23 decembrie 1989: zi ciudată în țară, prima televiziune privată la Timișoara

23 decembrie 1989: zi ciudată în țară, prima televiziune privată la Timișoara

3
DISTRIBUIȚI

Screen Shot 2013-12-23 at 9.59.35 AM

În dimineaţa de 23 decembrie 1989, 34 de militari în termen de la Câmpina, chemaţi să apere de terorişti aeroportul de la Otopeni, au fost ciuruiţi dintr-o gravă confuzie a autorităţilor militare de atunci.


Era ziua în care  soţii Ceauşescu erau arestaţi şi toată lumea aştepta ca lucrurile sa se liniştească. Dar în Capitală, ca și în Timișoara și în alte oraşe, s-au inteţit schimburile de focuri. De multe ori trăgătorii erau nevăzuți. Ori erau îmbrăcați în civil. Numărul victimelor a crescut vertiginos. Pe de altă parte, comunicatele despre aşa-zişii terorişti au provocat panică şi confuzie.

Nu puțini au fost timișorenii care, cu livretele militare în mână, s-au prezentat la sediul garnizoanei, să ceară areme ca să apere Revoluția. Au fost refuzați. În același timp, mai mulți lideri PCR au fost aduși de soldați în garnizoană, în arest. Asta după ce, în noaptea dintre 22 și 23 decembrie, mai exact după miezul nopții, aici începea să emită prima televiziune liberă privată din România, TVT*89.

3 COMENTARII

  1. Interesant. Probabil ca toata lumea sau, ma rog, actele oficiale atesta cele spuse de tine referitor la inceputurile functionarii televiziunii timisorene. Titlul insa poate fi numit inselator. Pentru ca nu lamureste nimic. Cred ca cel mai important ar fi sa se stie cine au fost indivizii care au tras asupra armatei, sau uneori in pereti si aiurea. Daca tot ai gasit necesar sa pomenesti de Otopeni, macar intereseaza-te: afla carei unitati militare i-a revenit apararea aeroportului, cine a semnalat deschiderea focului asupra cladirilor sau soldatilor, care au fost locasurile de tragere ale inamicului, daca s-au gasit inamici ucisi in cladirile impotriva carora s-a ripostat. Observ o tendinta -sa ii spun balcanica -de a spune multe fara a exprima nimic. Golul ala de informatie referitor la inpuscaturile de dupa 22 reflecta cu generozitate lipsa de spirit, de organizare si de determinare din partea poporului roman. A citit cineva carti de Cornelius Ryan? Ori faceti o analiza riguroasa a evenimentelor cu martori oculari, dovezi si filmari veridice, ori mai bine taceti. Inca un articol care vorbeste despre evenimente in linii mari fara sa spuna nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.