Protest împotriva parcării din Piața Unirii: sute și-au anunțat prezența pe Facebook,...

Protest împotriva parcării din Piața Unirii: sute și-au anunțat prezența pe Facebook, doar zeci s-au ținut de cuvânt UPDATE 8 Mesajul războinic transmis de Robu tot pe Facebook FOTO & VIDEO

15
DISTRIBUIȚI
protest impotriva parcarii in piata unirii07_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Prezență extrem de slabă la mitingul anunțat cu surle și trâmbițe pe Facebook împotriva ciculației deschise la începutul acestei săptămâni în Piața Unirii. Dacă pe rețeaua de socializare sute de oameni au anunțat că se vor alătura protestului, astăzi în piață au „parcat” nu mai mult de 70. Așa cum prezisese ediul-șef Nicolae Robu, la fața locului este un mix de proteste. Astfel, printre cei nemulțumiți de exploatarea gazelor de șist sau a proiectului minier de la Roșia Montană se poate vedea și un bărbat care protestează împotriva crimelor comise la Revoluție de Ion Iliescu. Cei care s-au adunat ca revoltă împotriva ultimelor măsuri ale Primăriei Timișoara au un singur fel de arme: semne de parcare, simbolice. În Unirii se poate observa în schimb o adevărată desfășurare de forțe ale jandarmilor și Poliției Locale. Organizatorii și-au anunțat intenția de a rămâne în piață cel puțin două ore.

UPDATE 1 Unul dintre liderii protestelor împotriva proiectului de la Roșia Montană a explicat că mixul de proteste se datorează faptului că s-au strâns prea multe nedreptăți și a atenționat că „se împute treaba”. Între timp, situația s-a înfierbântat. O biciclistă s-a așezat pe mijlocul bandei de circulație și nu i-a permis unei șoferițe să traverseze porțiunea din fața Palatului Baroc. I-a reproșat faptul că trece cu mașina pe aici și a întrebat-o dacă a mai văzut carosabil pietruit. Femeia i-a spus însă că poliția a direcționat-o pe acest traseu. Cei prezenți în piață s-au strâns în jurul celor două femei. Una dintre protestare i-a mai strigat șoferiței care a avut ghinionul să treacă prin Unirii într-un moment nepotrivit că nu are respect și că nu e cetățean al orașui. I-au mai spus că, dacă are bani de mașină, are bani și de parcare cu plată. Oamenii se plimbă acum pe banda de circulație, îngreunând traficul.

UPDATE 2 Tinerii ascultă muzică de la sisteme audio montate pe bicicletă. Înțelegând că în piață s-a deschis traficul, unul dintre a adus de acasă cu o mașinuță de jucărie, căreia i-a dat drumul pe bandă. Câteva minute mai târziu, câțiva dintre protestatrii au jucat fotbal cu jaloanele, înspre sediul PNL, dar Poliția Locală i-a atenționat să încheie „meciul”.

UPDATE 3 Circulația a fost întreruptă din cauza protestelor până la ora 18.00. Aplauze în Piața Unirii după ce un  șoferi ieșit din parcare a fost împiedicat să traverseze. La vederea mașinii, tinerii au început să se plimbe, spunând că trec drumul printr-o piață pietonală. Poliția i-a atenționat să se tragă din fața mașinii, ei însă au refuzat, așa că șoferul a părăsit piața pe strada Alexandri, deși inițial a dorit să iasă înspre strada Palanca.

UPDATE 4 Dorel Cojan, directorul adjunct al Poliției Locale, a soșit și el în Piața Unirii. Nici el nu a fost lăsat să parcheze însă. Deși inițial polițiștii locali au oprit circulația pe durata protestului, Cojan, la auzul acestei vești, a dat ordine să se reia traficul. Protestatarii obstrucționează însă traficul în continuare. „Nu pot să spun dacă-i amendez, se va analiza ulterior acest lucru”, ne-a declarat Cojan. Timișorenii prezenți la protest acuză că măsura a fost luată din pix și că nu există nici măcar o hotărâre de consiliu local care să reglementeze circulația pe acea bandă din fața muzeului, ba mai mult ei spun că primăria a obținut cu mare ușurință avize de la Direcția de Cultură și Comisia de Circulație. Jandarmeria le-a luat datele tinerilor care s-au jucat cu jaloanele.

