Pulp Fiction de Timişoara: Grave For Sale, unica trupă de surf –...

Pulp Fiction de Timişoara: Grave For Sale, unica trupă de surf – rock din România

1
DISTRIBUIȚI

graveforsale (2)

„Probabil prima trupă de surf – rock din România“, Grave For Sale, nu e genul ăla de trupă care ne invadează în mass – media. Băieţii nu şi-au descoperit talentul în urma unor concursuri televizate de descoperire de talente şi nici nu abordează compoziţiile alea siropoase care fac ravagii în rândul sexului frumos cu părul vopsit în blond care adoră romantismul exagerat. Bazele trupei au fost puse de Tibi Mijea şi Iancu Jianu cu vreo doi ani în urmă, iar anul trecut ideea s-a cristalizat. „Mai serios ne-am apucat de anul trecut, când a venit Marco Kurunczi la bass, iar în decembrie a venit şi Adi Ulmeanu la efecete speciale şi MIDI“, spun băieţii care şi-au ales acest nume în urma unui brainstorming stropit cu niscaiva băuturi alcoolice. Dar oare de ce au ales cei patru timişoreni să se aventureze pe un drum care în ţara noastră nu e defel popular? „Ne place psychobilly şi surf – rock şi ne-am gândit că ar fi frumos să cântăm ceea ce ne place cu adevărat. Mai există în ţara noastră pe ici colo trupe de horror punk sau ska punk, dar surf – rock nu prea. Ceea ce facem noi e un hobby plăcut şi creativ. Decât să colecţionăm timbre, mai bine repetăm la sală şi cântăm“, spun membrii trupei.

Deşi se află la început de drum cu Grave For Sale, muzicienii care alcătuiesc această trupă nu sunt defel începători. Tibi Mijea a fost tobarul trupei Era Ticăloşilor, Marco Kurunczi a cântat ca vocal într-o formaţie hardcore în vremea studenţiei (dar acum s-a pus la bass) iar Adi Ulmeanu a făcut parte din Guranii, Era Ticăloşilor sau Stone Fixion. „Am vrut să cântăm altceva la început dar fiindcă n-am găsit un vocal energic şi un contrabasist, am rămas pe piese instrumentale. Iancu şi-a adus contribuţia pe teme de psychadelic, a venit cu un sound de chitară specific de surf. Am fi vrut să sune mai clasic, spre punk, mai spre horror. Ceea ce cântăm acuma este un fel de surf cu psyhadelic, putin space, procentul de psychadelic e destul de mare, pe referene merge mai clasic, pe solo-uri sunt mai specifice“, explică ei.

Actualmente Grave For Sale are compuse şase piese şi pregătesc şi alte compoziţii.


Primul lor concert a avut loc în data de 22 decembrie anul trecut la Atelierul DIY (unde dealtfel se află şi sala de repetiţie), după care au avut ocazia să deschidă concertul celor de la Nişte Băieţi din Arad. Deşi sunt cât se poate de „fresh“, cei de la Grave For Sale au avut ocazia să cânte şi în deschiderea concertului Nightlosers din Timişoara desfăşurat la clubul Snake şi în deschiderea trupei americane Koffin Kats desfăşurat recent la Cluj.

„Unii ne-au spus că genul nostru e ceva gen Pulp Fiction, sau că sună a Tarantino pe alocuri. Publicul nu e obişnuit cu genul ăsta de muzică. Dealtfel surf rock – ul e specific pentru America. Există multe subgenuri şi chiar şi trupe din Europa. Ne gândim să adăugăm şi teramin. Creeăm şi o atmosferă de B Movies, luăm sample-uri din filme vechi, cu prezentatori americani de prin anii 50 sau din filme celebre“, spun băieţii care repetă de două ori pe săptămână  şi se pregătesc să scoată un material discografic de debut cândva anul viitor.

În ceea ce priveşte scena rock locală, băieţii consideră că aceasta s-a diversificat. „S-a diversificat scena, se merge pe anumite căi, pe stoner rock, space rock experimental, indie sau hard rock. Trupe clasice de punk nu prea există, în afară de Haos. Scenele s-au împărţit, pe vremuri mergeam la orice concert cu zdrăngăneală. Acuma unii merg la psychadelic stoner şi nu apar în altă parte. Mulţi rockeri au plecat în străinătate, au venit în locul lor clubberii“, spun cei de la Grave For Sale.

Când vine vorba de target, cei patru membri ai trupei susţin că muzica lor se adresează „tuturor“. „Muzica noastră e pentru oricine. Vrem să cântăm în pub-uri, cluburi, locuri unde lumea e apropiată şi atmosfera e mişto. Nu ne propunem să trăim din chestia asta, dar se pare că avem o breşă. Genul nostru nu e nici punk, nici agresiv, e cumva rock uşor, lumea stă şi ascultă, e curioasă. Per ansamblu s-ar putea ca genul nostru să fie considerat chiar moale“, spun ei.

În opinia lor, la ora actuală în Timişoara există prea puţine trupe care abordează genul rock. Fiindcă trei dintre cei patru membri Grave For Sale nu sunt chiar la prima tinereţe, liantul principal care a dus la formarea acestei trupe este prietenia. Şi muzica, of course.  „Am avut mari pauze şi n-avem noi şcoli muzicale. Stăm în banca noastră, că e mai bine. Păcat că nu apar şi alte trupe, puşti care să cânte. Noi suntem mai bătrânei, aşa, dar iubim muzica. E funny, suntem patru prieteni de mulţi ani de zile şi facem chestia asta just for fun“, ne-au declarat băieţii.

1 COMENTARIU

  1. Adi Ulmeanu a avut rol si in ultima perioada a trupei Umbre Zidite… De-altfel, o trupa care a marcat un pic istoria locului si, totusi, trecuta prea usor cu vederea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.