Deputat PNL: “Referendumul trebuie eliminat din Constituție”

Deputat PNL: “Referendumul trebuie eliminat din Constituție”

3
DISTRIBUIȚI

referendum

Deputatul PNL de Arad Mihăiţă Calimente a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe, că referendumul ar trebui eliminat din Constituţie pentru că „este un instrument politic”, care poate fi folosit „pentru a păcăli populaţia”, adăugând că modificările la Constituţie ar putea fi aduse direct de Parlament, fără consultarea populaţiei, informează Mediafax. „Referendumul ar trebui eliminat pentru că este un instrument politic care poate fi folosit de oameni cu rea credinţă pentru a păcăli populaţia. În aparenţa unui lucru benefic, poate să fie folosit pentru apărarea propriilor interese”, a spus deputatul. Calimente a adăugat că România este „o democraţie reprezentativă, şi nu una directă”, iar unele ţări „nici măcar nu au pomenită în Constituţie noţiunea de referendum, cum e în Marea Britanie”.


„De asemenea, în Germania, din cauza referendumului s-a ajuns la regimul lui Hitler. În consecinţă, după al doilea război mondial, nu-l mai foloseşte ca instrument politic”, a mai spus parlamentarul. Liberalul a declarat că, în general, referendumul a fost folosit în Europa „mai mult pentru a rezolva problema adoptării noii constituţii europene”. „Dar la noi, preşedintele Traian Băsescu l-a folosit cu totul şi cu totul în mod personal atunci când l-a introdus, încălcând prevederile Comisiei de la Veneţia, odată cu alegerile prezidenţiale, pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră şi la 300 de membri. Oamenilor li s-a prezentat un lucru pe care în mod instinctiv l-ar fi dorit redus, fără să li se explice şi care sunt dezavantajele unui asemenea sistem”, a declarat deputatul de Arad.

Calimente a afirmat că, în lipsa referendumului, „Constituţia poate fi modificată doar prin votul Parlamentului”. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 221 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor. Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect. PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

 

3 COMENTARII

  1. constitutia este a unei natiuni ,nu a unui grup care se afla vremelnic la putere.
    Mihaita,ai irosit un moment bun sa te abtii de la declaratii care nu valoreaza nimic.

  2. UN LIMBRIC CA ASTA A SCOS LA REFERENDUM 7,4 MIL DE CRETINI SI TOT ASA S-A DUS PE PL BANII DE MEDICAMENTE IN DOUA „ACTE” MANIPULATOARE DE PROSTI CU MINTEA SLABA ! ASA TARA ASA POPOR CONDUS DE PANARAME GEN CALIMENTE-GHISE,BECALI,TONI GREBLA 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.