UPDATE 5 În Piața Unirii și-a făcut apariția un Maybach, care nu a fost lăsat de protestatari să traverseze piața.


Omul a dat cu spatele și s-a reîntors, dar nu singur, ci însoțit de o mașină de poliție. S-a oprit însă din nou, nefiind lăsat să treacă.

UPDATE 6 În timp ce puținii protestatari rămași stau în frig, primarul Nicolae Robu participă la un vernisaj în incinta Muzeului de Artă, la doar câteva zeci de metri de protestatari. Înștiințat de PRESSALERT.ro că aceștia îl așteaptă să discute cu el, primarul a fost foarte degajat și a spus că nu are nicio problemă în a discuta cu protestatarii. Edilul nu are de gând să iasă din muzeu pentru a dialoga cu nemulțumiții, însă spune că atunci când va părăsi vernisajul, este dispus să stea de vorbă cu cei care au rămas în stradă.

UPDATE 7 În urmă cu aproape un sfert de oră, primarul a părăsit muzeul. Spre surprinderea sa, la ieșire nu a fost așteptat de niciun protestatar. Întrebat dacă are un  mesaj pentru oamenii care au protestat astăzi, Robu nu și-a schimbat atitudinea față de nemulțmiți și a spus că aceștia se împart în două categorii. Unii care habar nu au despre ce e vorba, și alții care într-adevăr au o opinie contrară cu a lui. Robu spune că acțiunea de astăzi este o confirmare a ceea ce spunea până acum și, anume faptul că timișorenii se bucură de decizia de a deschide Piața Unirii traficului. Edilul-șef a precizat că nu are nicio problemă cu faptul că deși în Unirii a autorizat proteste pentru Roșia Montană, s-a ieșit în stradă chiar și împotriva lui. Întrebat dacă se vor lua măsuri împotriva celor care s-au jucat cu jaloanele, primarul a spus că nu are cunoștință de cele petrecute și că află pentru de la ele de la jurnaliști. Primarul a încheiat seara cu afirmația că în continuare crede că 80 % din timișoreni îi susțin ideile.

UPDATE 8 Ajuns acasă, primarul Robu a mai făcut câteva precizări pe Facebook despre protest, transmițându-le protestatarilor că, în continuare, va face cum vrea el. „S-a consumat şi protestul de astăzi. Numărul protestatarilor: conform aşteptărilor, EXTREM DE MIC, CÂTEVA ZECI, ca şi la cel antipalmieri şi ca la orice protest împotriva mea. Deci, „sunt” întemeiate nevoie mare, ce să spun , titlurile „Timişorenii se opun deschiderii fie şi temporare a traficului prin Piaţa Unirii” etc. Păi numărul protestatarilor e întrecut până şi de numărul timişorenilor care circulă într-un singur minut pe traseul temporar, evident, apreciind că le-am creat posibilitatea să o facă Pe cale de consecinţă, s-ar impune, acum, când ce-a fost de demonstrat s-a demonstrat, o revenire a celor care au folosit titluri eronate, cu titluri de genul: „Şi în privinţa deschiderii temporare a traficului prin Piaţa Unirii, timişorenii sunt de partea Primarului Nicolae Robu” . Lăsând gluma la o parte, eu, ca adevărat democrat, privesc ca pe ceva firesc, natural, diferenţa de opinii şi nu am niciun motiv să fiu supărat pe cei ce gândesc altfel decât mine. Atâta tot că le spun, cu respect -câtă vreme n-au argumente să mă convingă de contrariu-, că VOI FACE CUM VREAU EU ŞI NU CUM VOR EI, dat fiind că, spre deosebire de ei, eu am în spate votul a peste 55 de mii de timişoreni şi suportul actual, indicat de toate sondajele, al peste 80 % dintre timişoreni ! Deci: MERGEM ÎNAINTE ! Şi o facem precum TGV-ul, nu ca trenul automotor!”, a scris primarul Timişoarei pe contul său.

