Fanul Ripensiei care a demonstrat că dragostea la distanță rămâne puternică. Amintiri...

Fanul Ripensiei care a demonstrat că dragostea la distanță rămâne puternică. Amintiri despre gloria apusă a fotbalului timișorean

3
DISTRIBUIȚI

mai 2013 III 003(1)

Siegfried Scherer este unul dintre bănățenii plecați pe alte meleaguri, dar îndrăgostit de Ripensia Timișoara, atât de cea din prezent, reînființată în această vară și înscrisă în Campionatul Municipal, cât și de Ripensia perioadei interbelice, prima echipa profesionistă de fotbal din România. Bănățeanul născut la Pișchia locuiește de 19 ani în Landshut, un oraș din Bavaria, însă urmărește zilnic știrile despre Ripensia, dar și despre campionatul de fotbal românesc, de la prima ligă, până la Campionatul Județean Timiș. Siegfried Scherer a jucat la rândul său fotbal și este unul dintre puținii iubitori ai echipei galben-roșii care se poate lăuda că l-a cunoscut pe Alexandru Schwartz, atacantul Ripensiei anilor ´30.

Fanul Ripensiei din Landshut s-a născut la 1 decembrie 1954 în comuna timișeană Pișchia, dar a părăsit țara 40 de ani mai târziu. Atunci, Siegfried Scherer s-a stabilti cu familia în orașul din Bavaria Inferioară, situat la 80 de km de Munchen, urmându-și fratele care plecase cu doi ani în urmă în RFG. Timp de peste un deceniu, legăturile bănățeanului cu Timișoara și România au fost destul de reduse, din pricina regimului comunist, dar la sfârșitul anilor ´90, Siegfried Scherer a reînceput să vină în vizită în Timișoara. Șvabul din Pișchia a început să joace fotbal la echipa din comuna natală, Voința. În 1974, serviciul l-a dus la Arad, unde timp de trei ani a jucat la ASA Mureșul Arad. De asemenea, a mai jucat în Campionatul județean la Unirea Dorobanți, Unirea Sofronea și a revenit la Voința Pișchia.

Siegfried Scherer a fost și un polist înfocat în tinerețe. Astăzi, când își amintește de atmosfera de pe Stadionul 1 Mai, acum ”Dan Păltinișanu”, bănățeanul plecat în Germania compară spectacolul de pe ”Marele oval” cu atmosfera de la meciurile din Argentina. ”Ca mai toți bănățenii, am fost și eu fan al echipei Poli, dar al echipei anilor 1970-80. Îmi aduc aminte de meciul decisiv pentru promovarea în Divizia A, în anul 1984, când pe stadionul «1 Mai» a fost o atmosferă sud-americană egală cu atmosfera unui derbi Boca Juniors – River Plate, cu acea galerie minunată unică în România”, își amintește cu drag timișeanul stabilit în Bavaria.

Conectat zilnic la fotbalul timișean prin Internet

Când a a aflat de proiectul reînființării Ripensiei, Siegfried Scherer a aderat fără nicio ezitare. Înainte de finala Cupei României faza județeană, fanul din Landshut le-a trimis jucătorilor băuturi energizante și a cumpărat 50 de bilete, ca donație. Cei de la club spun că Scherer este unul dintre cei mai activi suporteri, care sună foarte des la club să se intereseze de soarta echipei. Bănățeanul are mare încredere în noul proiect al Ripensiei. ”Despre proiectul reînființării Ripensiei am aflat online, cu toate că auzisem ceva zvonuri anul trecut, când am fost într-o scurtă vizită la Timisoara, și atât eu, cât și fiul meu am aderat fără ezitare la acest proiect. De mic copil am crescut cu poveștile și anecdotele despre Ripensia, fotbalul m-a fascinat dintotdeauna, și când auzeai de isprăvile lui Dobay care rupea plasa porții, de «pantera» Pavlovici, «fachirul» Kotormany care la loviturile libere alcătuia zidul «de unul singur», și la fiecare meci îi auzeai pe cei mai în vârsta nostalgici, comentând: «Ce fotbaliști erau pe vremuri la Ripensia!», nu puteai să nu fii fascinat de această echipa. Vorbeau de ei ca de niște zei. Deci nu cred că iți mai trebuie o motivație în plus ca să aderezi la acest proiect pe care sper că bănățenii îl vor sustine și că Banatul va avea puterea financiară de a duce aceasta echipă de legenda acolo unde îi este locul. Cred ca Timișoarei nu i se putea întâmpla ceva mai bun pe plan fotbalistic decât reînființarea Ripensiei, un proiect curat, cinstit, de viitor, proiect care iî redă orasului o parte din onoarea sportivă”, consideră timișeanul plecat peste hotare.


Tehnologia modernă îl ajută pe membrul cotizant al Ripensiei să fie la curent cu ce se întâmplă in fotbalul din România și Timiș. Românul stabilit în Germania citește zilnic informații pe site-urile de sport din Timișoara și accesează des și pagina oficială a Ripensiei.

