Plângeri penale pentru trei angajaţi de la Oficiul de Cadastru în scandalul...

Plângeri penale pentru trei angajaţi de la Oficiul de Cadastru în scandalul mansardelor. Robu caută vinovații din primărie

3
DISTRIBUIȚI

mansarda-prefabricata-72

Scandalul mansarărilor s-a lăsat cu plângeri penale, la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Trei angajați sunt, de astăzi, suspendați din funcție, după ce conducerea a făcut plângeri împotriva lor, în legătură cu scandalul mansardărilor. Este vorba despre Alina Rotar, asistent registrator, Ovidiu Sâman, registrator, și un referent, care și-a dat demisia săptămâna trecută. “Această decizie s-a luat după o cercetare internă. Este vorba despre două cazuri. Unul se referă la două procese de recepție, pe care primăria nu recunoaște că le-a făcut. Al doilea caz este verificarea a 85 de mansarde, iat extrasele de informare a 17 dintre acestea nu se regăsesc în sistem, ele au fost însă semnate de Alina Rotar. Aceste acte stau la baza dosarului pentru autorizația de construire”, a declarat Adrian Nica, purtător de cuvânt al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Metoda prin care s-a ajuns la aceste falsuri, în cel de-al doilea caz, este simplă. Angajații cu pricina intrau în sistemul informatic pe o altă lucrare, pe numărul altei lucrări, eliberau acele extrase, după care anulau operațiunea în sistem, iar autorizațiile plecau semnate de ei.

Ce spune primarul

Edilul şef Nicolae Robu a făcut astăzi, la rândul său, o serie de precizări privind cazurile mansardărilor cu cântec.


„Am transmis în decembrie 2012 o adresă către Oficiul de Cadastru şi Publictate Imobiliară Timiş prin care am adus la cunoştinţă că procesul de recepţie la finalizarea lucrării şi exemplarul topo-cadastral sunt parte componentă a certificatului constucţiilor şi nu sunt valabile decât dacă sunt ştampilate de primar si semnate. Astfel, dacă intabularea imobilelor se face fără respectarea procedurilor, primăria este exonerată de orice fel de obligaţii. Ulterior, am transmis o altă adresă în 21 ianuarie 2013 actul pe baza căruia să se înscrie dreptul de proprietate asupra constucţiilor în CF să fie certificatul de existenţă al construcţiei.  Exista o vulnerabilitate în intabulări pentru că se făceau pe baza proceselor verbale de recepţie a lucrării care nu garantează respectarea locaţiei.  În privinţa numărului de cazuri, nu vă pot da detalii, pentru că nu îl cunosc în momentul de faţă.  Oricum, important este că cele două instiuţii dialoghează pentru a conlucra astfel încât să nu se lase loc pentru înregistrări de proprietate bazate pe falsuri sau în orice caz pentru a reduce la minimum riscurile ca aşa ceva se se întâmple”.

Cât despre faptul că autorizaţiile de construcţie s-au dat din primărie, cu acordul secretarului Ioan Cojocari, primarul Robu spune că nu are cunoştinşă ca aici să fi existat probleme. Ba mai mult, a dezvăluit şi metoda de control – faptul că locatarii ale căror semnături au fost falsificate ar veni să se plângă la primărie. Robu a mai promis că va sesiza organele competente,  „deşi am mers pe faptul că s-a creat o reţea de cârdăşie între angajaţii de la cadastru şi cei ai primăriei. Nu avem pârghii să identificăm. Aici trebuie să acţioneze poliţia cu mijloacele specifice, noi nu avem niciun temei să suspectăm vreo persoană că ar fi folosit ştampila falsă sau că ar fi semnat în fals”.

3 COMENTARII

  1. Ovidiu Saman, nu e usa de biserica…Cine il stie mai demul, ii cunoaste palmaresu’ de cand era mare specialist la Prefectura.
    A sapat el groapa catorva dar …este una si pentru el pe care si-a sapat-o singur, ca nu la- impins nimeni sa faca porcarii in acte…! O sa urmaresc sa vad ce se intampla cu doasurul lui. Se stie ca baiatul e in „gratii” , ca da bine din „cioculet”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.