DNA a început să „cearnă” şpăgarii din vămi UPDATE 7 Numele primilor...

DNA a început să „cearnă” şpăgarii din vămi UPDATE 7 Numele primilor 86 arestaţi şi a celor 4 eliberaţi

13
DISTRIBUIȚI

Audierile au continuat toată noaptea la sediul central al DNA unde au fost duşi vameşii şi poliţiştii de frontieră, ridicaţi de DGA şi stamora 7 pjandarmi în urma acţiunii de ieri din vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş. Numărul celor anchetaţi este de 170, principalele acuzaţii fiind de luare de mită în formă continuată şi aderare la grup infracţional organizat. Sunt cazuri în care suspecţii sunt acuzaţi că au primit de mai multe ori sume mici – 50 lei sau 10 eur0, dar şi cazuri în care au încasat sute de euro. Banii erau primiţi de la traficanţii de ţigări, dar şi de la alte persoane care plecau sau intrau în ţară prin punctul de trecere a frontierei de stat. După audieri, câţiva dintre suspecţi au fost eliberaţi, primind interdicţia de a părăsi ţara. Până acum, procurorii DNA au emis ordonanţe de reţinere pe 24 de ore pentru 65 de persoane, acestea urmând să fie prezentate, astăzi, cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Bucureşti. Şapte vameşi au fost daţi în urmărire generală. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla ultimele informaţii legate de acest caz

UPDATE 1 Printre cei care au fost ridicaţi, ieri, de anchetatori în dosarul şpăgilor sunt şi doi agenţi de la Poliţia Timiş – şeful de post din localitatea Moraviţa, agentul şef Alin Caramatroc  şi agentul şef Ioan Ţăranu, de la biroul Poliţiei Rutiere de la Deta. Ţăranu este un personaj celebru pe drumurile din apropierea vămii Stamora Moraviţa, fiind cunoscut pentru legăturile sale cu contrabandiştii de ţigări. Existau informaţii potrivit cărora acesta avea grijă să dea alarma atunci când reţelele de contrabanda lucrau şi apăreau maşini suspecte în zonă. Demn de remarcat este faptul că, deşi contrabanda de ţigări este în floare în zona Stamora Moraviţa, poliţiştii de la Deta nu au făcut nici un fel de raport scris legat de situaţia din zonă, iar capturile au fost mai mici decât ale secţiei 3 Poliţie din Timişoara.

UPDATE 2 DNA a făcut publice primele acuzaţii oficiale în dosarul şpăgilor. Până acum au fost puşi sun acuzare pentru luare de mită în formă continuată şi aderare la grup infracţional organizat –  Cătălin Teodor Tănase şi Radu Cătălin Felecan şefi de tură la Stamora Moraviţa şi comisarul Cornel Popa, şef de tură la PTF Foeni. Alţi 19 agenţi de a Poliţia de Frontieră din Stamora Moraviţa au fost puşi sub acuzare pentru aceleaşi infracţiuni – Dănuţi Anton, Darius Apostol , Florentin Claudiu Ardelean, Petrişor Bănuţ, Ciprian Mateş, Stoian Petcov, Ciprian Porav, Francisc Tocaciu, Răzvan Marincu, Oliwer Chevereşan, Vasile Cojocaru, Ovidiu Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaiei, Ioan Bârjovanu, Valentin Biliuz, Cornel Budriş şi Liviu Butta. De la sectorul Poliţiei de Frontieră Deta a fost „umflat” agentul Mihai Şutea, de la SPF Foeni – Andrei Ţăpârdea şi Constantin Moaleş. Patru dintre vameşii de la Stamora Moraviţa au fost reţinuţi până acum – Sorin Chirculescu, Claudiu Uiuiu, Velimir Stoian, Cristian Braga. Pentru cei 30 au fost emise ordonanţe de reţinere.

Din anchetă a reieţit că poliţiştii de frontieră şi vameşii din Stamora Moraviţa lucrau mână-n mână cu contrabandiştii, stabilind de comun acord momentul în care operaţiunile se puteau desfăşura în siguranţă. După ce începeau operaţiunile, întreaga zonă era monitorizată pentru a se evita „musafirii”. Unii dintre agenţi au fost coordonaţi chiar de şefii lor în asigurarea protecţiei transporturilor de ţigări de contrabandă după intrarea în ţară. În primă fază, şpăgile erau colectate de vameşi în tonetele acestora, iar ulterior banii erau împărţiţi frăţeşte cu cei de la Poliţia de Frontieră, de obicei la sfârşitul turei. În cazul transporturilor mai mari, vameşii măsurau din ochi cantitatea de ţigări şi cereau „cota” – 50 euro pentru un bax şi un euro pentru fiecare cartuş. Aşa s-a ajuns ca un singură „tranzacţie” să primească şi 750 euro. Aceeaşi metodă era aplicată şi la punctul temporar de trecere a frontierei de la Foeni.  În cazul a trei suspecţi, procurorii au dispus ca să primească interdicţie pe 30 de zile pentru a părăsi ţara – agenţii Dumitru Duduman şi Ioan Darie, de la SPF Deta, vameşul Gheorge Verdeţ şi două persoane acuzate de trafic cu ţigări – Emil Turlea şi Dumitru Bratosin.

