Povestea DJ-ului Sam, grecul care-i mişcă pe timişoreni în cluburi: „Să mixezi...

Povestea DJ-ului Sam, grecul care-i mişcă pe timişoreni în cluburi: „Să mixezi de pe laptop e total fals“

6
DISTRIBUIȚI

djsam

DJ Sam este una din figurile cunoscute pentru oamenii care au contact cu viaţa de noapte timişoreană. Pe numele său adevărat Andreas Samaras, DJ-ul a venit în oraşul nostru din Salonic (Grecia) acum patru ani şi s-a acomodat cât se poate de bine cu viaţa de student şi cea de noapte, aducând cu el o aromă de house grecesc în petrecerile pe care le susţine. „DJ Sam e un nickname pe care l-am adoptat de la fratele meu cel mare. Am cochetat cu muzica de pe la vârsta de 14 ani, iar când mi-am cumpărat primele scule Pioneer în valoare de 1500 de euro, tatăl meu n-a fost prea fericit, el întotdeauna a vrut să fiu inginer constructor. Am început să joc muzică în Salonic, am ajuns şi la cel mai faimos loc de acolo, The Social Bar, după care în 2009 am venit în România la facultate“, spune DJ-ul grec, care printre altele are o emisiune săptămânală numită „Find the way to house music“, difuzată în fiecare marţi între orele 18 şi 20 la postul de radio Trelanemas din Grecia.

Primul său contact cu viaţa de noapte din Timişoara în spatele pupitrului tehnic a avut loc prin intermediul unor party-uri dedicate studenţilor greci din oraşul nostru, care s-au desfăşurat în fostul club Komodo, după care prin intermediul stilistei timişorence Alina Lăţan a intrat în circuitul clubbing din Timişoara. „Am mixat la un fashion show, după care am devenit rezident la Eve Fashion Lounge. Cu ajutorul lui Flavius Neamciuc am fost invitat să pun muzică şi la clubul Le Sinema, şi de câteva luni am devenit rezident la clubul Nouveau, unde pun muzică în fiecare seară de joi până sâmbătă“, spune DJ-ul grec care vorbeşte extrem de cursiv româneşte şi care îl citează pe DJ Spy ca fiind mentorul care l-a făcut să se îndrăgostească de muzica house, care îl defineşte cel mai bine.

În ceea ce priveşte atu-urile sale, DJ Sam crede că este avantajat de faptul că se inspiră în programele sale atât din muzica ce „merge“ pe la noi, dar şi de hiturile care sunt în vogă în Grecia. „Stilul meu e original house. Pot spune că sunt fan Roger Sanchez. Nu agreez electro, nu sunt fan de Tiesto. Avantajul meu este că ascult şi mă inspir şi din ceea ce se joacă în Grecia şi în România. De exemplu, în Grecia sunt multe hituri house care aici nu se cunosc. Pe de altă parte, refuz să joc ceea ce nu-mi place. Am refuzat să pun R and B, de exemplu. Niciodată nu am să pun o piesă care nu îmi place“, spune DJ Sam, care adaugă că unul din cele mai mari hituri din Nouveau la ora acesta este o piesă grecească, Vegas- Pio Psila.


Artistul care are câteva bootleg-uri şi remixuri şi pregăteşte pentru viitor şi un single care să îl reprezinte în totalitate consideră că în ultimii doi ani în Timişoara house-ul a venit la putere şi are de gând să mai rămână în oraşul nostru cel puţin doi – trei ani, până când îşi termină studiile la Facultatea de Construcţii Civile la secţia engleză, actualmente concentrându-se pe licenţă şi mai apoi master.

Unicul lucru care i-a lipsit când a venit în oraşul nostru a fost faptul că nu a putut să bea o cafea capuccino ca în Grecia, dar aspectul acesta s-a rezolvat, căci în locaţia unde mixează a importat această delicatesă. „Îmi mai lipseşte clima, la noi în Grecia nu e atât de frig. Îmi mai lipseşte şi marea. Ce-mi place la Timişoara? O să sune a clişeu, dar aici sunt femei foarte foarte frumoase. Îmi mai place atmosfera din Timişoara, e oarecum ca şi cea din Salonic. Ambele oraşe nu sunt capitale, nu e stresul ăla mare din Bucureşti sau Atena“, spune DJ Sam. În ceea ce priveşte viaţa de noapte din Timişoara, Andreas Samaras spune că este prieten cu câţiva DJ timişoreni, dar nu este de adeptul programelor de calculator dedicate mixajului. „Să mixezi de pe laptop e total fals. Înseamnă că nu ştii tonalităţi, nu ştii ce înseamnă muzica. Desigur, dacă pui muzică de mulţi ani şi mixezi acum de pe laptop, e altă treabă. Dar cei care au devenit DJ-ei acum doar pe laptop….Eu nu o să pun niciodată muzică de pe laptop, pot să jur asta. Am văzut unii DJ în Timişoara care nu aveau nici căşti….“, spune el.

