Fraudă de proporții cu medicamente pentru bolnavii de cancer UPDATE 3 Șefa...

Fraudă de proporții cu medicamente pentru bolnavii de cancer UPDATE 3 Șefa Secției de oncologie, dusă la audieri

2
DISTRIBUIȚI

medicamente_cancer

Procurorii DIICOT fac astăzi 13 percheziţii la casele şi sediile de firmă ale membrilor unei grupări infracţionale care au falsificat reţete pentru medicamente de cancer şi le-au decontat la Casa de Asigurări. Acţiunea este coordonată de procurorii DIICOT ai Biroului Teritorial Hunedoara, alături de ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi SCCO Hunedoara, iar percheziţiile au loc în judeţele Timiş şi Hunedoara. Două descinderi au avut loc la Timișoara, iar suspecții au fost deja ridicați și trimiși la Hunedoara pentru audieri. Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul farmaceutic.

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2010 – 2012, doi medici de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special pentru cancer sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi in tratament. Apoi reţetele erau predate liderilor grupării şi depuse spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Acest lucru se realiza prin intermediul a trei societăţi care deţin farmacii în oraşele Hunedoara şi Deva. Astfel, au fost încasaţi ilegal 3.300.000 de lei.

Medicii care participau la această fraudă primeau bani în funcţie de cantitatea medicamentelor prescrise, care urmau să fie decontate. Metoda folosită pentru a acoperi tranzacţiile ilegale a fost înregistrarea sumelor ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor. În plus, în contabilitatea acestora apar inclusiv facturi fictive, din care reieşea aprovizionarea cu medicamente prescrise şi decontate ilegal, de la firme-fantomă, înfiinţate cu acest singur scop. Când îşi „terminau treaba”, firmele erau înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare pentru sume modice, dar în realitate nu primeau activele sau arhiva.

Membrii grupării au încercat din răsputeri să-şi ascundă urmele. Ei au modificat de mai multe ori evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, astfel încât, în timpul controalelor financiar-contabile, să nu dea măcar de bănuit activitatea lor infracţională.


Au întocmit de asemenea acte fictive în care se specifica (în mod fals) că au fost distruse medicamente ce nu au fost găsite stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul SOS Timişoara, iar suportul informativ a fost asigurat de SRI. După finalizarea percheziţiilor, vor fi duse la audieri 35 de persoane.

UPDATE 1 Procurorii fac, în total, 16 percheziții, în patru farmacii și două cabinete medicale, iar pe lângă Hunedoara și Timișoara, au descins și la Sibiu. Anchetatorii au stabilit că, pe lângă ilegalitățile făcute cu rețetele false, suspecții au mai înregistrat în contabilitatea farmaciilor și alte cheltuieli fictive, tot în baza facturilor emise de firmele-fantomă, reprezentând diverse prestări servicii care însă nu au fost efectuate, dar şi cumpărarea fictivă a unor bunuri. Ei şi-au însuşit sumele banii trecuţi ca şi contravaloare a acestor prestări şi achiziţii, neplătind astfe TVA. Membrii grupării şi-au acoperit bine urmele prin ascunderea acţiunilor cu acte fictive pentru un control financiar-contabil.

Procurorii au mai descoperit că, pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice, se arată într-un comunicat DIICOT.

Totodată, în cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, suspectată că a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.

„Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ 3.000.000 de lei ( 1.300.000 – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate; 1.400.000 lei – delapidare; 140.000 lei spălare de bani etc.). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11.000.000 de lei”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

UPDATE 2 În acest caz este suspectat şi un politician hunedorean. Este vorba despre Tatiana Făgădar, preşedinte al organizaţiei municipale PC Hunedoara, de asemenea consilier local şi reprezentant pe judeţul Hunedoara al unui mare lanţ de farmacii. Făgădar a fost adusă la audieri, la sediul DIICOT, alături de soţul ei, care susţine că aceasta este doar angajată a farmaciei şi că nu a făcut nimic ilegal. Tatiana Făgădar a negat şi ea orice implicare. La sediul DIICOT Hunedoara a fost adusă şi maşina femeii, un Porsche Cayenne alb.

UPDATE 3 Printre cei duși la audieri se numără și Elisabeta Mezo, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva.

2 COMENTARII

  1. Am un verisor…in acel moment avea 9 anisori si statea pe patul unui spital din Cluj…bolnav de leucemie… Stiti ce i-au spus doctorii la un moment dat? Ne pare rau dar nu mai avem medicamente cu care sa va tratam copilul…bugetul nostru pentru anul in curs a fost terminat ( golit de aceasta gasca de borfasi – unul dintre ei se lauda prin TM ca si-a construit casa de 500 000 euro ). Stiti ce a facut sarmanul tata ca sa nu-si lase copilul sa moara…colecta cu ajutorul primarului si a dat fuga in Ungaria unde se gaseau medicamentele… cu ajutorul unui agent de vanzari de produse farma carea avea ceva relatii in domeniu a reusit sa cumpere medicamentele… Ceilalti copii bolnavi nu au fost la fel de norocosi…unii probabil au murit pana au revenit medicamentele in stoc! Pentru crima nu-i pedepseste nimeni? Acesti indivizi sunt niste animale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.