Nicolae Robu, primarul care şi-a dărâmat promisiunile cu nerealizări. Vezi care a...

Nicolae Robu, primarul care şi-a dărâmat promisiunile cu nerealizări. Vezi care a fost singura excepţie

29
DISTRIBUIȚI

robu instalare primar 1 an

În bătălia purtată anul trecut pentru câştigarea Primăriei Timişoara, candidatul USL, Nicolae Robu, a intrat în luptă cu un program extrem de ambiţios în care  prioritare erau o serie „de proiecte de anvergură”, menite să transforme oraşul într-o „adevărată metropolă europeană”. Pentru întregul mandat, Robu a propus mai multe obiective pe cât de ispititoare pe atât de necesare, pe care timişorenii le aşteaptă de ani buni. Garanţia oferită pentru reuşita acestora a fost „gândirea deschisă şi liberală”, „votul şi încrederea timişorenilor”, realizările ca rector al Universităţii „Politehnica”, susţinerea USL şi echipa de consilieri  pe care şi-a ales-o. Pentru a-i convinge pe alegători că va fi un edil extrem de eficient, candidatul la funcţia de prim-gospodar al oraşului s-a hazardat în a face nu mai puţin de zece promisiuni spectaculoase, cu finalizare în primele şase luni de la alegerea sa ca primar.

Nicolae Robu a primit votul şi încrederea timişorenilor, dar până la încheierea primului an al mandatului, rezultatele sunt de-a dreptul descurajante. Soluţiile miraculoase nu au apărut, iar din cele zece puncte unul singur dintre cele care se refereau la aspectul oraşului a fost bifat, şi anume demolarea „Acvariului” din Piaţa Victoriei, cu un efort care a durat aproape un an. Robu a mai promis înfiinţarea direcţiilor de sănătate şi educaţie în primărie şi, prin modificarea organigramei, a înfiinţat direcţia şcoli, spitale, baze sportive şi instituţii culturale. A mai promis şi „simplificarea birocraţiei şi scurtarea drastică a termenelor de acordare a diverselor avize şi, în general, a termenelor de răspuns la demersurile cetăţenilor” şi a dat o dispoziţie pentru reducerea termenelor de răspuns de la 30 la 14 zile, recunoscând însă că termenul de 30 de zile e prevăzut de lege.

Cu toată susţinerea de proporţii pe care primarul pretinde că o are, celelalte „schimbări în bine” promise pentru primele şase luni de mandat, nu s-au înfăptuit nici până la sfârşitul primului an. O primă promisiune neonorată ar fi „repararea trotuarelor din centrul istoric (str. V. Alecsandri etc.) şi a aleilor de pe malul Begăi”. Se pare că paranteza nu a fost întâmplătoare. Ce-i drept, pe strada V. Alecsandri s-a reparat o bucată de trotuar, de la Piaţa Libertăţii exact până la sediul PNL, dar celelalte trotuare din cartierul Cetate sunt în aceeaşi stare jalnică. Strada Mărăşeşti a devenit zonă pietonală, dar lucrarea, mediocră în comparaţie cu ceea ce s-a făcut în alte oraşe, a fost începută în primul semestru al anului trecut, înainte de alegeri, la fel ca reparaţiile la trotuarele de pe străzile Sf. Ioan, Gh. Lazăr, Alba Iulia sau Piaţa Victoriei, după cum reiese din raportul primarului pentru anul 2012.

Tot în intervalul primelor şase luni ar fi trebuit să se petreacă şi „desfiinţarea cvasigenerală a fâşiilor de pământ (pretinse «spaţii verzi») dintre trotuare şi carosabil – principala sursă a prafului şi noroiului din Timişoara”. Cele mai multe au rămas neatinse şi arată în continuare ca nişte păşuni. Din raportul primarului pe anul 2012 aflăm că legislaţie există, la fel şi o foarte elaborată strategie de dezvoltare a spaţiilor verzi şi s-au identificat terenuri pentru refacerea acestora. Deocamdată însă,  doar pe bulevardele Take Ionescu şi Vasile Pârvan s-a pus gazon pe 11.025 mp şi s-au  nivelat încă 26.220 mp pentru amenajări viitoare. „Transformarea în spaţii verzi a tuturor spaţiilor virane din oraş care se pretează la aşa ceva” a rămas tot un deziderat mai îndepărtat, căci din acelaşi raport al primarului aflăm că obiectivul pentru anul 2013 este doar „identificarea terenurilor virane în vederea amenajării acestora ca zone verzi”.

