Cum dă DRDP Timișoara două contracte de deszăpezire identice prin două proceduri...

Cum dă DRDP Timișoara două contracte de deszăpezire identice prin două proceduri diferite

1
DISTRIBUIȚI

drum_zapada_romaniatv.net

Strategia aplicată de CNADNR, prin direcțiile regionale, pentru atribuirea contractelor de deszăpezire este cel puțin curioasă: licitația pentru cumpărarea materialului antiderapant este programată pentru astăzi, ceea ce înseamnă că, urmând procedurile stufoase, câștigătorul ar putea fi cunoscut abia la sfârșitul lui ianuarie. În același timp însă, DRDP Timișoara a atribuit un contract similar printr-o procedură de urgență.

DRDP Timişoara dă semne că a fost luată oarecum pe nepregătite de sosirea neaşteptată a iernii. Deocamdată, a fost dat publicităţii anunţul de atribuire din 20 noiembrie 2013 pentru contractul denumit „întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015”, respectiv „servicii de eliminare a deşeurilor menajere şi a apelor menajere, servicii de igienizare pe drumurile naţionale şi autostrăzile din administrarea direcţiei, a cărui valoare totală este de 63.851.456,88 lei.

Licitaţia pentru contractul de „achiziţie şi transport material antiderapant pentru activitatea de iarnă 2013-2014”, care prevede cumpărarea şi transportul a 15.000 tone de nisip „necesar activităţii de deszăpezire şi combaterea lunecuşului drumurilor naţionale şi autostrăzilor din administrarea DRDP Timişoara, şi a cărui valoare estimată este de 867.000 lei fără TVA (din care 567.000 lei reprezintă transportul) va avea însă loc abia în 2 decembrie.


Și cum procedurile de evaluare sunt foarte complicate, ofertantul câştigător va fi cunoscut, probabil, abia pe la sfârşitul lunii ianuarie.

Potrivit site-ului direcţiei, în prag de iarnă, aceasta a recurs la o procedură de urgenţă şi a anunţat pentru data de 28 noiembrie o „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare” ca să atribuie un contract similar, cu acelaşi obiect, cantităţi şi sume estimate care sunt prevăzute şi în caietul de sarcini întocmit pentru licitaţie. Motivul invocat pentru „forţa majoră” la care s-a ajuns ar fi un ordin al companiei prin care s-a dispus ca în această iarnă să se folosească doar sare ca material antiderapant, dar asupra căruia s-a revenit în luna octombrie, întârziindu-se astfel procedurile licitaţiei, care nu se poate finaliza decât pe la mijlocul iernii.

Informaţiile postate pe site-ul direcţiei indică însă ca aceasta va avea totuşi loc şi se vor atribui două contracte cu acelaşi obiect şi aceleaşi sume prin două proceduri diferite, fiecare cu durata de trei luni. De menționat că atunci când am solicitat lămuriri de la DRDP cu privire la cele două contracte, reprezentanții direcției au cerut o cerere scrisă, asta deși legea îi obligă să răspundă solicitărilor verbale.

Foto: romaniatv.net

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.