EXCLUSIV Ioan Maliţa, fostul şef al DRDP Timişoara şi un director din...

EXCLUSIV Ioan Maliţa, fostul şef al DRDP Timişoara şi un director din CNADNR, anchetaţi de DNA pentru fapte de corupţie

7
DISTRIBUIȚI

Silvia Nely Ciobanovschi, director Direcţia Proiecte din Fonduri Externe Rambursabile din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi drumuri malita 2 pdrumuri ciobanovski 1 pdrumuri staicu 3 pşi Drumuri Naţionale din România, fostul şef al regionalei de drumuri Timişoara, Ioan Maliţa, şi  patronii firmei Staicons Company din Băile Herculane, Dumitru şi Nicolae Staicu, au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA Timişoara pentru fapte de corupţie, după audieri maraton începute ieri după amiază şi finalizate în această dimineaţă la ora 5,30. Acţiunea s-a desfăşurat pe parcursul întregii zilei de iei, procurorii şi poliţiştii anticorupţie efectuând percheziţii atât la locuinţa din Bucureşti  a directoarei din CNADNR, cât şi la sediul firmei Staicons. De aici au fost ridicate o serie de documente, dar şi mai multe bunuri oferite drept şpagă.

Procurorii DNA investighează o serie de contracte pe care firma Staicons le-a obţinut în perioada în care Maliţa era directorul regionalei Timişoara, dar şi modul în care s-au derulat acestea. Reprezentanţii firmei au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi cumpărat influenţa lui Maliţa, în timp ce acesta este cercetat penal pentru trafic de influenţă.  Silvia Nely Ciobanovschi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită. La percheziţia efectuată acasă la aceasta au fost găsite o parte din şpaga primită-n natură – plasmă, un Play Station 3 şi alte obiecte electronice în valoare de aproximativ 40.000 lei. Cei doi Staicu sunt acuzaţi şi de dare de mită, aceştia obţinând bunăvoinţa directoarei pentru o serie de contracte în derulare.

Printre lucrările câştigate de Staicons Company de la compania naţională este consolidare corp drum DN 57 km 19+300, pe Clisura Dunării,  în valoare de 8,1 milioane lei, fără TVA, atribuit, anul trecut, în urma negocierii fără anunţ de participare, fiind primită o singură ofertă.


De asemenea, Staicons în asociere cu Delta ACM 93 a câştigat un contract pe trei ani pentru consolidarea versanţilor de pe DN 67D, Târgu Jiu-Băile Herculane, pe o distanţă de 34 kilometri, pentru o suma de peste 30 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la de Banca Europeană pentru Investiţii şi de la bugetul de stat.

Ioan Maliţa, cel mai vechi şef de regională din CNANDR, s-a pensionat la începutul lunii aprilie. De-a lungul timpului, acesta a reuşit să rămână pe funcţie, intrând în graţiile guvernelor PSD, PNL şi acum PD-L. De altfel, Maliţa a devenit o prezenţă obişnuită la şedinţele de partid ale democrat-liberarilor, fiind inclusiv la realegerea în funcţia de preşedinte al PD-L Timiş a lui Constantin Ostaficiuc. Numele lui Maliţa a fost implicat în numeroase scandaluri , printre acestea aflându-se şi atribuirea de contracte legate de lucrările de expropriere pentru viitoarea autostradă Arad – Timişoara, care au ajuns la firmele controlate de subordonaţii sau prietenii săi. Ultimul scandal în care a apărut numele lui Maliţa în calitate de director a fost prezentat de PRESSALERT.ro în exclusivitate – un microbuz al DRDP Timişoara a fost transformat în taxi pe ruta Timişoara – Budapesta – Arad – Timişoara din ordinul acestuia pentru un grup de prieteni care s-au întors dintr-o excursie privată din China. Printre aceştia s-a aflat şi fostul procuror DIICOT, Pompiliu Stanciu. Acesta, proaspăt pensionat din Ministerul Public, este acum avocat şi a venit să-l reprezinte pe Maliţa. Ceilalţi inculpaţi sunt asistaţi de alţi doi foşti magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara – Angelina Tufariu şi Marius Chiru.

La sfârşitul audierilor, care au durat până în această dimineaţă,la ora 5,30, toţi inculpaţii au fost lăsaţi să plece acasă, primind interdicţia de a părăsi ţara. Nici acuzaţii, nici avocaţii acestora nu au vrut să comenteze acuzaţiile DNA.

7 COMENTARII

  1. oare stanciu, tufariu, chira au habar ce contine notiunea de moralitate ???????????????
    oricum rusine sa le fie. dupa ce, ca au pensii de peste o suta de milioane lei, iau paine de la gura avocatilor tineri(care traiesc ca vai de mama lor !), apoi…n-am cuvinte, ce mai…rusine sa le fie !!!