A cincea prioritate pentru primele şase luni de mandat s-a numit „curăţirea oraşului de câini fără stăpân prin prinderea, sterilizarea şi ţinerea lor în adăposturi civilizate”.


Direcţia de mediu a primăriei, care răspunde şi de problema câinilor, informează, în acelaşi raport, că s-au desfăşurat controale pe tot parcursul semestrului, „s-a urmărit şi verificat periodic activitatea operatorului serviciului public de management al populaţiei canine şi activitatea de ecarisaj”, iar la S.C. Danyflor „au fost efectuate controale periodice privind starea de întreţinere şi bunăstarea animalelor din adăpost”. Un mic progres a existat totuşi: dacă în 2011 s-au înregistrat 863 de sesizări pentru câini fără stăpân, în 2012 numărul acestora s-a redus la 675, din care 384 au fost în primul semestru şi doar 291  în cel de-al doilea. Oraşul nu a fost însă nicidecum „curăţat” de câinii fără stăpân, iar statisticile minuţioase întocmite de Direcţia de Mediu nu spun nimic despre numărul câinilor care circulă nestingheriţi pe străzile Timişoarei.

Cam la fel stau lucrurile în ce priveşte „eradicarea fenomenului cerşetoriei şi vagabondajului din oraş”, potrivit datelor puse la dispoziţie de Direcţia Poliţia Locală. După ce a luat act de prioritatea noului primar, poliţia locală şi-a intensificat acţiunile şi a constituit „o echipă operativă care a acţionat zilnic în baza planurilor de acţiune”. Au fost depistaţi peste 2.000 de cerşetori şi vagabonzi, mult mai mulţi decât în primul semestru al anului, au fost identificaţi, fotografiaţi, expediaţi în localităţile de domiciliu, amendaţi, li s-au întocmit fişe personale care au fost predate serviciului de asistenţă socială. S-au amplasat „panouri anticerşit” în mai multe intersecţii din oraş şi s-au împărţit peste 5.000 de flyere anticerşetorie, dar fenomenul nu a fost eradicat nici pe departe. Aşa cum recunoaşte şi poliţia locală, eforturile n-au avut nicio finalitate, „având în vedere carenţele legislative în acest domeniu”. După jumătate de an de administraţie a descoperit şi primarul că lucrurile nu sunt atât de simple cum păreau la prima vedere şi a recurs la planul de rezervă. Amintindu-şi că în campania electorală a garantat reuşita iniţiativelor sale şi cu susţinerea USL, a cerut parlamentarilor de Timiş să elaboreze o nouă legislaţie pentru combaterea cerşetoriei şi vagabondajului.

„Reducerea timpului pierdut de cetăţeni în aşteptarea mijloacelor de transport în comun, prin îmbunătăţirea frecvenţei de circulaţie a acestora” a rămas şi ea o vorbă-n vânt. Tramvaiele, troleibuzele şi autobuzele circulă la fel de prost, iar pe perioada vacanţelor şcolare, aşa cum ne-a obişnuit fosta administraţie, circulă şi mai prost.  Plătitorii de bilete şi de abonamente aşteaptă în staţii uneori mai bine de un sfert de oră, transportul în comun fiind confundat de administraţia locală cu transportul şcolar. Singura soluţie realistă pe care şi-a propus-o R.A.T.T. în acest an pentru îmbunătăţirea transportului în comun pare a fi achiziţionarea unor tramvaie folosite, pentru unele noi neexistând fonduri, şi este puţin probabil ca alte obiective precum amenajarea de alveole, staţii intermodale sau achiziţia unor refugii pentru călători să scurteze timpul de aşteptare în staţii.

O utopie s-a dovedit a fi şi „eliminarea tuturor gropilor din asfalt”. Direcţia tehnică a primăriei ne lămureşte că  „străzile au într-un procent foarte mare durata de exploatare depăşită, suprafaţa asfaltică fiind îmbătrânită şi prezentând numeroase defecţiuni”, a crescut numărul maşinilor şi al autovehiculelor de mare tonaj care tranzitează oraşul. „Datorită (sic!) stării avansate de îmbătrânire a carosabilului drumurilor din Timişoara  apar în mod frecvent gropi care produc mari perturbări în traficul rutier, iar reparaţiile pe suprafeţe mici nu rezolvă problemele decât pe termen scurt”.

La bilanţul făcut după şase luni de mandat, Nicolae Robu s-a declarat extrem de mulţumit de realizările sale, declarând că şi-a îndeplinit promisiunile în proporţie de 500%. Din cele zece angajamente, cele mai multe sunt şi după un an de mandat în faza proiectelor de viitor.