P.S. TGV = tren de mare viteză

15 COMENTARII

    • Lore cand vrei sa inveti masinile care au fosta acolo cauta-ma, acela era toata ziua un chrysler din 2013 si mai las-o usor cu stirile neesentiale ca va dati dupa toate stirile care nu sunt fondate ;))!

    • Mai pe scurt, toti care fac ceva pentru a inlatura o starea generala de disconfort sunt „DISTRUSI”

      distrus a fost si „Mihai viteazu”, distrus a fost si „Ion Gavrila Ogoranu” dar si ” Tudor Vladimirescu” . Defapt, oricine se razvrateste unei represiune.

      Spre deosebire de tine, DISTRUSII astia fac ceva. Chiar daca calca pe urmele altor distrusi din ’89.

      Nu masele sunt vinovate pentru ce se intampla in tara asta, doar cei ca tine, care prefera sa creada ca altcineva este vinovat pentru starea lui.

      Informeaza-te.

  1. A aprobat Consiliul Local amenajarea unei strazi in Piata Unirii?
    S-au desfiintat vreo 35 de locuri de parcare in zona si s-au infiintat 81 de locuri de parcare in Piata Unirii – ca tot s-a laudat Nicolae Robu ca in curand centrul Istoric va fi pietonal 100% *pana atunci, el transforma zone pietonale in aprcari!!!).
    Normal ca Robu face ce si cum vrea – pentru ca locuitorii orasului au alte preocupari decat ce se intampla in jurul lor si pentru ca nu i se face un consult psihologic (sau, de ce nu, psihiatric), ca sa inteleaga ca nu conduce singur si ca trebuie sa tina seama si de parerea locuitorilor..
    La Mall, inteleg ca toate parcarile erau pline, nici un loc liber…

  2. Niste rataciti , care nu inteleg ca se intampla lucruri on acest oras!!!!!!!!!
    Cat ma se doreste sa fim de rasul tari ????
    Trebuie noi ca fiecare Timisoarean sa intelegem ca aceste lucrari sunt in folosul comunitati noastre!!!!!!!

  3. tre sa inteleaga cu totii ca cel putin pe perioada reconstructiei centrului orasului aprox 2 ani de zile este nevoie de p-ta unirii pt parcarea masinilor ca si asa e sugrumat orasul…nu se distruge pavajul din unirii daca se parcheaza masinile…tre sa intelegem ca tre sa facem unele sacrificii in anii astia cat timp se reconstruieste orasul…am primit de la fostul primar o ruina de oras care acum tre sa l readucem la standarde europene!

  4. Ce se intampla cu voi, pe ce planeta traiti?mi se pare ca pentru voi internetul e degeaba,e exact ca si televizorul:nu va face mai destepti,va face din ce in ce mai prosti.Nu vedeti ca in toata lumea sunt proteste doar ca legate de lucruri si mai serioase care,DA,se compara cu cele de la Rosia Montana sau Pungesti.Faptul ca ceea ce se intampla aici e pe bune,un BANC, e pentru ca avem un primar naiv si prost pe care 80% dintre cetateni il sustin.El in loc sa se preocupe de probleme esentiale si reale se ocupa de un ambalaj care(asa ca MALL-ul)functioneaza pentru prosti;si mesajul protestelor facute in Timisoara la adresa primarului si consiliului este:STRATEGIE-Arta de a folosi cu dibăcie TOATE MIJLOACELE DISPONIBILE în vederea asigurării succesului într-o luptă. [Gen. -iei. / cf. fr. stratégie, lat., gr. strategia]..Chiar nu vedeti ca toata lumea rade de decizile care se iau in Timisoara?Aaa da..si probabil o sa fiti „distrusi” cand o sa va treziti la realitate.

  5. Nici eu nu aunt iubitoare de proteste, insa situatia care s-a creat la momentrul de fata ma supara enorm..Am senzatia ca cineva(Robu) face tot ce vrea fara sa tina cont suntem de acord sau nu,..De parca numai el traieste in acest oras…E si normal ca nu prea il deranjeaza parcarea in Piata Unirii el sta acasa si la birou, dar pentru cei care zilnic de 3-4 ori traverseaza Piata Unirii e foarte enervanta parcarea masinilor.. 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.