Campanie PRESSALERT.RO FEMEI ÎN LUMEA BĂRBAȚILOR Stăpână pe terenul de fotbal

Campanie PRESSALERT.RO FEMEI ÎN LUMEA BĂRBAȚILOR Stăpână pe terenul de fotbal

0
DISTRIBUIȚI
DANA12
FOTO: ADIRAN PÎCLIȘAN

Timișoara are o echipă de fotbal de fete, iar Asociația Județeană de Fotbal Timiș are opt arbitre, dar doar Daniela Trancău joacă și fotbal, și arbitrează. Tânără de 24 de ani născută la Târgu-Jiu a absolvit facultatea de Mecanică a Universității Politehnica, însă pasiunea ei rămâne terenul de fotbal, locul unde se simte stăpână.

Înainte să se mute în Banat, Daniela a jucat, în 2007, în echipa Pandurilor, finala de Cupa României chiar pe Stadionul ”Dan Păltinișanu”, meci câștigat în fața celor de la Clujeana Cluj. Conducerea Pandurilor o chemase pentru acel meci, deși jucătoarea renunțase de o lună la fotbal. ”Cât am fost în liceu, patru ani am făcut dansuri populare și fotbal, cu repetiții și antrenamente zilnice, dar cu o lună înainte de Bac am renunțat la ambele”, a declarat arbitra-jucătoare. La scurt timp după câștigarea trofeului, echipa de fotbal feminin din Târgu-Jiu s-a desființat. Atunci, Daniela Trancău a crezut că nu va mai juca fotbal, mai ales că știa că urma să vina la Timișoara pentru studii superioare. Viața avea însă să ia o altă turnură.

O „leopardă” serioasă

Vara aceasta, după cinci ani de când nu a mai jucat un meci oficial, Daniela Trancău a reînceput să joace în campionatul de fotbal feminin, în curtea ”leopardelor” de la CFR. Una dintre fostele sale colege, Andreea Cojocaru le-a povestit celor de la CFR despre Daniela, care evoluează pe postul de fundaș, iar președintele clubului, Constantin Nedelea, i-a propus să vină să joace la Gara Mare. Masteranda de la Politehnica nu a stat multe pe gânduri și a acceptat să îmbrace echipamentul alb-vișiniu, iar acum vine la fiecare antrenament. Daniela este una dintre cele mai serioase jucătoare, mereu prezentă la antrenamente și încearcă să le insufle și colegelor sale ambiția și seriozitatea sa.

Inevitabil, în fotbalul feminin, jucătoarele ajung să se antreneze și cu băieții. Daniela Trancău a jucat împotriva băieților atât în perioada cât era la Pandurii, dar și acum, la CFR. Fotbalista povestește că băieții nu sunt tocmai gentlemeni atunci când evoluează împotriva lor. ”Băieții se enervează dacă noi jucăm mai bine decât ei și atunci încep să ne lovească la picioare. E vorba de acel orgoliu al lor, că ei sunt băieții, noi, fetele. Mi s-a mai întâmplat să fiu vânătă”, a povestit fundașul. Limbajul „colorat”, de stadion, nu lipsește nici de la antrenamentele fetelor. ”Mai înjur și eu, dar încerc să mă stăpânesc.


Am colege care înjură mai urât ca băieții”, recunoaște Daniela.

Vrea să fie arbitru de centru în Liga I

Iar dacă fotbalul l-a început pe melegurile natale din Gorj, abia la Timișoara Daniela Trancău a început să cocheteze cu arbitrajul. Daniela este arbitru categoria 1 și acest lucru îi permite să oficieze și meciuri de liga a IV-a. ”Mi s-a zis de la început să fiu arbitru de centru, pentru că se câștigă și mai bine, ai mai multă responsabilitate, dar poți urca mai repede. Din păcate, până acum nu am primit să arbitrez niciun meci de liga a IV-a, deși pot face acest lucru. Am deseori senzația că sunt nedreptățită, că nu primesc destule meciuri”, a povestit arbitra.

Incidente neplăcute pe teren

Până acum, Daniela a arbitrat în brigadă cu băieți. ”Îmi place mai mult în brigadă cu băieții, am mai multă încredere în ei”, spune gorjeanca.

Pentru fotbalista-arbitră, faptul că este femeie i-a adus mai mult respect din partea fotbaliștilor, dar și unele incidente neplăcute pricinuite de suporteri. La meciurile din Campionatul municipal, Danielei i s-a întâmplat, nu o dată, să i se ceară socoteală pentru deciziile luate, pentru că jucătorii nu cunoșteau prea bine regulile. În liga a V-a, olteanca se simte mult mai bine deoarece nu are probleme de acest gen, iar jucătorii nu au jignit-o niciodată. Nu a scăpat însă de înjurături și atitudini obișnuite prin Campionatul județean, la care s-au adăugat comentarii misogine. Daniela Trancău a avut cel mai neplăcut incident de acest gen la Beba Veche. Meciul s-a nimerit chiar când se schimba ora, iar cei de la AJF nu au programat bine plecarea, astfel că brigada din care făcea parte și tânără din Târgu-Jiu a întârziat la meci. Un spectator trecut bine de 50 de ani a insinuat că brigada a întârziat deoarece s-au oprit pe drum cu Daniela pentru activități extra-fotbalistice. ”Spectatorul acela putea să îmi fie tată, chiar bunic, și tot meciul m-a înjurat. M-am enervat foarte tare la acel meci, pentru că am făcut o facultate, sunt la master și ajung uneori să fiu înjurată ca la ușa cortului doar pentru că sunt fată. După meci am vrut să mă duc la el să îi dau două palme, dar m-au oprit ceilalți”.

Alteori, chiar dacă nu a fost jignită, gorjeanca a fost subestimată de cei care o întâlneau pentru prima dată. O experiență de acest gen a trăit la un meci dintre Biled și Grabați, când observatorul s-a gândit că ea nu este prea pricepută la arbitraj. Daniela i-a contrazis ideea preconcepută prin prestația sa. ”După meci, a venit la mine și mi-a spus că arbitrez mult mai bine decât alți arbitri cu experiență mai multă”, a povestit ”leoparda”. Laudele celor din jur li se adaugă faptul că arbitra-fotbalistă aleargă 40 de metri în 5,3 secunde, mai bine decât arbitri băieți din județ. Faptul că este mereu prima la testele fizice îi dă Danielei curaj să spere că într-o zi va arbitra de la centru o partidă de prima ligă. ”Voi mai participa la concursuri de tinere talente când se vor mai organiza. Am fost o dată la Râmnicu-Vâlcea, astfel de concursuri se fac de două ori pe an. Sper să ajung cât mai repede în liga I”, spune, încrezătoare, Daniela.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.