Timișorenii sunt chemați să doneze bani pentru refacerea unei biserici din Arad....

Timișorenii sunt chemați să doneze bani pentru refacerea unei biserici din Arad. Povestea reabilitării mănăstirii Maria Radna

0
DISTRIBUIȚI

Mănăstirea_'Sf._Maria'-Radna

Un moment inedit în istoria comună a Aradului și Timișoarei va fi marcat în 1 august, când, în capitala Banatului va avea loc un concert de strângere de fonduri pentru a susține proiectul de reabilitare a unei mănăstiri din Arad. Bazilica Papală și Mănăstirea Franciscană de la Maria Radna vor fi renovate după 100 de ani, iar timișorenii sunt invitați la un concert caritabil pentru a susține investiția. Un concert  în beneficiul lucrărilor de restaurare la Bazilica Maria Radna cu participarea unor artiși celebri: Franz Metz, orgă (München), Nicoleta Colceiar, soprană (Timișoara) Wilfried Michl, bariton (München) va avea loc joi, de la ora 19.00, în Biserica parohială „Sf. Fecioară Maria” – Millenium Timișoara II Fabric . În program, se regăsesc lucrări de Franz Liszt, Richard Wagner, Giuseppe Verdi, precum și ale unor compozitori din Banat.


Accesul e gratuit, dar organizatorii se așteaptă la donații din partea publicului.

Reabilitare după un secol

Episcopia Romano-Catolică de care aparține Maria Radna, care a devenit loc de pelerinaj chiar și pentru străini, a reușit să acceseze fonduri europene pentru lucrările de refacere a lăcașului, iar suma ajunge la 47 de milioane de lei. Cu acești bani atât Bazilica Papală, cât și Mănăstirea Franciscană vor fi refăcute și, în final, iluminate arhitectural. Concret, lucrările presupun întărirea și consolidarea fundațiilor și zidurilor, igrasia va fi eliminată, fațadele vor fi renovate, ferestrele şi uşile istorice se vor restaura, se vor demola anexele fără valoare istorică şi se vor reface finisajele nepotrivite astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel redată. De asemenea, va fi instalat un sistem de încălzire modern, iar instalațiile sanitare și electrice vechi vor fi înlocuite. Scările și drumurile de acces vor fi reamenajate și ele, vor fi amplasate bănci şi coşuri de gunoi, vor fi realizate locuri de parcare, precum și grupuri sanitare. Lucrarea trebuie să fie gata în doi ani.Odată cu reamenajările ce vor fi făcute prin intermediul Programului Operațional Regio, autoritățile se așteapă ca numărul turiștilor să se dubleze în 2015, după ce aici ajung anual, 25.000 de pelerini. Acest lucru va aduce bani comunității din Lipova.

În plus, în fosta Mănăstire Franciscană va fi amenajat un muzeu ecumenic. „Colecţia de obiecte care se găseşte în clădirea mănăstirii Maria Radna este excelentă pentru înfiinţarea unui muzeu având ca tematică pelerinajul bisericesc şi mănăstiresc în perioada dintre secolul XVII şi până în prezent.  Există cantităţi semnificative de obiecte liturgice, un stoc mare şi unic în regiune constând din aproximativ 500 obiecte votive, precum şi materiale de documentare şi de arhivă din secolele XVII—XXI.  O parte din colecţia acestui monument a fost deja supusă cercetărilor, astfel încât rezultatele acestor investigaţii facilitează şi accelerează procesul de pregătire didactică a prezentării acestora”, a explicat managerul de proiect Teodor Neamțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.