Primul centru din România pentru monitorizarea ambrosiei, la Timişoara

Primul centru din România pentru monitorizarea ambrosiei, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Primul centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România a fost inaugurat, ieri, la Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişara. Centrul a fost realizat în cadrul unui proiect  finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Valoarea totală a proiectului a fost de 680.932 euro, din care 261.596 euro au fost alocaţi partenerului român, fondurile fiind utilizate pentru înfiinţarea şi echiparea centrului, dar şi pentru colectarea de date din teren. Centrul de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen îşi va începe activitatea de la jumătatea lunii februarie, iar informaţiile privind concentrația de polen alergen din aer vor fi puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate.


În cadrul activităţii de monitorizare a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi actualizate datele din teren privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin în perioada de vegetaţie. Autoritățile vor avea astfel posibilitatea de a putea stabili în timp real măsurile adecvate de combatere a acestei specii în funcţie de situaţia din teritoriu.

 

Ambrosia artemisiifolia, numită şi „iarba pârloagelor”, este extrem de nocivă sănătăţii populaţiei datorită polenului, produs în perioada de înflorire, care provoacă alergii puternice. Buruiana apare şi se răspândeşte rapid pe terenurile virane, şantiere, printre ruine şi dărâmături, pe marginea şoselelor dar și în grădini și culturile agricole. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.