EXCLUSIV Alertă ecologică- dejecţii de la o fermă Smithfield au ajuns în...

EXCLUSIV Alertă ecologică- dejecţii de la o fermă Smithfield au ajuns în Timişul Mort

0
DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Timiş au intrat în stare de alertă, vineri seara,  din cauza deversărilor de la o fermă de porci a Smithfield care au obad poluare pajuns în Timişul  Mort. Alarma a fost dată de un localnic din localitatea Obad. „Apa era roşie, negricioasă. Mirose a pişalău de porc de abia rezistai pe mal. Aici, lângă trestii, se vede cum s-au adunat excrementele de porc. Tot ce ajunge aici vine de la porcăria de la Pădureni a Smithfield-ului. Acum câţiva ani, tot aşa au dat drumul de au nenorocit toţi peştii”, a povestit, pentru PRESSALERT.ro, Dan Şoşdean. În urma sesizării bărbatului, la faţa locului a sosit o echipă a Gărzii de Mediu care a constatat că informaţiile se confirmă.  Câţiva localnici au susţinut că, în ultimele zile, când s-a încălzit, mirosul pestilenţial al dejecţiilor de porc se simţea în tot satul.

Smithfield are la Pădureni pe lângă fabrica de nutreţuri concentrate şi o fermă de porci, care funcţionează în baza unei autorizaţii de mediu.


Dejecţiile animale au fost stocate, până anul trecut, în nişte bazine metalice, care s-au fisurat. Din această cauză, compania americană a depozitat partea lichidă în bazinele de pământ aparţinând SNIF-ului. Cum acestea s-au umplut, a trebuit găsită o soluţie de evacuare. „A fost semnat un protocol între SNIF, ANIF, Apele Române şi Smithfield pentru aceste deversări. În urma analizelor de apă făcute de cei de la Apele Române s-a stabilit că lichidul evacuat nu reprezintă o problemă pentru mediu. În aceste condiţii, am semnat pentru evacuarea acestor ape din bazinele noastre pe canalele ANIF. După 2,8 kilometri de canal, apele ajung în Timişul Mort, care la rândul său se varsă în Timiş. Din câte ştim, apele evacuate de la Smithfield nu au ajuns până acum în Timiş. Cei de la Smithfield răspund dacă au deversat altceva decât ce s-a analizat”, a declarat  Adrian Pau, şeful SNIF. În urma celor constatate pe teren, comisarii Gărzii de Mediu vor continua ancheta pentru a stabili dacă a fost poluată zona şi gradul de poluare. „Noi nu am semnat acel protocol cu care a venit Smitfield, deşi şi Garda de Mediu a fost chemată. Sâmbătă dimineaţa ne vom deplasa din nou pe teren pentru a verifica întreaga zonă. Vom solicita efectuarea unui nou set de analize pentru probele pe care le vom ridica. Am cerut celor de la Smithfield  să oprească imediat evacuarea lichidelor din bazinele de pământ de la Pădureni”, a anunţat, comisarul Marian Eperieş, şeful interimar al Gărzii de Mediu Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.