Pacienţii internaţi la Spitalul Județean Timişoara nu primesc banii înapoi pentru medicamentele...

Pacienţii internaţi la Spitalul Județean Timişoara nu primesc banii înapoi pentru medicamentele cumpărate pe perioada spitalizării UPDATE Ce spune managerul spitalului

1
DISTRIBUIȚI

spital-judetean-technocer-640x426

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara este singurul din judeţul Timiş care nu a dorit să pună în practică o măsură a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care pacienţii internaţi ar fi putut primi banii înapoi pentru medicamentele achiziţionate pe perioada spitalizării. Potrivit reprezentanţilor CAS Timiş, toţi pacienţii internaţi ar fi trebuit să completeze o declaraţie, încă de la mijlocul acestui an, ataşată de medici obligatoriu la foaia de observaţie, în care să specifice dacă pe perioada spitalizării au plătit din buzunarul propriu medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice. Această măsură a fost luată cu scopul reducerii riscurilor de fraudare a bugetului, iar spitalele să nu mai utilizeze neraţional fondurile alocate.

Potrivit legislaţiei, spitalele sunt obligate să ramburseze contravaloarea medicamentelor, materialelor sanitare şi investigaţiilor paraclinice suportate de pacient pe perioada internării, dar acest lucru nu s-a realizat în totalitate la noi în judeţ. „Din această cauză, volumul unor astfel de sume solicitate de pacienţi, pentru restituire, se ridică la suma de aproximativ 1,3 milioane de lei, la nivelul judeţului Timiş, din care cea mai mare sumă îi revine Spitalului Judeţean, 897.448.09 lei, sumă ce se constituie în arierate neraportate, înregistrate extracontabil, încălcând prevederile legale, deşi finanţarea Spitalului Clinic Judeţean este la nivelul maxim al serviciilor realizate de spital până în prezent, fiindu-i alocată suma de 87,4 milioane lei, în perioada ianuarie-octombrie 2013”, transmit printr-un comunicat de presă reprezentanţii CJAS Timiş.

În cazul în care Spitalul Judeţean Timişoara nu va restitui sumele datorate, pacienţii pot da în judecată CJAS Timiş pentru recuperarea cheltuielilor, astfel că pe lângă contravaloarea medicamentelor achiziţionate de pacienţi, CJAS trebuie să plătească în plus şi cheltuielile de judecată şi de executare silită.

UPDATE Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, se apără şi spune că nu există nicio prevedere legală care să oblige unităţile sanitare să semneze un act adiţional la contractul cadru, astfel încât pacienţilor să le fie impus să completeze acea declaraţie.


„Este doar un experiment al CJAS Timiș, nicio Casă de Sănătate din țară nu a adoptat așa ceva. Mai mult decât atât, este vorba despre niște hârtii care ne încarcă pe noi ca și spital, pe medici, în detrimentul actului medical. Nu văd de ce eu, ca spital, trebuie să fiu broker de asigurări”, a spus, astăzi, Iulius Jugănaru.

Mai mult, managerul Spitalului Judeţean a adăugat că este ciudat cum, fix astăzi s-a trezit cu un control al reprezentanţilor CJAS Timiş cu privire la rambursările cheltuielilor. Potrivit acestuia, procedura de rambursare a cheltuielilor a fost blocată acum doi ani, astfel că rambursările se fac decalat. „Acum, noi plătim dosarele din 2012. Am stabilit și o sumă de 30.000 de lei pe lună pentru rambursarea cheltuielilor. În anul 2011  au fost 138 de solicitări şi banii au fost returnaţi, pentru 2012 avem 94 de solicitări care sunt acum în procedură de analiză, iar pentru 2013  sunt făcute până acum 105 solicitări. Astfel, pentru anul  2012 trebuie restituită suma de 251 000 de lei, iar pentru 2013 trebuie să rambursăm 314 000 de lei”, explică Iulius Jugănaru.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.