Povestea fascinantă a preotului care a îndurat închisoarea comunistă pentru că i-a...

Povestea fascinantă a preotului care a îndurat închisoarea comunistă pentru că i-a scris lui Ceaușescu. Ce i-a reproșat dictatorului

3
DISTRIBUIȚI

IUGA HORATIU VOICU02

În timpul comunismului, românii care se plângeau că mor de foame, riscau ani grei de închisoare, acuzați de înaltă trădare. Acum sunt liberi să vocifereze în piețele publice, însă nu au parte de un trai mai bun, spune un preot de 84 de ani, care, în tinerețe, a fost acuzat de propagandă împotriva orânduirii socialiste după ce l-a întrebat pe Ceaușescu de ce în ”grânarul Europei” se moare de foame.

Este povestea octogenarului Horațiu Voicu Iuga, preot ortodox pensionar. În septembrie 1971, șocat că un enoriaș din parohia Ștei (județul Bihor) unde slujea era omorât – călcat în picioare – la coadă la pâine, i-a trimis o scrisoare dictatorului Ceaușescu. ”Am început cu Stimate tovarăşe preşedinte, și am povestit cazul omului călcat în picioare pentru o bucată de pâine şi l-am întrebat dacă i se pare normal să ajungem să murim de foame. Cum se poate ca noi, care am fost considerați «grânarul Europei», să ne călcăm în picioare pentru un codru de pâine?”, își amintește preotul Iuga.


Peste câteva zile a fost arestat de Securitate pentru trădare.

Sentința: șapte ani de carceră ”grea”

Ce a urmat e greu de imaginat că poate îndura un om. Prima săptămână preotul a fost ținut treaz și interogat non-stop. Apoi a fost condamnat la moarte de clerici din regiune. În final, judecat de Tribunalul Militar din Cluj, a fost condamnat pentru ”propagandă împotriva orânduirii socialiste” la șapte ani de închisoare ”grea”, 10 ani de degradare civică și confiscarea averii.

A urmat teroarea. Surogat cu bromură la micul dejun și 50 de grame de pâine neagră, apă în care s-au fiert cartofi și turtă de mălai la prânz, o felie de pâine neagră seara. Timp de trei săptămâni, cât a stat la ”izolare”, a primit doar câte o jumătate de felie de pâine neagră pe zi și o cană de apă. Celula era o cutie de piatră întunecată, rece și fără ochi de lumină. Doar 10 minute pe zi era scos la „aerisire” în curtea penitenciarului. A ajuns, din bărbatul sănătos de 75 de kilograme, un schelet animat de o voință imposibil de ucis.

”Trebuia să ies”

În halul acesta a apărut în faţa Înaltei Curţi de Casaţie, unde a făcut recurs. ”Cei trei copii ai mei nu vor fi în niciun caz adepţii regimului dacă tatăl lor rămâne la puşcărie”, le-a spus judecătorilor. Aceștia au cântărit just. Preotul Horațiu Voicu Iuga a fost lăsat în libertate. Este, peste ani, amintirea care nu-i dispare aproape niciodată din conștiință. A părăsit județul Arad și își trăiește bătrânețea încă activ. Duminica înalță rugăciuni la Capela Militară din Piața 700 din Timișoara, alături de preotul paroh de aici.

 

3 COMENTARII

  1. Sfinţia Ta, ai grijă că te bate Doamne Doamne! În România anilor 1968- 1980 era Raiul pe pămînt. Aşa că mai ai timp să te spovedeşti şi să spui un alt motiv. Poate cel adevărat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.