  2. Macar acu’ procuroru’ Pompitza, Tufa si Chira Chiralina isi iau banii cinstit.
    Ehei, daca erau in fonctzie nu se mai facea nici un dosar. Isi luau frumos parandaratu’ si se rezolva dosaru’ in trei zile. Doar, procuroru’ Tufa este „espert” in d’astea. a rezolvat un dosar al judecatoarei Secure in trei zile. O beut o cafea imbunatatita cele doua, Tufa si Securea, si au pus’o de’un SUP(a).
    Iar, Malitza o crezut el ca rezolva c’un bus inchiriat toate dosarele. Ei, acu’ trebe si maistoru’ Stift’becks, ala cu cheia arestului la bracinar, sa primeasca si el ceva, ca pe seceta asta …
    E normal, ca astia sa fie cercetati in stare de libertate. Pai, dace este arestuiti cine mai da parandaratu’? Trebe lasati in libertate sa poata produce sa aiba si gura procurorilor si avocatilor sa manance.
    Cat priveste profesionalismu’ acestor lupi travestiti in paznici la oi, nu se poate spune prea mult. Eventual, vorba lu’ Nea Iancu, e sublim, e extraordinar, pacat ca lipseste cu desavarsire. Ionelas, anchetat de coana Tufa, este acu’ liber si parca vad, ca dosaru’ va fi retrimis la Parchet pentru refacerea cercetarilor deaorece sunt o groaza de vicii de procedura. Vicii „complet neintentionate”.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa completati bineeeee.

  3. Avocatura este o profesie liberală domnu’ junior. Iar foştii magistraţi enumeraţi de dumneata mai sus nu ţi-„au luat pâinea de la gură” întrucât dacă nu-i apărau iei pe învinuţi i-ar fi apărat Paşca, Fanu-Moca, Kovacs, Mateuţ sau alţii din „categoria grea”. Dacă eşti bun nu-ţi ia nimeni „pâinea de la gură”. Spor la învăţat!

  4. Domnilor jurnalisti,de la DNA si SRI. Am o propunere de articol pentru voi: CUM AU FOST OBTINUTE AUTORIZATIILE DE CONSTRUCTIE LA TOATE HALELE PE CALEA LUGOJULUI PINA LA REMETEA SI DE CE MOR OAMENI NEVINOVATI UCISI DE TIRURI CARE NU AU BANDA DE ACCES?
    Va dau indiciu: toate autorizatiile prevad banda de acces si decelerare dinspre Timisoara. Incepind cu Edy si terminind cu Log center are cineva?? Si CITI trebuie sa moara sa va faceti datoria? Sictir lepre,le-ati semnat cu ei impreuna cu buna stiinta!

  5. Domnilor jurnalisti,de la DNA si SRI. Am o propunere de articol pentru voi: CUM AU FOST OBTINUTE AUTORIZATIILE DE CONSTRUCTIE LA TOATE HALELE PE CALEA LUGOJULUI PINA LA REMETEA SI DE CE MOR OAMENI NEVINOVATI UCISI DE TIRURI CARE NU AU BANDA DE ACCES?
    Va dau indiciu: toate autorizatiile prevad banda de acces si decelerare dinspre Timisoara. Incepind cu Edy si terminind cu Log center are cineva?? Si CITI trebuie sa moara sa va faceti datoria? Sictir lepre,le-ati semnat cu ei impreuna cu buna stiinta!

  6. @zerognost
    Ai perfecta dreptate. Avocatura este o profesie liberala, da’ parca era o interdictie pentru judecatorii si procurorii care au activat la o instanta sa nu aiba dreptul de a profesa pe raza acelei instante. Avand in vedere faptul ca madam Tufa a fost procuroare la cea mai inalta instanta regionala, adeca Parchetul de pe langa Cur’D’Ap, era normal sa nu aiba dreptu’ de a profesa pe la denea. Iar referitor la faptu’ ca trebe sa traiasca si ea, nimeni nu’i ia pensia de peste o suta de meleoane.
    Ar fi putut sa stea acasa si sa’si vada de famelia ei, pe care a neglijat’o cat a fost in fonctzie.
    Este anormal ca neste vamesi si politzai de frontiera sa stea inchisi trei luni iar asfaltangii sa fie cercetati in stare de libertate.
    Vezi, d’aia avem drumurile proaste pe care le avem.

  7. @aburici de mehala

    Avocaţii – foşti procurori, nu pot acorda asistenţă juridică la organul de urmărire penală la care şi-au desfaşurat activitatea timp de caţiva ani de la incetarea funcţiei respective.
    Textul legii este clar şi este de strictă interpretare; eu nu-l pot interpreta extensiv. Deci un fost procuror la Parchetul X, actual avocat, nu poate acorda asistenţă juridică la Parchetul X şi atât.

    Răspund doar la prima parte din mesajul dumneavoastră întrucât nu ştiu cine e Tufa, unde a activat, ce pensie are sau dacă a negjilat pe cineva apropiat, nu ştiu dacă e normal să stea vameşii închişi iar „asfaltangii” să fie cercetaţi în libertate (sunt sigur însă că nu se poate judeca prin comparaţie). Aceste părţi ale mesajului dumneavoastră desigur nu erau un răspuns la ce scrisesem eu şi nu imi erau adresate.

    În ce priveşte partea finală referitoare la drumurile proaste îmi permit să spun că într-o ţară în care corupţia este o „tradiţie locală” drumurile nu pot fi decât proaste. 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.