 

 

29 COMENTARII

  1. primariu vre dar n-are cu cine.mai tre sa vre si cetateanul ca spatiile verzi sunt distruse, cainii vagabonzi sunt crescuti printre blocuri si se inmultesc ca soarecii etc. presa este ofensata ca ” roibu” nu sta capra ca ” ciuhandru” pe care l-au votat cetatenii urbei de 4 ori dara nu toti sciu cum il ceama nici acum.
    ii mai binie sa taci si sa nu faci nimic dacat sa ce sfagesti cu presa si sa incerci sa fac? atat cat poti, ca dupa cum va spuneam n-ai cu sinie….sancem invadati de moldoveni si da olteni.
    totusi…domnu’ primar cum ramane cu clota? nu cu aia da la rusi, cu asfaltarea strazii? o trecut un an…..
    dar cu recasu’? vori fi 1000-2000 de chibiti pe meci?cam nasoala investitia
    sanatace ca-i mai buna decat toace!

  2. Pai el nu e in stare sa rezolve problema cainilor vagabonzi care il sperie in fiecare dimineata cand coboara in strada din casa, il mai si fugareste cate unu-altu, dar se pare ca ii place jocul de-a v-ati ascunselea sau o fi suferind de sindromul Stocholm :))

  3. in continuare un IMENS vector ECONOMIC si anume CANALUL BEGA este TOTAL IGNORAT.Marele’pastrati apele curate’ Bujie Bute Bojin actualmente taman presedinte de consiliu da aviz pentru crima gazelor de sist.Gaze ce vor distruce IREVERSIBIL apele termale/apa din banat.Ungurii incalzesc apa la butelie, in Romania o dinamitam si duca-se..
    Al meu’ primar robu rubelian roebelian pune palmieri in oras pe 10000 de euro!!!O nimica toata, o,0000000020002002 din bugetul local.Cumva direct proportional cu valoarea sa.In acelasi timp umbla cainii in oras ca turbatii.Taiem teii, taiem orice ne cade la mana si face un buzunar plin.Ca o observatie la ultima cretinitate vs palmieri.In cei 10000 mii de euro intra si mutatul lor?? Din sera in camp si din camp in sera.Intra si intretinerea din sera in camp??Intra macar o paine la vreun centru de plasament????
    Nu mai vorbim de scoli/spitale/tiganiada din oras.Lucruri din astea marunte de 0,0002.Aloo, Socola!!!??

  4. „amenajarea de alveole, staţii intermodale sau achiziţia unor refugii pentru călători să scurteze timpul de aşteptare în staţii.”

    cum scurteaza un refugiu timpul de asteptare ??

  5. A mai facut care ceva c’mon: a daramat monstruozitatea aia de aia de acvariu, a asflatat strazi, s-a ocupat de spatiile verzi, a inceput munca la reabilitarea termica a blocurilor…

  6. ce articol jalnic ,omul asta incearca sa faca ceva dar tipic romaniei cand unu rasare hai sa i dam in cap ,mai sunt foarte multe de facut aici dar macar lucrurile nu stau pe loc

  7. Mai sincer mie imi place ce a facut pentru orasul asta! De cand e primar parca Timisoara a capatat o alta fata! Mai de metropola europeana!

  8. Toata lumea critica, din cele 10 promisiuni a facut mai mult de una, mandatul de primar are 4 ani. Domn Primar succes, cel mai imprtant lucru este ca Timisoara a inceput sa aibe proiecte nu doar vanzari ilegale de case.

  9. Si el este om ca si noi. Nu-l mai criticati. Vreti o schimbare vizibila in Timisoara? Atunci pune-ti si voi mana si ajutati-l. Mana cu mana facem ceva! Nu rezolvati nimic daca il criticati si il arati cu degetul. Aratati ca si voi sunteti locuitori ai Timisoarei. Opriti-va din afirmatii in necunostiinta de cauza.

  10. Intr-un an pot sa zic ca a facut destul de multe lucruri pentru a realiza obiectivele pe care si le-a dorit.Inca exista multa lume care crede ca totul se poate face intr-o zi, ei bine nu e chiar asa.Sunt sigura ca pana la sfarsitul mandatului va face inca mai mult decat si-a propus initial ideea este ca trebuie sa fie ajutat si de alte persoane pentru a reusi sa schimbe ceva.Problema cea mai mare este mentalitatea noastra de romani pe care cu greu cineva o schimba.In schimb sunt sigura ca rezultatele domnului primar se vor vedea in timp, iar atunci sa vad ce-o sa mai ziceti rautaciosilor .

