Reţea de spionaj ruso – română, descoperită după ce a sustras informaţii...

Reţea de spionaj ruso – română, descoperită după ce a sustras informaţii secrete legate de zăcămintele de la Moldova Nouă

3
DISTRIBUIȚI

DIICOT a anunţat, astăzi, că anchetează mai mulţi cetăţeni ruşi şi români acuzaţi de activităţi de spionaj, ţinta acestora fiind informaţiile legate de zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă. Conform procurorilor „factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul SUVOROV”.  Un cetăţean rus de 42 de ani a fost prins, în urmă cu o săptămână, pe Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date  clasificate  privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente celor două exploatări.


 Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează verificări „privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial,  urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză”.

De zăcămintele de la Moldova Nouă se leagă şi interesul ruşilor pentru această zonă se leagă şi scandalul de corupţie legat de insolvenţa Moldomin, în care a fost arestat fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, care a primit 50.000 euro pentru două sentinţele date în falimentul societăţii. Aceste sentinţe favorizau firma Mineco AG, controlată de cetăţeni elveţieni de origine sârbă, care de fapt reprezentau grupurile ruse de afaceri. Interesul era de preluare a licenţelor pentru zăcămintele Moldomin. Legăturile au dintre judecător şi partea elveţiano – sârbă au fost făcute de consilierul judeţean Iacob Chişărău, manevrat de omul de încredere al lui Sorin Frunzăverde, Marian Mihăilă, fost ofiţer de Securitate şi SIE,  acum prorector al Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa,  coleg de lojă masonică cu Frunzăverde.

3 COMENTARII

  1. Bla, bla…cetateni elvetieni de origine sarba inruditi cu aleieni dupa planeta X care au legaturi de rudenie cu rusii. Hai ca asta-i stire pentru pisici. Rusii se scalda in minereuri si daca le mai lipseste ceva au destul capital sa cumpere. Care sunt acesti rusi. De ce nu-i numiti sa auda si ei ? Te rog nu spune ca Sloim e rus.

  2. Adevărat, au de toate Vergilius, dar rusii sunt atât de prosti ca nu știu sa extraga decât votca din cazane. Este extrem de facil sa dai o șpagă in România, sa furi date sensibile si apoi sa le vinzi cuprul inapoi la aceiasi romanasi pe care tocmai i-ai păcălit. Iar pentru asta n-ai nevoie decât de niște foști securisti in vinele cărora curge întotdeauna sânge bolsevic. Asa sa-i ajute Dumnezeu!

  3. De ce nu este verificata situatia stocurilor de materiale si activelor existente pina la maturarea lor.Procentul de cupru si alte elemente este cel mai bun,in comparatie cu celelalte zacaminte aflate acum in europa.Rusi;sirbi;nemti;italieni si elvetieni pina si suedezi stiau acest lucru.Vinovati pentru jaful savirsit la aceasta societate sunt toti cei ce au guvernat pina acum si au impus otrepele lor in functii de manageri ai acestei societati pentru a fi praduita si instrainata pe nimic ,ca multe altele.Ce roman cu scaun la cap s-ar fi permis sa vinda motoare noi din stoc de 2,5 si 5,5 Mw cara costau in jurul lui 5 mil. de euro la un pret de 50000 de euro?Valoarea reala a zacamintului se ridica la cifra de 5,5 miliarde de euro nu cit se dorea a se matrasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.