Cum vor schimba banii nemților fața Timișoarei: proiectul care poate salva clădirile-monument

Cum vor schimba banii nemților fața Timișoarei: proiectul care poate salva clădirile-monument

0
DISTRIBUIȚI

Casa_cu_Lei_Timisoara

Timişoara este oraşul care, după spusele specialiştilor, deţine cea mai întinsă arie de clădiri şi ansambluri cu valoare de patrimoniu din întreaga ţară, care reprezintă zone de referinţă ale acestuia şi îi defineşte identitatea. Naţionalizate de regimul comunist, imobilele s-au degradat de-a lungul anilor în care statul nu a fost preocupat de întreţinerea lor, iar în anii din urmă, regimul proprietăţii a ridicat mari probleme tentativelor de reabilitare ale acestor clădiri.

După ce un program de restaurare a clădirilor istorice, în colaborare cu parteneri germani, s-a bucurat de succes la Sibiu, municipalitatea timişoreană a început, la rândul ei, o colaborare cu Societatea germană pentru cooperare tehnică (GTZ), pentru a identifica posibilităţile de reabilitare a clădirilor-monument din Timişoara. Lansată în 2006, o primă etapă a acestei colaborări, care s-a finalizat în 2010, s-a materializat într-un program de asistenţă tehnică prin care s-a urmărit identificarea unor clădiri reprezentative pentru anumite zone ale oraşului, consultanţă gratuită pentru proprietarii clădirilor istorice interesaţi de reabilitarea acestora, pregătirea unor meşteri specializaţi pentru lucrări de restaurare, realizarea unor proiecte-pilot de reabilitare a unor clădiri în Piaţa Unirii şi crearea unor proceduri pentru finanţarea intervenţiilor. În 2010 a fost semnat şi un acord de împrumut şi finanţare a primăriei Timişoara de către KfW (Institutul de Credit pentru Reconstrucţie, care este controlat de guvernul german), acordul fiind semnat de Ministerul Finanţelor şi ratificat de parlament. În baza acesstui acord, primăria beneficiază de un împrumut de 3.000.000 de euro rambursabili în 30 de ani, cu o dobândă de 2%, şi încă 2.000.000 de euro, dintr-un grant nerambursabil. Returnarea creditului va începe în 2020, iar împrumutul urmează a fi restituit în următorii 20 de ani.

Liceul Lenau, primul pe listă

Bucuria de la început s-a dezumflat, pentru că proiectul s-a înecat la mal.


Însă după ce Timişoara şi-a anunţat candidatura pentru titlul de capitală culturală europeană, programul de reabilitare a monumentelor istorice finanţat cu sprijinul guvernului german a fost reluat şi, în paralel cu derularea procedurilor birocratice, a început şi restaurarea primei clădiri în cadrul acestui program, şi anume liceul Lenau, unde lucrările efectuate de firma Paluni se vor ridica la 700.000 euro.

Următoarele clădiri prevăzute a intra în programul de reabilitare sunt liceele C.D. Loga şi J.L. Calderon, la toate aceste imobile cheltuielile urmând a fi suportate, într-un final, din bugetul primăriei, având în vedere că municipalitatea este proprietara lor. Proprietarii clădirilor istorice care doresc să beneficieze de acest program vor putea plăti rate lunare, timp de zece ani, iar sumele recuperate vor putea fi folosite în intervalul celor 30 de ani pentru recondiţionarea altor edificii. În cazul proprietarilor cu venituri foarte mici, o parte din costuri vor putea fi acoperite din creditul nerambursabil de 2.000.000 de euro, destinat, deopotrivă, pentru restaurarea unor elemente decorative arhitectonice deosebite ale clădirilor, care sunt foarte costisitoare. Se au în vedere mai ales clădirile din cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric şi până în momentul de faţă există 31 de cereri care urmează să fie analizate de experţii germani.

Robu vrea glorie, dar nu are bani

Recent, consiliul local a mai votat un proiect de hotărâre prin care Piaţa Victoriei este declarată zonă prioritară de protejare şi intervenţie asupra clădirilor care aparţin acelui ansamblu urban. „Zona centrală a Timişoarei, respectiv Piaţa Victoriei, constituie cartea de vizită a oraşului, o zonă de o importanţă simbolică, atât pentru cetăţenii municipiului, cât şi pentru turiştii şi investitorii care vin în Timişoara. Începând cu anul 2012, Timişoara a devenit oficial oraş candidat pentru titlul de capitală culturală europeană” se spune în referatul care a însoţit proiectul de hotărâre. Pentru această iniţiativă a primarului Nicolae Robu nu a fost identificată însă o sursă clară de finanţare. Ea ar putea fi inclusă în programul derulat cu banca germană numai dacă va exista acordul proprietarilor pentru plata ratelor. Proiectul care vizează Piaţa Victoriei a fost completat de un regulament, la rândul lui votat de consiliul local, în care sunt nominalizaţi şi alţi posibili finanţatori, a fost astfel oficializată şi o disponibilitate a primăriei de a cofinanţa reabilitarea acestei zone, dar proiectul nu poate fi materializat fără acordul şi disponibilitatea financiară a proprietarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.