Hackerul Guccifer, care i-a spart contul șefului SRI George Maior, dar și...

Hackerul Guccifer, care i-a spart contul șefului SRI George Maior, dar și e-mailurile unor vedete de televiziune, prins de DIICOT la el acasă

2
DISTRIBUIȚI

micul_fum

Unul dintre cei mai căutați hackeri, Guccifer, cel care i-a spart contul personal de e-mail șefului SRI, George Maior, a fost prins de procurorii DIICOT, în această dimineață, în locuința sa din comuna Păuliș, județul Arad. Anchetatorii au cooperat cu omologi americani, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Marcel Lazăr Lehel folosea pe internet și pseudonimul „Micul Fum”. El și-a exersat mâna spărgând conturile de e-mail ale mai multor vedete autohtone. Procurorii DIICOT l-au ridicat de la Arad și îl vor duce la București, pentru audieri. Pentru activitatea sa hackerul a fost deja condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aflându-se în stare de recidivă postcondamnatorie.

În vârstă de 42 de ani, acesta a fost acuzat că în perioada octombrie 2010 – iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail și conturile aferente platformei de socializare Facebook a șapte persoane, angajați ai unui trust media și alte persoane publice. Supranumit Micul Fum, hackerul a spart adresele de e-mail ale vedetelor Pro TV, folosindu-se de conturile lor de pe Facebook, apoi le-a publicat pozele, inclusiv unele semi-nud și mesajele private, atât de pe adresele personale, cât și din inboxul de pe Facebook.

Printre cei cărora le-au fost sparte adresele de email se numără Corina Caragea, Roxana Cihulescu și Dragos Moștenescu. Pe lista persoanelor cu corespondența violată de hacker se află și actrița Rona Hartner care a anunțat la momentul respectiv că cere daune de 50.000 de euro. Acum doi ani, hackerul a fost prins, pe 19 august, și eliberat după cinci zile în arest preventiv.

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au desfăşurat în data de 22 ianuarie o acţiune pe linia combaterii criminalităţii informatice, fiind efectuată o percheziţie domiciliară pe raza judeţului Arad”, a informat DIICOT.

Procurorii  spun că ”în cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L  a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică. Totodată, învinuitul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor  în cauză”.

Screen Shot 2014-01-22 at 11.32.13 AM

Guccifer a intrat în atenția opiniei publice anul acesta după ce, la începutul anului, s-a aflat că a spart contul Yahoo al directorului SRI George Maior.


„Este vorba de un e-mail privat vechi al domnului Maior, folosit de dinainte de a deveni director al Serviciului şi nu îl folosea decât pentru zona academică. Primea corespondenţa exclusiv pentru zona academică şi era gestionat de un asistent pentru acest scop. Se vor lua toate măsurile legale pentru asemenea situaţii, iar ‘Micul Guccifer’ va fi o dată prins şi judecat conform legii”, a declarat la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al SRI, S Sorinava.

De altfel însă, Marcel Lazăr Lehel este cel care a publicat corespondenţa dintre Corina Creţu şi Colin Powell. Conform site-ului Thesmokinggun.com, lista „victimelor” arădeanului, îi cuprinde și pe unii membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi ale unor oficiali ai Administraţiei Obama.

”O arhivă mare de date dezvăluie faptul că incursiunilor ilegale ale lui ‘Guccifer’ i-au căzut victime şi alte înalte personalităţi atât din SUA, cât şi din străinătate în ultimul an. Hackerul a accesat corespondenţa electronică, liste de contacte, înregistrări telefonice, fotografii personale şi mai multe documente financiare confidenţiale, inclusiv cărţi de credit, informaţii bancare şi documente privind investiţii”, notează Thesmokinggun.com.

Printre cei „hackeriți” se află actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al preşedintelui Richard Nixon, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, şi preşedintele MetLife (companie de asigurări).

Screen Shot 2014-01-22 at 11.38.07 AM

„Guccifer este pseudonimul folosit de un hacker, care este responsabil pentru o serie de încălcări ale securității la nivel înalt care implică atât actualilor și foștilor membri ai guvernului Statelor Unite. Hackerul a apărut pentru prima dată în mass-media după raportul The Smoking Gun, ca responsabil pentru hacking în contul AOL al lui Dorothy Bush Koch, sora fostului președinte George W. Bush. Fotografii de familie ale fostului președinte George HW Bush, care a fost în spital la momentul respectiv, au circulat pe internet. El a vehiculat, de asemenea, un auto-portret pictat de către George W. Bush, reprezentând fostul președinte la duș. Guccifer a spart mai multe conturi AOL, Yahoo, Flickr și Facebook, oferind acces la informații cu privire la oficiali guvernamentali de nivel înalt, foști și actuali” – așa se portretizează pe pagina de ”persoană publică” Marcel Lazăr Lehel. Pagina și-a înființat-o pe Facebook anul trecut. În toamnă posta codul numeric personal al președintelui Obama.

Screen Shot 2014-01-22 at 11.38.23 AM

Foto: evz.ro

2 COMENTARII

  1. Ce nu imi place la hackerii astia e ca se cred foarte destepti. Si sunt convinsi ca daca isi ascund adresele, IP urile si ce mama dracu mai stie, nu vor fi prinsi. Dar sunt niste fraieri in realitate.

  2. Fraierii sunt institutiile statului,care nu il exploateaza.In SUA era angajat in NSA sau CIA instant.Asta este un talent nativ ,nu toceala…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.