Povestea belgiencei care „toarnă” praline cu pălincă într-un sat românesc

Povestea belgiencei care „toarnă” praline cu pălincă într-un sat românesc

0
DISTRIBUIȚI

ciocolaterie belgiana

Pasiunea pentru călătorie şi cultură au adus-o pe Marie Carels, din Belgia, pentru prima dată în România, la Timişoara, alături de o echipă de studenţi, în anul 2003. Viaţa femeii de 55 de ani se schimbă radical după această vizită pentru că se îndrăgosteşte de România, iar în doar câţiva ani ia decizia de a se muta definitiv în ţara noastră. Transformă o altă pasiune de a sa, acea de a realiza figurine din ciocolată, într-o adevărată afacere, aşa că în primăvara anului trecut se inaugurează o fabrică de ciocolată belgiană într-un sat din judeţul Gorj, în care lucrează patru ţărani care au învăţat repede să facă ciocolată.

Marie Carels a fost o viaţă întreagă profesoară de pian, iar soţul ei, Boris Jean Pierre Weyssow este cercetător. Prima legătură cu România a avut-o în momentul în care prin intermediul unui centru cultural s-a realizat un schimb de experienţă între studenţi din Belgia şi elevi de la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon din Timişoara. Femeia s-a ataşat de România, iar în anul 2007 se decide să cumpere un teren în satul Buzeşti din comuna Crasna. Marie Carels povesteşte că „am căutat un loc în care să ne construim o casă care să fie destul de aproape de Timişoara pentru că aveam mulţi prieteni aici.


Aşa am rămas în România şi m-am hotărât să pun în practică această pasiune, de a realiza praline şi figurine din ciocolată”. Astfel, femeia se înscrie în anul 2008 la o şcoală de ciocolatier în Bruxelles, iar timp de doi ani a învăţat teoretic şi practic cum se pot realiza adevărate delicatese din untul de cacao, mai ales că a avut posibilitatea să lucreze într-o fabrică de ciocolată.

După cinci ani de la mutarea în România, Marie Carels şi soţul ei alocă economiile lor de aproape 300.000 de euro în fabrica de ciocolată belgiană din judeţul Gorj, care a fost inaugurată anul trecut înainte de Paşte. Untul de cacao este adus din Belgia şi Italia pentru că este de foarte bună calitate, însă ciocolata este realizată de patru localnici din Buzeşti, pe care femeia i-a învăţat cum se pot realiza praline şi figurine din ciocolată. Marie Carels are doar cuvinte de laudă despre cei patru angajaţi iniţiaţi în artele ciocolateriei pe care îi consideră „foarte deschişi, drepţi şi încântaţi că lucrează într-o fabrică de ciocolată”.

Timişorenii pot consuma ciocolată belgiană cu pălincă

La un an de la inaugurarea fabricii din judeţul Gorj, Marie Carels deschide cinci ciocolaterii în România, printre care şi una la Timişoara, primul oraş din România pe care l-a vizitat şi de care s-a ataşat foarte mult. A învăţat repede care sunt aromele preferate de români, aşa că la fabrica de ciocolată din Gorj coniacul din praline a fost înlocuit cu pălincă, care se găseşte din belşug în această zonă, cireşelele în lichior sunt învelite în ciocolată sau se realizează praline cu cafea. Femeia ne spune că „toate produsele sunt naturale pentru că sunt realizate 100 % din unt de cacao adus din Belgia sau Italia, iar din România cumpărăm nuci, alune, stafide sau pălincă ca să realizăm cele mai bune praline”. Marie Carels spune că timişorenii sunt încântaţi de aceste arome noi, deşi preţurile sunt destul de „piperate”, 100 de grame de ciocolată costă şi 19 lei. Femeia din Belgia se bucură că a reuşit să deschidă o ciocolaterie în Timişoara, oraşul ei de suflet, care a fost inaugurat, astăzi, în prezenţa ambasadorului Belgiei în România, Philippe Beke.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.