  11. Hahahahahhahahhaha au aparut pupincuristii de serviciu, LĂTRĂII PeNaLi sa ne povesteasca ei ce bun gospodar e pletosu’ inimos :)))) ,unu’ mai sus nara cum a „demontat” acvariu cu o forta si tenacitate de neimaginat :)))) CÂRNATU’ asta obosit din nastere nu-si termia mandatu’ de primar,banditii trebuie EXCLUSI 😉

  12. Robu nu e perfect si evident mai sunt multe de facut, dar voi exagerati cu atacurile la adresa lui. Chiar a miscat cate ceva si mi se pare ca e bine intentionat. Cred ca multa lume uita de unde am plecat. Pai in intreg ultimul mandat Ciuhandu nu s-a facut nici cat a facut Robu in primul an.

    Sa ne amintim care erau alternativele la alegeri: Orza, care a fost mana dreapta a lui Ciuhandu ani intregi, nefacand mai nimic in tot acest timp, asistand la vinderea orasului mafiei imobiliare si la desfiintarea lui Poli (pentru a doua oara, in conditiile in care toate problemele cu echipa au pornit tot in timpul lui Ciuhandu), Ioan Garboni, care desi e un om capabil e destul de putin cunoscut, si pana la urma l-a sustinut pe Robu, si Noditi, de la PDL, care nu avea nicio sansa dupa guvernarea dezastroasa a partidului respectiv.

    Daca vreti intr-adevar sa pareti corecti si impartiali, nu rau voitori cum zice Robu, poate ar fi cazul sa veniti cu niste argumente mai solide si un ton mai corect. Altfel, asumati-va faptul ca aveti partizanate.

  13. Eu va sugerez sa va calmati….nu aveți ce sa mai faceți , a ți votat sau mai bine spus a ți fost furati la voturi , ei sant la putere , ei fura….Nu i mai da nimeni jos , astia comuniști adevarati…. Ne conduc ca pe o cireada de vite.

  14. A fi de partea adevarului nu inseamna a fi pupincurist, dar asa sunt oamenii in ziua de azi, stiu numai sa critice si sa jigneasca, dar nu se vad pe ei insasi!

  15. Unii dintre voi cred ca nu se plimba prin oras sau va plimbati cu ochii in pamant??Lucrarile de la Michelango nu se vad??Lui Cihandu ii mai trebuiau inca 16 ani doar sa le aprobe,datoriile de colterm achitate si acolo vorbim de sume mari !!!,Poli in liga 1,nr. de cersesetori de la semafoare a scazut considerabil…..aceste lucruri se vad clar cu ochiul liber….deci clar ca se munceste in primarie dar daca vrem sa intrecem Dubaiul peste noapte…….primul pas ar fi sa renuntam cu totii la caracterul tipic Romanesc de a critica !!!

  16. ma intreb cine puxx mea e in spatele campaniei asteia antiRobu???……….Ciuhandu a facut la fel dar nu l-ati criticat asa de vehement…….faceti scandal ca a plantat palmieri dar nu va revoltati ca gigacaloria o sa fie cu 160% mai scumpa si nu o sa fim in stare sa ne platim intretinerea?……Am asistat azi la demonstratia din p-ta Huniade si am vazut o gramada de ratati care se revoltau impotriva amenajari str.I.C.Bratianu….cit de idioti sinteti sa va lasat manipulati de unu sau doi nenorociti care au cu totul alte interese decit alea pt. care voi cretinilor demonstrati?

  17. @Paul ………pe ei ÎNŞIŞI 😉 …e slab rau baiatu’ asta,depasit de evenimente.cum ar spune unu’ de la bloc : „mai taie din ele,da-le dreacu” :))))

  18. Opa…avem o tanti ANI sau asa pare la prima vedere :)) !
    stim numai sa ne vaitam si sa ne plangem de mila, sa vorbim numai asa sa ne aflam in treaba si mai ales sa JIGNIM…Bine macar ca face ceva decat sa stea degeaba asa cum au mai facut si altii, cat despre Nelu daca tot postezi din respect citeste si celelalte commenturi si ai sa vezi raspunsul, de ce sa tot repetam…o seara buna cititorilor cu respect!

  19. lasati ca ciuhandu a facut mai multe in 16 ani nu ????? sunteti buni numa la a da din gura, documentati-va putin mai bine inainte de a citi ssssuper pressalert 😐

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.