Robu scoate cărțile din centru: de ce a refuzat autorizația pentru cortul...

Robu scoate cărțile din centru: de ce a refuzat autorizația pentru cortul Târgului de Carte Gaudeamus. Ce spun organizatorii

3
DISTRIBUIȚI

gaudeamus

Edilul  şef Nicolae Robu a oferit astăzi o serie de explicaţii cu privire la schimbarea locaţiei pentru Târgul de Carte Gaudeamus. Dacă anul trecut caravana a poposit în Piaţa Victoriei, noua administraţie a schimbat regulile jocului.  „Nu am putut fi de acord cu amplasarea în Piaţa Victoriei a unui cort urât, imens, care să blocheze acel spaţiu dintre Operă şi ceas cum s-a întâmplat în alţi ani”, a declarat Robu după care a explicat că din cauză că organizatorii nu au dorit să amplaseze corturi mai mici pe strada Mărăşeşti s-au văzut nevoiţi să caute o nouă locaţie, la mall-ul din oraş. Robu  a mai completat că refuzul administraţiei de a primite amplasarea cortului în Piaţa  Victoriei  se leagă de faptul că turiştii nu pot rămâne cu o astfel de amintire legată de oraş, indiferent de activităţile culturale care se desfă;oară înăuntru.  Întrebat cum ar fi trebuit să arate cortul ca să permită amplasarea lui, Robu a răspuns iritat că „nu mai continui discuţiile, că nu are niciun rost. Comentaţi cum doriţi”.

Contactat de PRESSALERT.ro, directorul executiv al Târgurilor Gaudeamus, Vladimir Epstein, s-a arătat nemulțumit de declarațiile primarului.


“Ce a spus primarul sună a pretext. Dacă aș vedea gesturi reale ale autorității locale din Timișoara de susținere a editurilor de aici, atunci ar fi altă discuție, dar așa avem acest refuz de tip puritan. Nu ne-am refugiat la mall și deși nu eram adeptul cuplării unui târg de carte cu mall-ul, s-ar putea să mă înșel. Nu ne considerăm în exil acolo”, a precizat Epstein.

Ce aduce cea de-a noua ediție a târgului

Târgul de Carte Gaudeamus s-a deschis astăzi și își așteaptă publicul până duminică. Partea bună a faptului că este găzduit de Iulius Mall este că are și programul acestuia, adică iubitorii de carte îl pot vizita între orele 10.00 și 22.00. Potrivit organizatorilor, în standuri aceștia pot găsi de la ficţiune contemporană, memorii şi jurnale până la biografii, poezie, artă, gastronomie, timp liber, studii academice şi până la lucrări de specialitate de la psihologie şi psihanaliză la economie şi ştiinţe exacte, manuale de limbi străine.

Cea de a IX-a ediţie a Târgului Gaudeamus Timişoara, eveniment organizat de Radio România – echipa Gaudeamus şi Radio România Timişoara, susţine dialogul cultural. Pe toată durata evenimentului sunt anunțate o serie de acțiuni menite să apropie lectura de timișoreni. Astfel, vor fi lansări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri şi întâlniri cu oameni de cultură, scriitori, critici literari şi editori. Nu în ultimul rând, volumele vândute au prețuri promoționale.

Păstrând tradiția edițiilor precedente, timișorenii sunt invitați să doneze cărți în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, un proiect destinat aprovizionării cu fond de carte a bibliotecilor rurale din România prin donaţii provenind din partea vizitatorilor şi a editorilor prezenţi la târg. Cărţile donate la Timișoara vor fi direcţionate către biblioteci rurale din judeţul Timiş. Și în acest an liceenii timişoreni sunt invitaţi să participe la faza zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Timișoara, sub numele „Lectura … la doi pași! ”, iar elevii olimpici ai orașului vor fi premiați de către organizatori cu cărți.

 

 

3 COMENTARII

  1. @Claudiu: good point. Pina una alta avem birturi in centru, unirii, pe strazile pietonale si in viitor si in parcuri. nu vad prea clar capitala europeana a ce putem sa ajungem.

  2. Pacat ca nu mai este in centru…oamenii care citesc in general…nu se plimba prin mall…acolo merg pitipancele si companionii lor…ah mi-am amintit cuvantul „cocalarii ” :)care nu cred ca citesc ! oricum este bine ca se mai tine acest targ

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.