Piatra scoasă din macadamul Pieței Unirii care e păzită mai ceva ca...

Piatra scoasă din macadamul Pieței Unirii care e păzită mai ceva ca un obiectiv militar. Unde se află piesa cu gravura vechii cetăți a Timișoarei

1
DISTRIBUIȚI

PIATRA CUBICA UNIRII01.JPG

Piatra de macadam care avea pe ea gravată vechea cetate a Timișoarei a dispărut, aseară, din Piața Unirii și a fost dusă într-o destinație necunoscută. Ieri după-amiază, muncitorii companiei care se ocupă de reabilitarea centrului vechi au avut o misiune oarecum bizară. Li s-a cerut să umple o groapă de aproximativ 30 de centimetri pătrați, în contextul în care, în curând, toată piața va fi golită de pietrele de macadam, iar acest lucru a început deja, în partea dinspre Domul Catolic. Piatra, care se găsea chiar în mijocul porțiunii din piața transformată temporar în parcare, a ajuns în atenția edililor după ce presa a relatat faptul că se parca deasupra ei, fără ca șoferii să aibă știință că puteau distruge un reper al orașului.

Reamintim că în campania electorală pentru alegerile locale, fostul primar, Gheorghe Ciuhandu a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a Pieței Unirii prin extragerea și apoi remontarea ei exactă.

Istorie aproape contemporană

Despre dala de piatră desenată din Piața Unirii se spune că ar reprezenta un turn medieval, vechi de peste şapte secole, datând de pe vremea ducelui Carol Robert de Anjou, atunci cand regele Ungariei s-a refugiat la Timişoara, sau că este veche de două sute de ani şi că ar reprezenta cetatea Timişoarei din acea perioadă, refăcută de habsburgi în stil Vauban (o fortăreaţă-bastion cu formă stelară).

piatra

Istoricul timişorean Ioan Haţegan explică însă că piatra este creaţia arhitectului Şerban Sturdza şi a fost montată în piaţă în anii ’80, în perioada în care s-au început, de altfel, lucrurile pentru reabilitarea Palatului Baroc.


Gravura de pe lespede reproduce conturul fortificaţiei construite de habsburgi.

Piatra ascunsă

După ce muncitorii Romprest ne-au confirmat că ”piatra a ajuns la cei mari, din primărie”, Aura Junie, șefa Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Timișoara, a confirmat ieri că piatra desenată a fost prioritatea ei numărul unu. ”Am cerut să fie ridicată piatra de acolo. Fiind  în locul unde este acum parcarea și având în vedere că au început lucrurile de scoatere a macadamului, am vrut să fiu sigură că nu ne vom trezi cu ea furată”, a declarat Aura Junie. Locația actuală a pietrei, tot din motive de siguranță, este secretă. ”Tot ce vă pot spune este că piatra este în grija noastră. O păstrez undeva unde nu i se poate întâmpla nimic rău”, a mai spus directoarea de la Dezvoltare.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. De multi ani se vehicula ideea ca piatra din Unirii este , deja, vanduta de catre (nu stiu care )admnistratie timisoreana unei alte tari. Apoi, s-a vehiculat ideea ca in locul ei vor fi puse pavele de trei lei,… Eventual de unica folosinta iar la anul, vor trebui scoase si repuse de catre aceeasi firma sau de alta. In Piata Libertatii, la sapaturi, am vazut ziduri si cetate care atesta vechimea acestui burg. Acum, totul este acoperit. Pai, ce-ati facut cu zidurile facute din istorie? Nu le lasdati la lumina, sa le protejati, sa le conservati si mai apoii, sa facem din ele carte de vizita? Chiar si turistica? Pe Take Ionmescu se scot pomii din pamant. Am intrebat muncitorii: |Puneti in locul lor copaci de-ai nostri? Tei, salcami, castani, stejari etc? Sau tot prostii din astea de import? ooooo, nicidecum pomi de-ai nostri, romanesti, mi-au zis. Tot prostii de import. Pai atunci, de ce ii mai scoateti pe astia care sint acum? Ca sa ce? Care-i rostul? Draga mea, Timisoara, iti meriti zilele. Fiindca, nu spui nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.