Profesorul de la Loga care va învăța, aproape de orașul lui Moș...

Profesorul de la Loga care va învăța, aproape de orașul lui Moș Crăciun, cum să lanseze sateliți cu racheta

1
DISTRIBUIȚI

idem

După ce, în anii trecuţi, a instruit lotul olimpic al Arabiei Saudite, dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la liceul timişorean „C.D. Loga”, se va afla timp de o săptămână printre cei 24 de participanţi din Europa la un curs CanSat pentru profesori, care se va desfăşura la Andøya Rocket Range. Este o mică localitate norvegiană aflată mult mai la nord de Rovaniemi, orăşelul finlandez în care legenda spune că s-a născut Moş Crăciun şi prin care trece Cercul Polar de Nord. Dr. Sandu Golcea este singurul din zona de vest a ţării care a fost contactat de ROSA (Romanian Space Agency), cu propunerea de a intra în acest program, care se va desfăşura în primele zile ale lunii decembrie. În doar câteva zile, documentaţia de calificare pe care a trimis-o organizatorilor a fost acceptată, profesorul timişorean find selectat în acest proiect.

„CanSat este o competiţie mondială de sateliţi lansaţi cu racheta – spune profesorul Golcea. La acest curs vom învăţa folosirea şi programarea procesoarelor Arduino, construcţia şi utilizarea senzorilor de presiune, temperatură, radiaţie cosmică, transmiterea semnalelor VHF şi recepţionarea lor direct în sistemul de calcul, prelucrarea pe calculator a datelor obţinute cu softuri CanSat şi, la rândul nostru, vom pregăti grupuri de elevi pentru acest tip de competiţii. CanSat este un program al ESA (European Space Agency), care se derulează prin ROSA (Romanian Space Agency) şi, împreună, asigură aparatura şi finanţarea pentru câteva cercuri tehnice din mai multe regiuni ale ţării, eu urmând să mă ocup de zona de vest. Ca utilitate practică, acesta este un program de iniţiere pentru cei care vor dori să lucreze în domeniul aerospaţial, ştiut fiind că cele mai multe ţări au un sistem propriu de sateliţi, iar când se doreşte lansarea acestora se apelează la o ţară care are rachetă purtătoare”.

Oul de pe orbită

Profesorul Golcea a adăugat că „o curiozitate a proiectului CanSat este aceea că în dispozitivele din satelit care se reîntorc pe sol se găseşte o casetă în care se află un ou crud.


Dacă acesta se sparge la aterizare, echipajul care a construit satelitul este descalificat. Fiecare echipaj care concurează în proiect îşi construieşte satelitul, iar acesta nu are voie să depăşească dimensiunea unui pet de doi litri. Acum, pentru instruire, noi vom construi sateliţi din module puse la dispoziţie de către organizatori, dar viitoarele echipe de elevi care vor intra în vitoarele îşi vor construi singuri aceste sisteme în cadrul cercului de pregătire pe care îl voi organiza. Voi pregăti aceste echipe de copii şi cu sprijinul altor profesori. Mă bucură participarea la acest curs, deoarece îmi va permite să generez bazele pentru unul din puţinele cercuri tehnice care mai pot fi susţinute material în ziua de azi”.

Cazați lângă baza de lansare

Foarte grijulii cu confortul invitaţilor care vor fi prezenţi la Andøya Rocket Range, organizatorii au oferit acestora o serie de detalii cu privire la condiţiile de viaţă din zona polară, pentru ca aceştia să se acomodeze cât mai uşor şi să aibă parte de o şedere confortabilă. Participanţii vor fi cazaţi la hotelul din Andøya Rocket Range, unde se află baza de lansare a rachetelor ESA şi sunt asiguraţi  că vor beneficia de tot confortul, dar sunt avertizaţi că în afara unui shop al ARR, cu cadouri, câteva băuturi şi snacks-uri, alte magazine nu există în zonă. Mesele vor fi servite la cantina ARR, iar cei care consideră că au nevoie de suplimente nutritive trebuie să şi le aducă de acasă. Sunt oferite amănunte şi despre temperaturile din această perioadă în nordul Norvegiei, invitaţii fiind îndemnaţi să vină cu cizme confortabile, jachete de iarnă necesare mai ales în ziua lansării celor patru rachete, care va fi petrecută în cea mai mare parte afară, dar şi cu haine mai lejere, deoarece clădirile sunt foarte bine încălzite.

Acasă la Moș Crăciun

Dr. Sandu Golcea nu se află la prima călătorie în lumea gheţurilor veşnice. În 1997 a avut o bursă Arion de două săptămâni în oraşul lui Moş Crăciun, Rovaniemi. „Atunci, în Finlanda, am crezut că Rovanemi e cel mai nordic punct de pe glob în care am reuşit să ajung. Acum sunt în faţa unei noi experienţe de viaţă lacare nu credeam vreodată că voi avea şansa să particip, deşi ştiu că programul de lucru va fi de la opt dimineaţa la nouă seara şi nu voi avea timp pentru plimbări şi alte vizite”, mărturiseşte profesorul Golcea. Îşi aminteşte însă că în Finlanda a fost impresionat de multe lucruri cu care în România nu suntem obişnuiţi.

„Mi s-a părut fascinantă lipsa totală de constrângeri sau de măsuri de securitate, aşa cum le înţelegem noi. Şcoala nu avea paznic sau portar, hainele copiilor erau pe coridoare, inclusiv laptopurile, iar ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost că toată lumea –  profesori şi elevi – primeşte un prânz gratuit de la stat. E impresionant, totodată, că toate şoselele sunt iluminate electric, acoperite de zăpadă, nu şi de gheaţă”.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.