CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE Pericolul care se ascunde-n baloanele de săpun aromat

CAMPANIE PRESSALERT.ro CURĂȚENIE OTRĂVITOARE Pericolul care se ascunde-n baloanele de săpun aromat

1
DISTRIBUIȚI

Person Washing Hands with Soap in Washbasin

Știm că, fără săpun, o zi nu este o zi curată. Nu avem nevoie de instrucţiuni speciale ca să folosim un săpun şi atunci când facem alegerea, în faţa unui raft arhiplin, avem ca și criterii mirosul şi preţul. Câţi dintre noi citesc eticheta săpunului înainte de a-l folosi? Probabil, foarte puţini din moment ce practic aproape am crescut cu el în mână şi nu avem nevoie de a fi mari specialişti pentru a ne folosi de el. Atâta vreme cât ne satisface nevoia de bază, aceea de a ne curăţa mâinile sau alte părţi ale corpului, nu stăm să facem filozofia săpunului. Însă zilnicul spălat pe mâini a devenit, în ultimii ani, un obicei periculos. Specialiștii au demonstrat că aproape toate săpunurile preparate industrial conțin substanțe toxice.

Prima dovadă e că mâinile noastre sunt din ce în ce mai uscate. De ce? „Multe dintre săpunurile existente în supermarketuri nu sunt săpunuri adevărate, ci detergenți, din ingrediente sintetice derivate din petrol”, explică dr. Ioana Vârtosu. Săpunul a fost inventat de către fenicieni în anul 600 i.Hr, fiind obţinut prin amestecarea grăsimii de capră cu cenuşă de lemn. Între timp metodele de producere s-au schimbat radical, astfel încât în anii ’50 săpunul a început să fie obținut chimic, din petrol. Tot atunci au început să apară și substanțele periculoase printre ingrediente. Săpunurile pe care le găsim pe rafturi nu sunt, în marea lor majoritate, săpunuri adevărate, ci derivate din petrol.


Usucă pielea si, mai important, provoacă iritații foarte puternice. Alte ingrediente sunt şi mai periculoase.

Substanțe iritante, mutagene și un narcotic în rețeta săpunului

A-pirina poate afecta sistemul imunitar. A-terpinololul este extrem de iritant pentru membranele mucusului, poate cauza edem și dificultăți de respirație. Benzaldehida este un narcotic și un anestezic care poate cauza o depresie la nivelul sistemului nervos central producând  amețeli, vărsături și scăderi bruşte de tensiune atunci când este inhalat.

Acetatul de benzil este altă substanță iritantă prezentă în săpunuri, extrem de iritantă pentru ochi și plămâni și, în plus, cunoscută drept cancerigenă. Linalolul este un narcotic care primejduiește funcția respiratorie și activitatea motorie. Lauril-sulfatul de sodium (LSS), folosit pentru a îmbunătăți absorția altor chimicale, distruge grăsimile și pune în pericol abilitatea pielii de a rămâne hidratată. E clasificat drept ”mutagen”, putând  altera materialul genetic al celulelor. LSS-ul a fost folosit în studiile japoneze pentru a avansa mutațiile bacteriene. Triclosanul este un antibacterian și un ”mutagen” foarte ușor absorbit prin piele, iritant pentru ochi și asociat cu un cauzator de probleme la ficat. Culorile adăugate săpunului, în general permise, sunt totuşi suspectate de medici ca fiind cancerigene şi toxice. Există chiar specialişti care susţin faptul că unele pot trece de placenta unui copil nenăscut: Blue Aluminum Lake 1 and 2, Red No. 19, Aluminum Lake, Zirconium Lake sau Yellow No. 8.

Familiile sănătoase folosesc săpun natural

Alternativa la această bombă de substanţe periculoase sunt săpunurile naturale, care sunt însă mult mai scumpe. ”Săpunul natural este o variantă excelentă de a înlocui produsele cosmetice din comerț, oferind pielii o îngrijire naturală. Săpunurile naturale conțin uleiuri pe bază de vegetale, ca de exemplu uleiul de măsline, de soia, de cocos în defavoarea celor animale sau din petrol. Săpunurile naturale conțin, de asemenea, uleiuri vegetale necesare, nu parfumuri, arome și alți coloranți sintetici. Uleiurile naturale îndeplinesc două roluri: ele oferă igienă, curățare de calitate superioară și, în același timp, dau pielii hidratare într-un mod natural, cum numai un produs apropiat de natură poate face. Doar săpunurile naturale oferă pielii îngrijirea de care are nevoie”, explică dr. Ioana Vârtosu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.