S-a închis Clinica de Chirurgie Cardiacă. De ce a fost pus lacătul...

S-a închis Clinica de Chirurgie Cardiacă. De ce a fost pus lacătul pe unitatea medicală UPDATE 4 Cine este ameninţat cu demiterea

3
DISTRIBUIȚI

operatie-5

Când toată lumea a crezut că pot fi şanse de resuscitare a sistemului medical din România, o veste cât se poate de proastă ne-a trezit la realitate. Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara şi-a întrerupt activitatea din data de 26 martie. Marian Gaşpar, şeful clinicii din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, arată că motivul închiderii îl reprezintă lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, pacienţii nu mai pot să şi le cumpere pe perioada spitalizării. „În caz contrar, spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar şefii de secţie să răspundă personal de încălcarea legii. Situaţia este şi mai dramatică în Departamentul de Cardiologie Intervenţională, unde ajung cazurile de urgenţă cu infarct miocardic acut, pentru care nu există materiale necesare actului terapeutic. Fără o intervenţie de urgenţă în primele ore de la infarct aceşti pacienţi pot muri”, a explicat Marian Gaşpar, într-un comunicat de presă.

Până acum, pacienţii îşi cumpărau o parte din medicamente şi materialele sanitare din programele naţionale de cardiologie şi din veniturile pe caz rezolvat DRG de la Casa de Asigurări de Sănătate. Însă prin Programul Naţional de Infarct erau asigurate materiale doar pentru 30 de cazuri pe lună, insuficiente în condiţiile în care Clinica de Chirurgie Cardiacă avea peste 70 de cazuri urgente pe lună. „Medicii se găsesc în situaţia neplăcută de a nu putea efectua actul medical sau dacă trimit pacientul să-şi cumpere materiale de la farmacii, să fie reclamaţi ulterior tocmai de beneficiarii actului salvator, adică pacienţii. Pacienţii care au indicaţie chirurgicală sunt trecuţi pe lista de aşteptare până la rezolvarea oficială a stării de blocaj financiar”, a mai spus şeful clinicii. Reprezentanţii instituţiei aşteaptă o întâlnire oficială cu conducerea spitalului, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Prefectură şi Colegiul Medicilor din Judeţul Timiş. În comunicat nu a fost precizat ce se va întâmpla cu pacienţii clinicii închise.

UPDATE 1 Unul dintre angajaţii de seamă ai instituţiei, Mioara Cocora, chirurg cardiovascular în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, spune că nu ştie nimic despre această situaţie: „Nici vorbă ca clinica să se închidă.


Eu sunt la muncă”. La fel de rezervat a fost şi Ştefan Drăgulescu, fost director medical la Institutul de Cardiologie: „Nu pot să comentez afirmaţiile domnului Gaşpar, fiecare răspunde pentru ce declară”.

UPDATE 2 Mariana Rădulescu, director executiv Direcţia Relaţii Contractuale din cadrul CJAS Timiş, spune că situaţia Clinicii s-a dezbătut pe larg la Casa Judeţeană de Asigurări. „L-am contactat pe managerul Institutului de Boli Cardiovasculare care ne-a declarat că nicio secţie nu este închisă. Noi am trimis o adresă imperativă săptămâna trecută Clinicii de Chirurgie Cardiacă prin care am atras atenţia asupra faptului că pacienţii nu mai pot să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare pe perioada spitalizării. Deocamdată, nu am dat nicio amendă”.

UPDATE 3 Contactat de PRESSALERT.ro, Marian Gaşpar a dezvăluit o situaţie dramatic atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. „Nu avem medicamente, materiale sanitare, nu avem bani cu ce să le cumpărăm şi de aceea nu mai putem face nicio intervenţie chirurgicală. Clinica este deschisă, sunt pacienţi în saloane care aşteaptă să fie operaţi, dar nu avem cu ce sa facem asta. I-am trimis în scris o adresă managerului Institutlui de Boli Cardiovasculare, Ranko Szuhanek, semnată de şefii departamentelor în care l-am rugat să rezolve situaţia. În cazul situaţiilor critice fac orice ca să îi salvez pe pacienţi, pun bani de la mine din buzunar şi tot realizăm intervenţia chirurgicală. Acum mă întâlnesc cu directorul CJAS Timiş ca să vedem ce se poate face. De asemenea, aşteptăm un răspuns de la managerul Ranko prin care să îmi spună că pot opera cu material cumpărate de pacienţi sau nu”.

UPDATE 4 Ranko Szuhanek, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, îl ameninţă pe Gaspar chiar cu demisia. „Este o ştire falsă dată de domnul Gaşpar fără acordul meu şi fără să se consulte cu ceilalţi colegi. Nu am dat niciun ordin că aş fi de acord ca Clinica de Chirurgie Cardiacă să fie închisă. Prin programele de sănătate au fost finanţate 45 de cazuri, dar domnul Gaşpar a făcut dublu, deci a avut activitate din plin, nu i s-a interzis să facă operaţii, aproape 40 % din bani au venit din ce am avut anul trecut. Cred că domnul Gaşpar ar fi trebuit să îşi dozeze resursele ca să nu se ajungă aici. De exemplu, la Clinica de Cardiologie Intervenţională mai sunt bani pentru 13 infarcturi urgente din banii proveniţi din programul de sănătate de pe primul semestru, adică până în luna martie. Domnul Gaşpar a luat decizia de a închide clinica fără să se consulte cu colegii. A trimis un comunicat penibil cu care nu sunt de acord, nu ştiu încă dacă îi voi cere demisia, dar voi lua măsurile legale care se impun”

3 COMENTARII

  1. Pe scurt, nu sunt bani destui si nici pacientii nu sunt lasati sa se ajute singuri….
    Da’ bine ca s-a facut Institut de Cardiologie si la Arad….

  2. Foarte trist…asta e adevarata fata a Romaniei…un sistem care nu este pus la punct….iar de aici au de suferit tot oamenii, care vor muri cu zile…:( Pacat…mare, pacat….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.