ELBA SA se reinventează odată cu mutarea în sediul ultramodern din parcul...

ELBA SA se reinventează odată cu mutarea în sediul ultramodern din parcul industrial Freidorf (P)

0
DISTRIBUIȚI

elba04_resize

Liderul pieței românești pentru soluții, sisteme și corpuri de iluminat, SC ELBA SA, se reinventează odată cu mutarea companiei, după o investiție de 50 de milioane de euro, în ”casă nouă”, în Parcul Industrial Freidorf.

Sunt peste 1.000 de angajați care dau viață uneia dintre cele mai de succes companii din Timișoara. Înfiinţată în 1921, Elba produce corpuri de iluminat şi faruri pentru maşini. În comunism, cele mai multe produse mergeau la export, iar local, cele mai cunoscute erau bateriile pătrate, învelite în hârtie roşie. După Revoluţie, fabrica a avut un declin, acutizat în perioada de debut a crizei, însă, odată cu venirea Renault în România a prosperat.

ELBA are capital integral românesc

SC ELBA SA este cel mai mare furnizor de soluții, sisteme și corpuri de iluminat general și auto din România, o afacere cu capital integral românesc, ”pornită din inima Banatului” – după cum le place reprezentanților ei să spună. La apoape un secol de existență, compania s-a mutat într-un sediu de producție modern, robotizat și dotat cu tehnologii de ultimă generație, reprezentând o investiție de peste 50 de milioane de euro. Acesta ocupă o suprafata de 80.000 mp în Parcul Industrial Freidorf. Clădirea administrativă e completată de laboratoare, o hală de producție a corpurilor de iluminat auto și o alta destinată producției de aparate de iluminat industrial. Fabrica are o capacitate de producție de 330.000 seturi de lămpi și faruri pe an, asigurând echiparea unei largi game de mașini produse de Dacia Renault, nu numai pentru uzinele din România, dar și pentru cele din Brazilia, Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India și Africa de Sud.


De anul acesta ELBA este și partenerul uzinelor Volkswagen pentru care produce și livrează seturi complete de lămpi necesare echipării autovehiculelor fabricate de Uzinele Skoda. În plus, în domeniul iluminatului general, ELBA produce peste 1500 de tipuri de produse.

Cocian: ”Am făcut întotdeauna investiții prin forțe proprii”

Potrivit oficialilor companiei, prin investiţiile făcute în construcţii, tehnologii şi laboratoare, ELBA se situează în avangarda procesului tehnologic şi a protecţiei mediului înconjurător. ”Ne-am luat destinele în mâini şi am făcut, întotdeauna, investiţiile prin mijloace proprii. Statul nu sare în ajutor întotdeauna, când o firmă vrea să facă ceva”, spune Gheorghe Cocian, preşedinte Consiliului de Administraţie şi director general Elba. Nu a fost cel mai ușor deziderat. Să nu uităm că în 2008, odată acutizată criza, ELBA a trebuit să facă disponibilizări masive, dar ulterior, când afacerea și-a revenit, pe o parte din oameni a reușit să îi aducă înapoi. ”Am pierdut, din păcate, mulţi specialişti foarte buni. Am renunţat la angajaţi de tot felul, dar şi la foarte buni specialişti. Nu puteam să ştim în decembrie 2008 că vom avea şansa de a-i recupera peste doar câteva luni. I-am pierdut; au plecat în alte părţi. (…) Renault a fost pentru noi ca și gura de oxigen pe care o ia cineva care se îneacă”, a mai declarat Cocian.

Interes în protejarea produselor autohtone

Anul care vine, ELBA se va focusa pe oameni şi creşterea salariilor. O problemă a companiei este protejarea produselor româneşti, capitol la care ţara noastră este deficitară, susţin cei de la ELBA. ”În contextul în care pe piaţă se importă din Orient tot felul de produse de proastă calitate şi periculoase pentru sănătatea umană, noi avem probleme, desigur. Noi, românii, avem un specific: nu promovăm produsele noastre, cei pe cele ale altora, de proastă calitate. Nu avem o politică formată care să nu accepte pe piaţă produse care dăunează consumatorilor”, a adăugat Cocian. În acest context, el a precizat că se încearcă crearea unui patronat care să protejeze intrarea pe piaţa românească a produselor străine, specificând că ”numai o concurenţă loială te întăreşte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.