De ce nu au românii educație financiară și unde se simte asta...

De ce nu au românii educație financiară și unde se simte asta cel mai mult

1
DISTRIBUIȚI

finance3

Românii nu au educație financiară. Nu înțeleg exact de ce au anunite obligații de plată – gen impozite, vignete și tot de aceea se îndatorează excesiv la bănci ajungând în incapacitate de plată. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de grupul KRUK și dat publicității săptămâna aceasta.

Concret, peste 56% dintre români consideră că lipsa educaţiei financiare duce la dificultăţi în rambursarea obligaţiilor de plată, arată studiul realizat perioada august – noiembrie 2013 pe un eșantion de 1.000 de persoane.


De asemenea, două treimi dintre români spun că lipsa culturii financiare conduce la cheltuieli excesive care depăşesc veniturile curente, la semnarea de contracte pe care nu le înţeleg şi, ulterior la diminuarea economiilor personale. „Locuitorii din Europa Centrală şi de Est simt că au o lipsă de cunoştinţe suficiente despre finanţe. În plus, aproape toţi locuitorii din Polonia, România, Cehia şi Slovacia subliniază faptul că educaţia financiară timpurie este de ajutor în viaţa de zi cu zi”, a declarat Tomasz Ignaczak, director general al KRUK România.

Cine face educație financiară?

Potrivit repondenţilor, responsabilitatea pentru pregătirea financiară ar trebui să revină familiei şi şcolii. La noi, aproximativ 48% dintre părinți se interesează să își educe financiar copiii, acasă, însă informațiile sunt minimale. cei mai mulți părinți consideră că odraslele lor vor învăța cum să cheltuie responsabil banii în facultate. Astfel, în timp ce majoritatea europenilor le dau copiilor bani de buzunar fără să îi întrebe pe ce îi vor cheltui, doar 15% dintre români procedează astfel.

1 COMENTARIU

  1. „Nu înțeleg exact de ce au anunite obligații de plată – gen impozite, vignete”. Pai ca sa inteleaga asta ar trebui sa primeasca niste servicii inapoi pentru impozitele alea. Nu este cazul deci nu au cum sa inteleaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.