Patronul firmei Moticica, un apropiat al liderului PSD Timiș, căutat de „Crimă...

Patronul firmei Moticica, un apropiat al liderului PSD Timiș, căutat de „Crimă Organizată” pentru evaziune fiscală UPDATE 2 Cine a fost deja dus la audieri

6
DISTRIBUIȚI

perchezitii

Optzeci și cinci de percheziții și un prejudiciu adus prin evaziune fiscală de peste 28 milioane de lei – acestea sunt „ingredientele” amplei operațiuni declanșate în această dimineață de polițiștii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Mehedinți sub coordonarea DIICOT. Sunt percheziționate locații din Timiș, Mehedinți, Dolj, Gorj, Dâmbovița și București. Suspecții acționau după metoda ‘factura”: pentru a-și scoate bani din firme apelau la țiganii de la Strehaia care emiteau pe bandă rulantă facturi. În urma pseudo tranzacțiilor, banii ajungeau în conturile firmelor de la Strehaia, după care erau scoși și restituiți patronilor după ce își opreau un comision.

În Timiș, anchetatorii de la „Crimă Organizată” îl caută pe patronul firmei Moticica, Mihai Moticica. Firmele acestuia sunt suspectate că au produs un prejudiciu de un milion de euro. Moticica, un apropiat al liderului PSD Timiș Titu Bojin, care a organizat numeroase întâlniri de partid la hotelul acestuia, este cercetat tot pentru evaziune fiscală prin metoda factura și de IPJ Mehedinți.

Patronul firmei Moticica din Timişoara, Mihai Moticica, a fost reținut, în martie, pentru 24 de ore, în urma unor descinderi ale poliției din Mehedinți. Aceștia au efectuat mai multe percheziţii la sediile firmei Moticica în cadrul anchetei efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Anchetatorii îl acuză pe patronul de la Moticica că a făcut tranzacţii comerciale cu ţiganii de 1,4 milioane de lei, prejudiciul reţinut în sarcina sa fiind de peste 500.ooo lei. Patronul cunoscutei firme de construcții nu a fost însă arestat, primind interdicția de a părăsi localitatea.

În dosarul în care se fac percheziții astăzi, anchetatorii îi cercetează și pe șeful Poliției Locale din Drobeta Turnu Severin și doi importanți oameni de afaceri – Constantin Bădescu, care a mai fost arestat, anul trecut, într-un alt dosar de evaziune cu prejudiciul de 12 milioane de euro șiConstantin Izvoranu, devenit celebru pentru afacerile sale cu statul.

UPDATE 1 Procurorii DIICOT au transmis prin intermediul unui comunicat de presă că „pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat  aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.


 Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme,  care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal. S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de  29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari”. Suportul de specialitate a fost asigurat de SRI, 38 de persoane urmând să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT Mehedinţi.

UPDATE 2  Şeful Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, şi soţia acestuia au fost ridicaţi de oamenii legii de la locuinţa lor din Drobeta Turnu Severin. La ieşirea din casă, Nicolae Micşoniu a salutat jurnaliştii, refuzând să facă declaraţii.  El şi soţia lui au fost duşi la audieri. Oamenii legii au descins şi la sediul firmei de pază deţinute de familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin – Vigilent Security. Vigilent Security, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, are contracte de prestări servicii cu instituţii publice, între care Spitalul Judeţean din municipiu şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

6 COMENTARII

  1. Cum naiba in toata tara sunt lucrari care vizeaza si Timisoara, iar politistii de la BCCO Timisoara nu prind nici un hot din asta economic… mai, o sa o luati pe urmele lui Berbeceanu! E bine si cald la Timisoara, nu? Armonie perfecta intre hoti si vardisti…

  2. Titu Bojin e acela care a „cumparat” I.U.R.T.-ul????plin cu utilaje de prelucrare a fierului si acum e in paragina.Titu Bojin e ala de la Apele Romane???care nu de mult a fost anchetat?? lasa, sa nu se necajeasca. Politica te ridica, de la buldozerist in anii tineretii a ajuns sef pe tarlaua judetului Timis dar tot politica te si coboara,un mic sechestru pe averea lui nu ar strica asa ca sa fim siguri ca omul s/a imbogatit cinstit…va spun eu ca am auzit destule despre el…dupa ce spui numele Bojin poti trage apa de la toaleta fara nici o parere de rau

  3. ma intreb si eu asa, oare niciun evazionist nu si-a facut propria firma fantoma pt a scoate bani din firma? toti apeleaza la firmele intunecatilor? pai pica unul cite unul mergind pe firul facturilor.

  4. Uff, m-am speriat ….crezand, din titlu, ca insfarsit s-au trezit astia de la Crima din Timisoara ….!!!!!
    Este bine asa, nu deranjam ,nu suntem deranjati….si asa stam sefi la crima for ever !!
    Vai mama lor! Se intoarce in mormant nea Gelu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.