Întâlnirea cu Alexandru Schwartz și echipa fără apărare

Siegfried Scherer se mândrește cu faptul că a avut onoarea să îl cunoască pe Alexandru Schwartz, atacantul născut la Târgu-Mureș care a evoluat timp de nouă ani în culorile Ripensiei. Bănățeanul l-a cunoscut pe Schwartz, care a jucat și la Mondialul din 1934 din Italia pentru naționala României, prin intermediul antrenorului său, arădeanul Crăciun Lasca. ”În anul 1975 sau ’76, nu mai rețin exact, am avut o întâlnire fericită cu jucătorul Ripensiei Alexandru Schwartz. O întâlnire întâmplătoare într-o zi frumoasă de septembrie pe faleza Mureșului la Arad. Fostul meu antrenor mi-a făcut cunoștiință cu marea vedeta a Ripensiei și ne-a povestit cum emisarii Ripensiei l-au așteptat în gara Arad, el întorcându-se acasă după efectuarea stagiului militar, și l-au «dirijat» spre Timisoara la Ripensia. Printre alte povestiri, am ajuns și la componența echipei, la care am primit un răspuns surprinzător: «În poartă Pavlovici și în atac Bindea, Beke, Ciolac, Schwartz, Dobay!» Și la întrebarea noastră: «Dar apararea, fundașii?» La care ne-a răspuns zâmbind: «Măi băieti, nu ne trebuia apărare, dacă luam două (goluri – n.r.) dădeam cinci» Cred că asta spune totul despre stilul de joc ofensiv al Ripensiei cu acel renumit «sfert de oră»”, își amintește bănățeanul, peste ani, despre întâlnirea sa cu istoria pe malul Mureșului. La acea vreme, apărarea juca un rol mult mai redus decât în fotbalul modern. Ripensia juca în sistemul ”W”, brevetat de Arsenal Londra, un sistem 1-2-3-5. ”Sfertul de oră” al Ripensiei era un moment în joc în care galben-roșii scădeau cadența, pentru a studia adversarul. La vremea întâlnirii cu Siegfried Scherer, Schwartz avea 66-67 de ani. Fotbalistul a decedat în 1993.

Timișeanul din Pișchia cunoaște foarte multe lucruri despre istoria Ripensiei, dar și a Chinezului, prima campioană a României Mari. Siegfried Scherer are în bibliotecă volume despre istoria fotbalului, pe care le recitește din când în când. Este vorba despre ”Fotbal cu pâine” a lui Neagu Rădulescu, ”Finala se joacă astăzi” și „Zile și nopți pe stadion” ale lui Ioan Chirilă și ”Ripensia – Nostalgii fotbalistice” a lui Cristofor Cristi Alexiu. Din aceste cărți, fanul Ripensiei din Germania cunoaște istoria gloriei fotbalistice a Timișoarei din veacul trecut. ”Din păcate, nu am văzut jucând nici pe Chinezul, nici pe Ripensia, dar din câte am citit despre aceste două echipe, Chinezul după părerea mea a fost prima super-echipă a României, care a dominat fotbalul românesc timp de șase ani ani (n.r. 1921-1927), cu jucători de talie europeană, cu prima vedetă internațională Mihai Tänzer, echipă ce din păcate a căzut victima datoriilor și a unui sistem care a început să-și facă apariția în fotbalul european, acelui sistem de care Ripensia a profitat, sistemul fotbalului profesionist. Ripensia anilor ´30 a fost de asemenea o echipă de talie europeană, cu un joc modern ofensiv, care, din păcate, a căzut victima unui sistem care nu a putut accepta onoare, cinstea și profesionalismul”, rememorează Siegfried Scherer despre cele două formații care au adus glorie Banatului, pentru a se pierde apoi în negura istoriei.

Prezentul și viitorul sună bine

Deși trăiește în țara care a dat finalistele din acest an a Ligii Campionilor, Borussia Dortmund și Bayern Munchen, Siegfried Scherer spune că nu are nicio echipă favorită în Germania sau România, cu excepția Ripensiei. Pișchianul plecat în Germania speră ca în această vară să aibă ocazia să își urmărească favoriții pe viu, din tribunele Stadionului Electrica. ”Aștept cu nerăbdare să vin în țară la un meci al Ripensiei, unde îmi doresc să văd un public numeros, o atmosferă demnă de această echipă. Mi-aș dori să urmăresc pe viu ultimul joc de campionat, dar asta depinde de mai multi factori. Daca totul decurge bine, anul acesta voi fi prezent în tribuna stadionului Electrica”, spune Siegfried Scherer. Ripensia Timișoara este acum pe locul 1 în Seria 1 a Campionatului Municipal Timișoara (liga a VI-a), cu 49 de puncte, cu 12 puncte mai mult decât următoarea clasată, Termo Timișoara. ”Ripi” mai are de jucat cinci meciuri, iar ultimul, la care speră să ajungă și Siegfried Scherer, va fi pe Stadionul Electrica, contra celor de la LPS Banatul. De asemenea, Ripensia este calificată în Cupa României, faza în care vor intra echipele de liga a III-a, competiție ce va începe în luna iulie.

 

 

 

3 COMENTARII

  1. Lucian…. Aici e vorba de un club care s-a infiintat direct ca si club profesionist. nu contesta nimeni vechimea CFR-ului numai ca ei au fost amatori mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.