În ceea ce priveşte paralele dintre viaţa de noapte din Salonic şi cea din Timişoara, DJ Sam spune că în Grecia totul e mult mai scump ca la noi, dar în ciuda acestui fapt, petrecerile sunt mult mai numeroase.  „Băuturile alcoolice sunt cam aceleaşi, dar preţurile în Grecia sunt duble sau triple faţă de cele din Timişoara. De exemplu, în Salonic nimeni nu ştie să îţi prepare un Green Apple. Pe de altă parte, dacă vreau să ies marţi în Timişoara la un bar frumos, nu am unde. În afară de Complex. În Salonic găseşti petrecri în fiecare zi a săptămânii, de exemplu duminica sunt cele mai frumoase party-uri“, spune el. Deşi în anii trecuţi numărul studenţilor greci din Timişoara a fost mai mare, în ultimii ani numărul acestora a scăzut constant, astfel încât după aprecierea lui, la ora actuală în oraşul nostru se află la studii aproximativ 60 de studenţi greci. Deşi numele său de familie este identic cu cel al prim – ministrului Greciei (şi cu al fotbalistului Samaras), DJ Sam nu are nicio legătură de rudenie cu aceştia. Dar, după cum şăgalnic ne-a mărturisit, numele acesta i-a purtat noroc. „Majoritatea profesorilor de la Universitate m-au întrebat dacă am vreo legătură cu prim – ministrul Greciei. De vreo două ori până acum, au existat fete care m-au întrebat acelaşi lucru. Le-am spus că unchiul meu e prim – ministru şi că nu vreau să mă laud cu asta din cauza paparazzilor. M-au crezut pe deplin, dar după câteva ore le-am spus că a fost doar o glumă“, spune DJ Sam.

6 COMENTARII

  1. O fi fals sa mixezi de pe laptop, dar daca tot mixezi doar de pe playere macar fa-o bine! Cei priceputi care frecventeaza locatiile gen Nouveau sau care frecventau Eve Fashion Lounge cand punea DJ ul de mai sus muzica stiu cat de „bine” stie sa mixeze…sunt sigur ca80% din DJii din Timisoara care pun de pe laptop, pun mai bine ca baiatul de mai sus si pe playere, laptopul fiind doar o varianta mai comoda de a iti gasi piesele mai repede etc..

  2. Nouveau ce este? Bar, club … nu prea e clar, dar clar este un mare kitsch …. catifea, pene, lumini …piele, culori prost asortate … nu are legatura cu Gatsby … in general DJ-ii nu sunt mari artisti … despre el am doar cuvinte de lauda, dar faptul ca acum e asociat cu un bar ca Nouveau (care nu e nici Art Nouveau!!!) devine si el kitsch 🙁

  3. Fiecare cu parerea lui :)! Míe imi place sam, a adus un aer nou in cluburile din oras si eu si prietenii mei mergem des sa l auzim. Dj buni in oras nu sunt multi: sam, elless, vali florea, zoom si cam atat. Am călătorit în lume si am fost in multe cluburi si cand punea dj san muzica in eve fashion mergeam special pt muzica lui. So, depinde de cat de receptiv esti si cat de bine te pricepi la muzica. In general e cel mai simplu sa comentezi negativ. Multe dintre piesele lui dj sam nu le_am auzit mixate decat de el in oras. E original si nu copiază.

  4. Nick, depinde ce asteptari ai de la un DJ…pe Dj Jo unde il lasi? Pe Dj Ben Boogner unde il lasi? Crede-ma ca muzica deep house a atat de usor de mixat si in plus sunt foarte putine piese pe care lumea le stie dupa nume, de aia poate parea ceva aparent wow. Pe cand muzica retro de exemplu sau stilul eclectic care probabil multi nu stiu ce inseamna (si anume sa combini genuri total diferite, de la deep house la rock, de la hip hop la retro) este mult mai greu de mixat! Si credema ca ar mai fi alti DJii mai „la inceput” de mentionat care au multe de oferit, dar poate nu au avut deocamdata parte de promovarea, sprijinul si pilele necesare! Dar cand garda veche o sa se retraga (in 3 4 5 10 ani) ai sa vezi ca o sa vina si din urma oameni care stiu muzica si nu pun doar balariile ce le auzim daca dam drumu la Kiss Fm..

  5. Daca pentru tine muzica buna e cea pusa de individul asta sau oameni ca vali florea si zoom te compatimesc sincer.Timisoara e invada de birturi de cocalari gen epic Nouveau si mai stiu eu ce de cand a inceput invazia de olteni.Mai documentati-va despre muzica house si nu mai promovati comercialismele astea.Indiferent ca pui de pe laptop sau de pe playere/vinil daca ca dj daca canti mizeria asta de house comercializat esti cam egal cu zero.Publim oricum nu ai cum sa nu ai ca doar la toti le cam place saorma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.