Saga “salvați spitalul de copii”: campania, banii și politicienii. Studiul de fezabilitate...

Saga “salvați spitalul de copii”: campania, banii și politicienii. Studiul de fezabilitate intră în discuție marți

0
DISTRIBUIȚI

spitalul_de_copii_louis_turcanu03_c4a1626df9

Deputatul Sorin Grindeanu anunţa, în urmă cu o săptămână, că suma de cinci milioane de lei necesară pentru începerea construcţiei noului corp al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”  va sosi cu certitudine de la București şi că vor exista şi contribuţii din partea municipalităţii şi a judeţului pentru lucrările prevăzute pe acest an. Astfel, Primăria Timișoara trebuie să dea un milion de lei, iar Consiliul Județean Timiș, 500.000 de lei, după cum s-a stabilit vineri la întâlnirea parlamentarilor de Timiş cu autorităţile locale. În cadrul unei conferinţe de presă de ieri, Grindeanu a declarat că „ştiu că marţi întră în plenul CLT studiul de fezabilitate pentru construcţia spitalului de copii. Se intră în procedurile legale pentru desemnarea constructorului. Apelul meu era să nu existe timp mort în această perioadă. Eu am făcut un calcul şi ar trebui, la jumătate lunii mai, să înceapă efectiv construcţia”.

Politicienii

Sorin Grindeanu lansa la începutul lunii octombrie a anului trecut campania „DA.Reuşim pentru un nou spital de copii”.


Campania a urmărit strângerea de semnături, apoi trimise la Guvern, ceea ce ar fi atras fonduri pentru ridicarea clinicii. în buget a mai apărut o finanţare, care va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii. În 1 februarie, comisia de buget finanţe aproba un amendament prin care erau alocaţi cinci milioane de lei pentru construcţia unui nou corp de clădire, bani de la Ministerul Sănătății. “Am susţinut acest amendament şi a fost acceptat. Banii au fost luaţi de la un alt capitol al Ministerului Sănătăţii şi alocaţi pentru spitalul de copii”, declara la acea dată, pentru PRESSALERT.RO, senatorul liberal Petru Ehegartner. Și mai devreme, la sfârșitul lunii ianuarie, prim-ministrul Victor Ponta asigura că banii pentru spitalul timișorean așteaptă doar studiul de fezabilitate.

Banii

Conform estimărilor, opt milioane de euro sunt necesari pentru construcţia unui nou corp de clădire, după ce două imobile aparţinând spitalului au fost retrocedate, în urma unei hotărâri judecătorești, unor proprietari nemţi.  În clădirile care au fost retrocedate funcţionau Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, cu compartimentele de Anestezie şi Terapie Intensivă, dar şi ORL şi Oftalmologie. Suma de opt milioane de euro ar fi necesară doar pentru construcția propriu-zisă, în vreme ce dotările ar ajunge la alte câteva milioane de euro. Inspirată de euforia campaniei duse la nivel politic, și conducerea spitalului de copii apelează la spiritul civic al timișorenilor, sub sloganul “Dă un leu pentru copilul tău”. Până acum, au reușit să strângă câteva zeci de mii de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.