Cum a pus supercalculatorul care „vede” când vin inundaţiile sau crizele financiare...

Cum a pus supercalculatorul care „vede” când vin inundaţiile sau crizele financiare Timişoara pe harta hi-tech a Europei

0
DISTRIBUIȚI

IBM_Blue_Gene_P_supercomputer

Universitatea de Vest din Timişoara are, din anul 2011, cel mai performant supercalculator IBM Blue Gene P din sud-estul Europei, cu ajutorul căruia au fost începute o serie de proiecte finanţate cu bani de la Uniunea Europeană. În acest moment, cinci post-doctoranzi, printre care şi un tânăr specialist din Grecia, realizează cercetări în domeniul calculului de înaltă performanţă cu aplicaţii în rezolvarea unor probleme complexe, cu ajutorul supercalculatorului de un milion de euro, aşa cum sunt simulări în fizică sau chimie, dar şi cercetări în domeniul monitorizării condiţiilor meteo, a apelor sau a fizicii pământului. „Supercalculatorul IBM Blue Gene P permite dezvoltarea de noi paradigme de programare, prelucrarea multi-criterială a volumelor mari de date şi analiza lor. Se deschid noi oportunităţi pentru inovaţie, pentru realizarea unor cercetări de vârf în domeniul monitorizării condiţiilor de mediu, a resurselor naturale şi al gestiunii rapide a datelor din sistemele economice, financiare, de sănătate şi de administraţie”, a explicat, ieri, Viorel Negru, prorector pentru cercetare ştiinţifică al Universităţii de Vest.


Supercalculatorul IBM este special prin faptul că poate procesa în două secunde date pe care un computer normal le-ar procesa în zeci de ani.

Promovare în lumea tehnologiei

IBM Blue Gene P nu numai că face minuni în domeniul calculului, dar a propulsat Timişoara pe un loc mult mai vizibil pe harta hi-tech a Europei. Astfel, pentru reprezentanţii Uniunii Europene care acordă finanţări pentru proiecte de tehnologie avansată o idee venită din acest centru este mult mai vizibilă. Unul dintre proiectele, pentru care îi putem „mulţumi” supercalculatorului este  SEED, realizat în parteneriat cu Primăria Timişoara. Acesta a presupus achiziţionarea unor displayuri care au fost montate în diferite puncte din oraş pe care sunt afişate informaţii de interes public aşa cum sunt cele despre starea vremii, evenimente culturale, artistice, dar şi hotărâri ale Guvernului sau ale Consiliului Local.

Ce se întâmplă la inginerii viitorului

Abilităţile neobişnuite ale calculatorului au fost prezentate la cea de-a noua ediţie a forumului naţional „Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România”, care se desfăşoară între 21 şi 22 martie la UVT. Unul dintre invitaţii speciali, Emil Slusanschi, reprezentantul Universităţii Politehnica din Bucureşti, a vorbit despre cum se descurcă studenţii din capitală cu infrastructura de calcul. Universitatea Politehnica are un centru de calcul modern în cadrul căruia studenţii şi masteranzii au fost cei care au realizat calculele privind vremea la nivel naţional timp de câteva luni, cu ajutorul datelor primite de la sateliţi, s-a analizat dacă sunt pericole de cutremur în Vrancea şi lucrează cu algoritmi care pot depista planete.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.