UPDATE 3 În ancheta legată de corupţia de la vama Naidăş din judeţul Caraş Severin, procurorii DNA au luat în vizor 15 persoane.


Şeful punctului de trecere a frontierei Valentin Bărăgan şi alţi doi ofiţeri, Orlando Cean şi Ioţa Herdi, şefi de tură, sunt anchetaţi de alţi opt agenţi care lucrau acolo – Ion Bîlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciubotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Gunc, Sabin Muntea, Radu Adrian şi Cristian Luca. De asemenea, sunt cercetaţi şi patru vameşi Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă , Gheorghe Verdeţ şi Gelu Ţinte. Conform scenariului clasic, aceştia au asigurat protecţia traficanţilor de ţigări, având grijă inclusiv ca operaţiunile ilegale să nu poată fi surprinse de camerele de supraveghere. Şpăgile încasate erau împărţite în funcţie de rolul fiecăruia în cadrul reţelei – cei care încasau banii şi erau direct implicaţi în control primind sumele mai mari. Dacă Cean şi Herdi se ocupau de împărţirea posturilor şi asigurau măsurile de a nu fi surprinşi de alte controale, Bărăgan era cel care închidea ochii la manevrele subordonaţilor în schimbul unor bonificaţii consistente. De asemenea, cei patru vameşi erau cei care colectau banii şi se ocupau de distribuirea lor ulterioară. Cei 15 au fost reţinuţi, urmând să fie prezentaţi cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 4 Alţi poliţişti de frontieră şi vameşi la Stamora Moraviţa şi Naidăş au primit ordonanţe de reţinere de la DNA. Alături de şeful de tură de la Poliţia de Frontieră, Valerian Dragomir, au fost reţinuţi şi alţi zece agenţi Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Gabriel Bebe Haşu, Victor Ivanovici, Marian Toma şi Ghiţan Marius. Acestora li s-au alăturat şi alţi cinci vameşi, şeful de tură Aurel Selegean şi colegii săi Olimpiu Jurcuţiu, Petru Tarcea, Florin Dărăbuţ şi Florin Dobîndă. De la vama Naidăş a fost reţinut ofiţerul Ionuţ alături de alţi 12 agenţi -Gheorghe Babeţi, Claudiu Barbuli, Sorin Cohuţ, Valentin Moţ, Flavius Nistoran, Sorin Pantea, Cristian Borceanu, Mihai Topolniceanu, Cătălin Pruteanu, Daniel Dumitraşcu, Simion Dragotă şi Flavius Novanc – şi doi vameşi – Aurelian Coman şi Adreian Dan Enache.

UPDATE 5 Curtea de Apel Bucureşti a emis primele 15 mandate de arestare preventivă în dosarul şpăgilor de la vămile de la graniţa cu Serbia – Cătălin Teodor Tănase, Radu Cătălin Felecan şefi de tură la Stamora Moraviţa, comisarul Cornel Popa, şef de tură la PTF Foeni şi a agenţilor Mihai Şutea, Petrişor Bănuţ, Francisc Tocaciu, Darius Apostol, Ciprian Mateş, Ciprian Porav, Andrei Ţăpârdea, Oliwer Chevereşanu, Dănuţ Antoni, Florentin Andrei, Stoian Petcov şi Răzvan Marincu.

UPDATE 6 Un alt lot de alţi 15 persoane care au lucrat în vama Stamora Moraviţa au primit mandate de arestare preventivă pe 30 de zile – vameşii Sorin Chirculescu, Claudiu Uiuiu, Velimir Stoian şi Cristian Braga şi poliţiştii de frontieră Vasile Cojocaru, Ovidiu Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaiei, Constantin Moaleş, Ioan Bârjovanu, Valentin Biliuz, Cornel Budriş şi Liviu Butta.

