Liceenii din Timiş, dezinteresaţi de învăţământul tehnic, deşi şi-ar putea găsi un...

Liceenii din Timiş, dezinteresaţi de învăţământul tehnic, deşi şi-ar putea găsi un loc de muncă mai uşor

0
DISTRIBUIȚI

cornel_petroman_AP-640x426

Prea puţini elevi timişeni care se înscriu în clasa a noua optează pentru o şcoală cu profil tehnologic, deşi întreprinderile au nevoie de meseriaşi. Unul dintre principalele motive este acela că Ministerul Educaţiei obligă elevii să se înscrie în clasa a noua la liceu şi de abia din clasa a zecea pot opta pentru o şcoală profesională. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Timiş, în acest an au fost formate 18 clase la învăţământul tehnic, în care învaţă în jur de 500 de elevi, bătălia cea mai mare fiind la clasele cu specializarea mecanică sau construcţii.


„Clasele sunt din ce în ce mai căutate de întreprinderi pentru că piaţa muncii cere meseriaşi pe care, deocamdată, nu-i are pentru că şcolile profesionale s-au desfiinţat de mai mulţi ani. Există o oarecare reticenţă în a opta pentru învăţământul tehnic pentru că elevii renunţă cu grea la acea clasă a noua ca să se înscrie la o şcoală profesională”, a spus, astăzi, Cornel Petroman, inspector şcolar general.

Printre clasele de la învăţământul tehnic preferate de elevi se numără cele în care primesc o bursă de 200 de lei de la statul român, plus încă 200 de lei de la o companie care a solicitat crearea acelei clase pentru că are nevoie de meseriaşi. Cornel Petroman speră ca numărul elevilor interesaţi să se înscrie la o şcoală profesională să crească în momentul în care Ministerul Educaţiei va decide ca aceştia să poată opta pentru un astfel de învăţământ chiar din clasa a noua.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.