Un bărbat a fost trimis în judecată pentru furtul și vânzarea pe...

Un bărbat a fost trimis în judecată pentru furtul și vânzarea pe piața neagră a unor obiecte valoroase din Sarmizegetusa Regia. Cât este prejudiciul

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Adrian Stoicoi sau Adi Bocșeru, cum mai era numit, a fost trimis în judecată pentru detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani. Acesta a furat și apoi vândut piese valoroase de pe situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și a fost trimis Tribunalului Hunedoara. Stoicoi, originar din Orăștie, se află acum în arest preventiv.

Procuroii au stabilit că, în perioada 1998 – 2013, acesta “a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional”. Inculptatul a vândut pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat mai multe tezaure  monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO. Acestea nu au mai fost găsite, iar prejudiciul în acest caz depășește 2,5 milioane de euro.


Autoritățile române au reușit să recupereze 37 monede antice (25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice) în valoare de 6.323 euro, 149 Kosoni (142 descoperite în România, doi din Dublin, Irlanda, iar cinci din Munchen, Germania) în valoare de 2750 euro, trei monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro şi un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro. Nu au reușit să însă să readucă în țară o brăţară dacică evaluată la 450.000 de euro oferită spre vânzare faimoasei case de licitații Christie’s din New York şi care este dată în urmărire internaţională, 800 de monede Lysimach, din aur, estimate la 600.000 Euro, 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro), 1051 monede Koson din aur estimate la 578.050 euro (din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, în Londra) şi două brăţări spiralice din aur evaluate împreună la 900.000 euro.

Anchetatorii au cerut confiscarea din casa lui Stoicoi din Orăștie a unei serii de obiecte care indică vinovăția sa în acest caz: cagule pentru mascare, mănuşi pentru detectorul de metale, aparate de emisie-recepţie, căşti pentru detectorul de metale, un telefon marca Nokia și hărţi militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia. Pe listă au trecut și suma de 100.000 de lei, reprezentând partea de 100.000 de mărci, dobândită şi spălată de inculpat. În plus, procurorii au solicitat punerea sub sechestru asiguratoriu a bunurilor lui Stoicoi, care au fost evaluate la 30.000 de euro: un apartament în Orăştie, o casă de vacanţă în satul Grădiştea de Munte şi trei mașini de teren Suzuki Vitara, ARO 244 şi IMS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.