UPDATE 7 Curtea de Apel Bucureşti a emis, azi noapte,  mandate de arestare preventivă pentru Valentin Muntean, Sebastian Drăgan, Ioan Ţăran, Marian Dicu, Mihai Verdeţ, Dorin Novac, Viorel Lilian Matei, Valentin Ionescu, Florin Pănescu, Adrian Maier, Marius Marta, Ahgustin Vrâncuţ, Claudiu Barbuli, Gheorghe Babeţi, Sorin Cohuţ,  Valentin Moş, Flavius Nistoran, Sorin Pantea, Cristian Borceanu, Aurelian Coman, Ionuţ Soare, Cristinel Topolniceanu, Cristian Pruteanu, Daniel Dumitraşcu, Sorin Dragotă, Ion Novac, Valentin Bărăgan, Orlando Cean, Ioţa Herdi, Ion Bîlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciubotariu, Ion Drăgăliţă, Adrian Gunc, Sabin Muntea, Radu Adrian, Cristian Luca, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă , Gheorghe Verdeţ, Adrian Junc, Gelu Ţinte, Valerian Dragomir, Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Gabriel Bebe Haşu, Victor Ivanovici, Marian Toma, Ghiţan Marius, Aurel Selegean, Olimpiu Jurcuţiu, Petru Tarcea, Florin Dărăbuţ şi Florin Dobîndă. Patru dintre cei reţinuţi au fost eliberaţi de instanţă, primind interdicţia de a părăsi localitatea – Petru Augustinov, Elena Micşa, ambii agenţi de la Foeni,   Sergiu Străuţ, agent la Stamora Moraviţa, acuzat de aderare la grup infracţional organizat şi Adriean Dan Enache, vameş la Naidăş.

13 COMENTARII

  1. cu toata secretomania anchetatorilor zice-se ca se pregateste un comando pentru a-l ”invita” si pe faimosul chirila zis securistu’,pila lui frunzaverde, la o plimbare aeriana…

  2. Curiozitatea cea mai mare in acest caz o reprezinta faptul ca „Pressalert” a stiut inaintea vamesilor in cauza despre descinderi. Eu in locul altor corupti as face un contract cu site-ul de stiri in care as specifica obligatia lui Dragos Bota de-a ma anunta din vreme in cazul in care urmeaza sa mi se intample ceva neplacut. Aviz amatorilor!

  3. Pentru fiecare traficant exista si o piata de desfacere. Doar
    aratarea infractiunilor din frontiera nu arata incheierea cu
    succes a actiunilor de combatere a coruptiei. Arestarea protectorilor comerciantilor de produse traficate ilegal ar
    avea un mai bun efect. Doar ca ei sunt si anchetotorii …

  4. Agentul spagar Taranu conducea politia din deta. ce dispunea el excuta golosie, lapadat si chiar palade. O perioada i s-a infundat cu bardas sau cu andras de la frontiera, l-a prins unu din aia cu labele in miere dar si-a revenit rapid jigodia. Sa vedem ce i se intampla acum celui mai corupt politist din deta. asta nu inseamna ca e singurul nemernic, vorba sefului lor din regat. golosie stai linistit?

  5. daca taranu afost spagar /oare oltenasu de musat care a venit cu traista in bat ce este? acuma este un tip care ar face orice pt bani, ca dovada nu sa lasat mai prejos de colegu sau t….u si a cumparat si el doua autocamioane de transportat animale…saracu de el ..oare din leafa de politai? sau aprodus nevasta lui destul la magazinul dyute free di vama naidas/ ASTA NU AU ASCULTAT CEI DE LA SERVICII?

  6. CAND VOR FI ARESTATI SI CEILALTI AGENTI IMPLICATI…MUSAT FLORIN (CARE SI-A ACHIZITIONAT UN APARTAMENT CU 3 CAMERE IN DETA SI 2 AUTOCAMIOANE TRANSPORT (DIN SALARIUL DE LA POLITIA ROMANA),MOLNAR ATTILA (POLITIA RUTIERA DETA),NICOLA MARIUS (”SOFERUL” COMANDANTULUI POLITIEI DETA)…CARE ARE DESCHIS UN FAST FOOD IN DETA(DIN SALARIUL DE LA POLITIA ROMANA)…CHIAR SI COMANDANTUL POLITIEI DETA…GOLOSIE(EL HABAR NU AVEA DE CEEA CE SE INTAMPLA IN VAMA STAMORA-MORAVITA)!

