Seară cu sound-uri interesante la JazzTM, cu maestrul Richard Bona şi scoţienii...

Seară cu sound-uri interesante la JazzTM, cu maestrul Richard Bona şi scoţienii de la Hidden Orchestra, o reală surpriză FOTO&VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
bona la jazztm05
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Prima seară „plină“ a festivalului JazzTM a adus în faţa publicului trei concerte cu ştaif, în cadrul cărora urechile celor prezenţi s-au putut delecta cu sound-uri interesante. Proaspăt sosiţi de la Bucureşti, unde cu o zi înainte au susţinut un recital în cadrul evenimentului „ArCuB Live Open Air – Jazz Blues & More Festival“, timişorenii de la Sebastian Spanache Trio au deschis seara cu un program care a inclus compoziţiile din albumul lor Humanized, material discografic lansat recent.

Timişorenii au navigat în apele jazz-ului clasic, oscilând cât se poate de elegant între momentele mai „lejere“ şi adevărate explozii de ritmuri. Scoţienii de la Hidden Orchestra au reprezentat o adevărată surpriză pentru cei care nu sunt cantonaţi doar în jazz, recitalul lor fiind unul care a iscat reală admiraţie din partea cunoscătorilor. Cele două seturi de tobe completate de vioară, trompetă şi diverse efecte electronice au creat un melanj deosebit de reuşit, sound-ul lor amestecând energia şi tehnicile de producţie folosite adesea în studiourile de înregistrare cu diverse sunete acustice, acestea din urmă înlocuind synth-urile şi drum-machine-urile folosite de alţii.  Piesele incluse pe cele două albume ale lor au generat un sunet bazat pe contraste, experimental pe alocuri.

Vedeta serii, camerunezul Richard Bona, a reuşit să îi ridice de pe scaune, la dans, chiar şi pe cei care s-au aflat pe scaunele din zona VIP.


Reputaţia sa de „unul din cei mai interesanţi basişti ai lumii“ s-a dovedit pe deplin justificată, iar aplauzele cu care s-a pricopsit au fost cât se poate de sincere. Muzicianul face parte din acea zonă exotică a jazz-ului contemporan în care, pe lângă construcţiile obişnuite, se „strecoară“ elemente sonore specifice muzicii de dans din Cuba, Brazilia sau Africa, iar acest amănunt a făcut deliciul multor spectatori aflaţi în Piaţa Operei. Dincolo de momentele „comerciale“, Bona, a demonstrat în repetate rânduri că este un muzician desăvârşit şi a avut un moment tribut adus celor de la Weather Report. Din fericire, sunetul de la JazzTM a fost mult mai reuşit decât cel din ziua zero, astfel încât publicul s-a bucurat de o seară mai mult decât agreabilă. Din nefericire, contextul locaţiei nu este tocmai adecvat unor asemenea audiţii. Sâmbătă şi duminică, JazzTM continuă în aceeaşi locaţie cu vedetele Kurt Elling şi David Murray Quartet featuring Macy Gray, spectacolele urmând să înceapă la ora 19.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.