DEZBATERE Ce facultăți sunt „afaceri ratate” pe banii statului: transformă studenții în...

DEZBATERE Ce facultăți sunt „afaceri ratate” pe banii statului: transformă studenții în șomeri. Soluțiile firmelor de recrutare

0
DISTRIBUIȚI

student

Ar trebui ca statul să nu mai finanţeze facultăţile care nu sunt căutate pe piaţa muncii sau ar fi benefic să se aloce bani tocmai în acele zone unde piaţa nu oferă nicio salvare? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care câţiva tineri şi oameni de afaceri din Timişoara au încercat să găsească un răspuns, aseară, la Casa Tineretului. Dezbaterea publică despre rolul statului în finanţarea specializărilor care nu au căutare pe piaţa muncii a fost organizată în cadrul Closer to Oxford, desemnat cel mai bun program educaţional.

Cristian Panţir,reprezentantul unei firme de recrutare din Timişoara, consideră că statul nu ar mai trebui să aloce bani pentru astfel de facultăţi de care firmele nu sunt interesate, ci să distribuie acele fonduri către specializările căutate de întreprinderi.


“Potrivit unui studiu, 57 % dintre angajatori nu pot alege o persoană pregătită pentru job-ul pe care o caută pentru că în facultate se face mai mult teorie decât practică. Cred că ar trebui finanţate de stat doar specializările viabile, iar la restul facultăţilor, studenţii să poată intra doar cu taxă”, este de părere Cristian Panţir. Reprezentantul firmei de recrutare spune că printre facultăţile care scot şomeri cu diplomă pe bandă rulantă se numără cea de Istorie, Geografie, Teologiae, Filosofie sau Literatură.

Nu de aceeaşi părere este Simona Fiţ, de la Academia de Advocacy, care consideră că fiecare tânăr ar trebui să fie sprijinit să-şi îndeplinească visele şi dorinţele. Timişoreanca a explicat că “avem dreptul să ne specializăm în ce dorim. Noi putem forma piaţa, nu trebuie să ne adaptăm pieţei de muncă, dar cred că facultăţile ar trebui să fie reorganizate, însă în funcţie de dorinţele studenţilor”. Vlad Icleanu, student la Universitatea Politehnica, a susţinut argumentele Simonei Fiţ. Tânărul crede că în cazul în care vor fi sprijinite financiar de stat doar anumite facultăţi, vorbim despre o măsură discriminatorie pentru că “statul trebuie să asigure şanse egale tuturor studenţilor la educaţie”.

Totuşi, un absolvent al Facultăţii de Geografie a susţinut argumentele specialistului în recrutarea de personal. Băiatul a povestit că a terminat facultatea, dar nu şi-a găsit un loc de muncă în domeniu şi nici nu crede că se va întâmpla pentru că “aş putea munci doar la stat, dar cum posturile sunt blocate, nu am nicio şansă. Am avut un vis fals şi nu cred că statul ar trebui să ne finanţeze dorinţele, dacă nu avem unde să ne angajăm”. Evenimentul desfăşurat în cadrul programului educaţional Closer to Oxford face parte dintr-o serie de dezbateri pe acelaşi subiect ce vor avea loc şi la Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.