  7. POLITIA DIN DETA,IN LOC SA ANCHETEZE CONTRABANDAISTII…STATEAU IN DETA LA ”PESCUIALA”…SI MAI DADEAU SI EI O AMENDA LA UN CETATEAN AMARAT CARE NU A TRECUT PE TRECEREA DE PIETONI,CARE NU AVEA VESTA REFLECTORIZANTA,CASCA SAU FAR LA BICICLETA SAU CICLOMOTOR…SAU DACA NU AVEAI CENTURA DE SIGURANTA PUSA CAND ERAI STATIONAT CU MASINA…IAR PE CENTURA TRECEAU LA GREU MII DE BAXURI DE TIGARI DE CONTRABANDA CU ESCORTA DE POLITIE,CU SEMNALE ACUSTICE SI LUMINOASE…

  8. DOAR ATAT MAI AM DE ADAUGAT…PENTRU JURNLISTII ACESTUI SITE…VERIFICATI AVEREA LUI TARAN ION (POLITIA RUTIERA DETA) SI A SOTIEI LUI (CARE LUCRA LA UN DUTTY-FREE DIN VAMA STAMORA-MORAVITA)SI CE LEGATURI AU CU ”CULITA” DIN VOITENI,CATE CAMIOANE AU LA FIRMA LUI DE ASFALTARI SOSELE SI CONSTRUCTII…SI FACETI ”UN TUR TURISTIC” PRIN COMUNA MORAVITA SA VEDETI PE STRAZI INFUNDATE,VILE SI CASI CARE AU RASARIT CA CIUPERCILE DUPA PLOAIE…OARE PE ACESTI CONTRABANDISTI CINE SI CAND II VA TRAGE LA RASPUNDERE????

  9. chiar nu aveti altceva de lucru,decat sa faceti comentarii fara rost…toate astea se numesc INVIDIE…oamenii care nu au bun simt fac ce faceti voi,sper sa va loveasca cancerul…

  10. Pai mai ”anonimule” care-i si unde-i invidia despre care vb??? Pastele mxxxx!!! M-a oprit taranu ioan pe mine acum 2 ani de zile pt NIMIC si mi-a bagat pe gat o sanctiune rutiera pe care nici n-am facut-o, si asta doar ptr ca n-am avut toba la masina(?!?!!?!?) si vezi Doamne, cum am putut sa trec prin fata taranului ioan fara toba … mancal’ar bombele! La cat era de manjit, mai bine isi vedea de treaba si nu-l BATEAM in sectie, dar asa, si-a luat o portie de palme/pumni/picioare si eu m-am ales cu o amenda si suspendarea permisului!!! Sa-i fie ”tarana” usoara acolo unde urmeaza sa-si petreaca urmatoarele aniversari!

  11. Fa „anonimo”, tu sigur esti muierea vreuniua dintre cei numiti mai sus (clar e scris de muiere frustrata)… si te simti cu musca pe caciula. Bai fraierica, sa stii ca nu manca cancerul pe cine vrei tu… ai grija ce doresti la altii ca poate se pune pe tine si pe familia ta. Sper ca cineva sa ia la rost pe toti numitii de mai sus… si pe unul in special FLORENTIN MUSAT… a-pro-pos, nevasta-sa apare angajata la firma GAGEA din Jamu-Mare, dar ea nu a calcat in viata ei pe acolo. E clar ca astia numa din spagi traiesc, iar cocalarul de MUSAT s-a bagat in paternitate sa scape de suspendare.

  12. STIRI DE ULTIMA ORA LA DETA: A FOST IMPUSCAT MAFIOTUL SARB… IAR MUSAT SI-A LUAT TALPASITA DIN DETA, OARE DE CE? CU SIGURANTA E SI EL IMPLICAT IN CONTRABANDA… SI ACUM FACE PE INDISPONIBILUL. SAU O FI LA „PRODUS” BANI PE UNDEVA? DE CE SE ASCUNDE?
    NU-I NIMIC: CAT EL E PLECAT, MUIEREA LUI ISI FACE DE CAP CU ALTII HA-HA-HA!
    CAND PISICA NU-I ACASA, SOARECII JOACA PE MASA! MUSAT, TREZIREA!

  13. MAI FRATILOR, EU NU STIU DE CE VA MIRATI ATATA DE MUSAT…
    E CLAR CA NU E OM SERIOS. DACA ERA, NU ISI LUA DE NEVASTA ULTIMA RAPANDULA A DETEI SI A ITALIEI, ACTUALA NEVASTA. NOROCU EI CA A FACUT-O MARE DOAMNA, INSA EL SI-A MAI ADAUGAT O BILA NEAGRA LA IMAGINEA LUI DE “MILITEAN” SERIOS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.