Strada care se spală singură cu minciuni electorale: Văcărescu este udată „inteligent”...

Strada care se spală singură cu minciuni electorale: Văcărescu este udată „inteligent” doar pe hârtie

0
DISTRIBUIȚI

iancu vacarescu 02

Când s-a vorbit prima data despre modernizarea străzii Iancu Văcărescu, edilii au spus că urma să fie ”cea mai modernă stradă din România”, dotată cu instalarea sistemului ”inteligent” de spălare a carosabilului pe timp de noapte. Inaugurată anul trecut în  timpul campaniei electorale pentru locale, strada nu s-a spălat singură niciodată – ci doar când sistemul de aspersoare a fost pornit de cineva – iar acest lucru s-a întâmplat de câteva ori până în toamna lui 2012 și o singură data în mai 2013 (când edilii au simțit nevoia să reacționeze faptic la minciunile înșirate presei).
Timișorenii care locuiesc pe strada Iancu Văcărescu între bulevardele Regele Carol şi 16 Decembrie 1989 reclamă faptul că strada lor nu se spală. ”După testările din vară, de la inaugurare, nu a mai apărut nicio stropitoare pe strada mea. În intervalul iunie – septembrie, sporadic, s-a mai stropit strada de ochii presei probabil, iar din toamna anului trecut aspersoarele nu au mai fost pornite. Gazonul plantat pe marginea trotuarelor este uscat. Printr-o minune copacii au rezistat lipsei de apă, poate pentru că ai fost aleși unii rezistenți la secetă. Situația e deranjantă pentru că ne gândim la câți bani s-au cheltuit”, spune Irina Basici, una dintre persoanele care locuiesc pe stradă. Reabilitarea străzii Iancu Văcărescu din Timișoara a costat 2.972.601,20 de lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Întreg proiectul trebuia să coste peste 5,9 milioane de lei, însă la final acesta a scăzut la 3,5 milioane de lei.

44 de stropitori.


”O prostie”

”Această instalaţie este o premieră pentru România, din câte ştiu. E o instalaţie care porneşte automat, sunt nişte jeturi de apă care acoperă toată strada, iar apa se scurge apoi la rigole. Astfel de instalaţii există în alte ţări europene, la Timişoara va fi prima de la noi”, declara în mai 2011, şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie. Doar aspersoarele (care nu funcționează), potrivit Adinei Suiu, managerul de proiect din cadrul primăriei Timișoara, au costat 120.601 lei. Sunt 44 și ies din pământ atunci când sunt activate. Edilii au spus inițial că sistemul va fi automatizat. Peste un an, când strada a fost inaugurată, Junie anunța că ”pornirea instalației de spălare a străzii se face manual”.
Ar fi relativ în regulă și așa dacă aspersoarele chiar ar fi pornite. Strada s-ar curăța de praf și gazonul ar crește și nu s-ar usca – ceea ce s-a întâmplat deja.

Minciunile

Aspersoarele nu pornesc însă în nicio seară – după cum mărturisesc chiar oamenii care locuiesc pe stradă. Funcționarii publici îi contrazic cu tupeu pe toți acești oameni și afirmă că strada Iancu Văcărescu se spală singură pentru că sunt siguri că nimeni nu verifică la fața locului. Preventiv, deoarece s-au pus prea multe întrebări despre această stradă, după nouă luni de la momentul în care au fost date în folosință, aspersoarele au fost pornite, o singură dată, luna trecută, în timpul documentării prezentului articol și după care primarul însuși a declarat că sistemul de igienizare a arterei e ”o prostie”.

Declarațiile funcționarilor publici sunt de-a dreptul halucinante. ”Sistemul de spălare a străzii Văcărescu se pune în funcțiune de zilnic în intervalul orar 21,00 – 22,00”, susține Gabriela Bumbu de la Biroul de Gestiune a Deșeurilor din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara. Șeful Direcției de Mediu a primăriei, care are în administrare sistemul de spălare a străzii Iancu Văcărescu, Adrian Bere, spune că aspersoarele sunt activate de trei ori pe săptămână de către angajații societății de salubrizare a orașului, Retim. În realitate acest lucru nu se întâmplă de aproape un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.