Turcii de la Baba Zula, surpriza festivalului Plai din acest an, au...

Turcii de la Baba Zula, surpriza festivalului Plai din acest an, au susţinut campania Salvaţi Roşia Montană

0
DISTRIBUIȚI

babazula

Ultimul episod din cea de-a 8-a ediţie a festivalului Plai a atras la Muzeul Satului Bănăţean un public avizat care a savurat aşa cum se cuvine delicateţurile sonore pregătite de organizatori pentru final.

Pe parcursul zilei, pe Aleea Culturală a manifestării au avut loc diverse acţiuni derulate de partenerii culturali ai manifestării, cum ar fi exerciţii de yoga la îndemâna oricui, oriunde, teatrul la firul ierbii , atelier de origami sau un atelier de confecţionat jucării din materiale reciclate. Rezidenta festivalului din acest an Maia Vidal a reuşit din nou să beneficieze de aplauze furtunoase din partea publicului, sound-ul ei pop – folk fiind primit cu un deosebit entuziasm.


Adevărata supriză a serii a fost recitalul turcilor care alcătuiesc trupa Baba Zula. Formaţia care a cunoscut consacrarea internaţională în 2005 graţie includerii ei în filmul documentar Crossing The Bridge (care prezintă scena de avangardă din Istanbul) a venit pe scena Plai-ului cu un sound cât se poate de psihedelic, colorat în mare parte datorită unui instrument turcesc cu corzi numit saz. Dincolo de toate, amestecul lor de efecte electronice, reggae, dub, rock şi muzică tradiţională turcească, a fost unul plin de şarm, iar printre piesele cântate s-a numărat şi o melodie dedicată Mariei Tănase.

La un moment dat, solistul Murat Ertel a dedicat una dintre piese tuturor celor care „rezistă împotriva nedreptăţilor“ şi văzând la faţa locului un steag cu Salvaţi Roşia Montană a oferit publicului un prilej de a-şi spune of-urile. „Văd că şi voi protestaţi. Ia să vă aud, împotriva cui protestaţi“, a declarat acesta pe scenă. Drept urmare, la Muzeul Satului, chiar şi după recitalul Baba Zula, au răsunat diverse lozinci împotriva exploatării de la Roşia Montană. Deşi au fost ceruţi intens la bis, turcii de la Baba Zula nu au mai reapărut pe scenă, dar au acordat autografe tuturor celor interesaţi. Festivalul s-a încheiat cu recitalul susţinut de Nuevo Tango Quintet, care au fost acompaniaţi şi de Marili Machado, show-ul lor fiind unul care a beneficiat de aplauzele celor rămaşi până la final.

Foto: Ioan Taşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.