EXCLUSIV Lista firmelor „regilor asfaltului” anchetate de Consiliul Concurenței pentru licitații câștigate...

EXCLUSIV Lista firmelor „regilor asfaltului” anchetate de Consiliul Concurenței pentru licitații câștigate în mod dubios. Vezi în câte apar cele controlate de Cornu

0
DISTRIBUIȚI

autostrada

În România avem un preţ mediu pe kilometru la autostrăzile din zona de câmpie de aproape trei ori mai mare decât Bulgaria – atrage atenția Consiliul Concurenței. Instituția a dat publicității recent un raport privind piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi. Bilanțul e sumbru: în vestul țării, termenele au fost depășite cu anii, iar diferența în plus la preț, față de standard, a fost dublu.

În urma anchetei sectoriale pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România, Consiliul Concurenţei a declanșat patru investigaţii privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale de tip cartel. PRESSLAERT.ro prezintă, în exclusivitate, lista firmelor sub suspiciune.
În prima investigație a Consiliului Concurenței, compania lui Georgică Cornu, SC Confort SA este bănuită că ar fi făcut posibile înţelegeri cu alte companii (S.C. Colas Drumuri S.R.L., S.C. Pas Trans Company S.R.L., S.C. General Trust Argeş S.R.L., S.C. Gecor S.R.L., S.C. Romstrade S.R.L., S.C. Tehnologica Radion S.R.L., S.C. Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 S.R.L., S.C. Argecom S.A., Strabag AG Austria) pentru a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova (D.R.D.P.


Craiova)

O altă anchetă privind posibila asociere între companii pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri pe raza judeţelor Timiş, Caraş – Severin, Arad, Hunedoara, Gorj şi Mehedinţipune alături mai multe companii din Timișoara. Apare din nou Confort SA, dar și Axela Construcţii SRL, CCCF – Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, Drumco SA, Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Drumuri Timişoara SA , alături de Construct Mod SRL, Drumeţ Oaş SRL, Drumuri Company SRL, Drupo SRL, Pod Construct SRL, Strabag AG Austria Sucursala Bucureşti România.

Consiliul Concurenței cercetează și o posibilă înțelegere pentru stabilirea prețului pe piaţa locală a extracţiei, prelucrării şi comercializării agregatelor minerale de balastieră, având o rază de aproximativ 50 kilometri, în jurul localității Lugoj. Firmele vizate de control sunt
SC Compact-Product SRL, SC Con-Balast SRL, SC Daminix SRL, SC Matcon SRL, SC Midatrans SRL, SC Seroni Trans SRL.
Nu în ultimul rând, a patra anchetă de la Consiliul Concurenței privește posibila întelegere pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri pe raza judeţelor Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita, între companiile Conforest S.A., Consal S.R.L., Comtram S.A., Euro Strada S.R.L., Geiger Transilvania S.R.L., Multipland S.R.L., Spedition UMB S.R.L., Tehnostrade S.R.L., Valdek Impex S.R.L. și Vectra Service S.R.L.

În urma anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei recomandă autorităţilor contractante să evite încheierea de acte adiţionale la contractele iniţiale, pentru a stopa creșterea prețului de cost pentru autostrăzi. Ca exemplu se dă varianta de ocolire a Aradului unde, de la un preț per kilometru inițial de 15,97 milioane de lei / kilometru s-a ajuns la unul de 34,37 milioane de lei / kilometru, în contextul în care și durata d execuție a lucării a crescut de la 555 de zile la 1285. Pe lotul de autostradă Arad – Timișoara durata de execuție a fost și ea depășită cu un an, iar prețul de execuție a crescut cu 4,59 milioane de lei / kilometru, de la 15,97 la 20,56 milioane de lei / kilometru. Pe segmental de autostradă Timișoara – Lugoj, singura lucrare din vest finalizată înainte de termen, prețul per kilometru a fost de 22,14 milioane de lei per kilometru  – cu 6,17 milioane de lei pentru un kilometru mai scump decât standardul admis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.