Gottlob, regatul lubeniţei din Banat

Gottlob, regatul lubeniţei din Banat

1
DISTRIBUIȚI

gotlob lubenita01

La Gottlob a apărut prima lubeniţă cu etichetă – autocolant ca să combată furtul de brand. După ce au observat că lubenița lor e asumată de cei care vând pepeni de import, gottlobenii au solicitat la OSIM înregistrarea brandului ”Lubeniță de Gottlob” și au tipărit etichete care însoțesc, lipite pe coajă, pepenii de aici. Tot ei spun că au așa mulți pepeni încât pot oferi câte o felie fiecărui român.

Anul acesta, localnicii au plantat 300 de hectare cu pepeni verzi iar recolta trece de 18.500 de tone. Au ajuns să exporte în Ungaria, și Germania, dar pentru că pieţele din vestul ţării sunt pline de „lubeniţă de Gottlob” falsă, importată din Turcia sau Grecia, au decis să nu-şi mai vândă marfa decât etichetată.

15 şi 16 august au însemnat două zile pline de pepeni, la Gottlob, unde are loc de câțiva ani Festivalul Lubeniţei.

Scopul declarat al festivalului este de a promova lubeniţa de Gottlob, un interes al producătorilor şi al localităţii totodată.

Spre deosebire de pepenii din Oltenia, la Gottlob s-au copt mai târziu, abia acum fiind în plin „sezon”.


Cele mai mari specimene depăşesc 20 de kilograme de miez roşu aromat. „Cantitatea de lubeniţă produsă în comună este suficientă  să asigure câte o felie de lubeniţă pentru fiecare român  şi pentru o mulţime de germani şi maghiari care importă masiv”, explică primarul localităţii.

Pepeni olandezi speciali datorită nutrienților din sol

Pe vremuri „lubeniţa de Gottlob” era un soi autohton, acum producătorii s-au adaptat pieţei internaţionale şi cultivă, cu seminţe cumpărate din Olanda, Germania sau Ungaria:  Crimson Sweet, Top Gun sau Sorento. Unde este atunci adevărata lubeniţă de Gottlob? „Secretul e în sol”, explică primarul comunei, Gheorghe Nator, povestind despre cel mai bun sol arabil din Europa, o fâşie de câteva sute de hecare care începe  în Timiş şi se termină în Banatul sârbesc. Calitatea pământului a fost certificată anii trecuţi de expertizele comandate de Academia Agricolă din Franţa, mai spune primarul.

 Cum alegi pepenele perfect

Alegerea unui pepene roşu perfect este mai degrabă o procedură intuitivă, spun crescătorii. Cei mai buni pepeni au formă simetrică. La soiurile cu coajă dungată, contrastul puternic dintre dungi denotă că fructul este copt bine.

Ca să alegi un un pepene copt trebuie să fii atent la câteva detalii – coajă fermă, de culoare vie, fără zone lovite. Codiţa verde este semn că fructul a fost cules recent. “Punctul de coacere”, respectiv zona pe care planta stă pe pământ, opusă cozii, trebuie să fie galben, indicând coacerea (dacă este alb sau verde, înseamnă că fructul nu s-a copt încă).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.