Povestea studentului timișorean care și-a îndeplinit ”visul american”. De ce vrea să...

Povestea studentului timișorean care și-a îndeplinit ”visul american”. De ce vrea să emigreze din România FOTO

0
DISTRIBUIȚI

1378455_578236275558368_1493604255_n

Cosmin Bălcan este genul de om care nu se lasă descurajat de eșecurile altora și a reușit să-și îndeplinească unul dintre cele mai mari visuri în anii studenției. Deși a auzit o mulțime de povești mai puțin fericite ale unor tineri care au plecat în America prin programul Work & Travel, și-a luat inima în dinți și, imediat după ce a terminat primul an de facultate, a zburat în Statele Unite.

Și a avut noroc, pentru că a urmat o experiență nemaipomenită, a lucrat într-un loc de vis, a vizitat o mulțime de locuri despre care a auzit doar din filme și și-a făcut o grămadă de prieteni. A repetat această experiență în trei veri consecutive, astfel că America a devenit a doua lui casă. Mai mult, Cosmin și-a pierdut orice speranță că își va găsi un loc de muncă în țară în domeniul în care a învățat, cel al Chimiei Industriale, și este hotărât ca din această vară să mai vină în România doar în vizită și să se stabilească în Statele Unite, în speranța că-și va putea asigura un viitor mai bun.

Totul a început dintr-o joacă, din curiozitatea de a cunoaște o lume nouă, povestește tânărul student la master la Universitatea Politehnica din Timișoara.  “O colegă de facultate tocmai se întorsese din America și era fascinată de cât de frumos a fost. Am auzit și experiențe neplăcute dar, împreună cu un prieten, ne-am luat inima în dinți și ne-am înscris în programul Work & Travel. Așa am ajuns în vară, după nouă ore de zbor cu avionul, în Ocean City”, își amintește tânărul prima experiență în Statele Unite ale Americii. Ocean City este un oraș înconjurat de ocean, pe coasta de est a Statelor Unite, fiind unul dintre locurile preferate ale turiștilor pasionați de surfing sau alte sporturi nautice. Așa se face că tânărului i s-a găsit un loc de muncă de către reprezentanții programului chiar pe plajă, într-un restaurant deschis doar pe perioada sezonului estival, unde a lucrat ca ospătar.

539412_417406718307992_816711373_n

Bani pentru un an de studenție din trei luni de muncă în Statele Unite

Cosmin a fost cazat într-o căsuță aflată tot în apropiere de plajă, alături de alți tineri români care au venit în America prin același program. Tânărul consideră că a avut noroc pentru că, pe lângă faptul că a avut un prim loc de muncă asigurat, așa cum i s-a promis încă din momentul din care a plecat din țară, a reușit, e drept după două săptămâni de căutări, să-și găsească și cel de-al doilea job. “Mergeam pur și simplu pe plajă, la magazine și restaurante și întrebam dacă au nevoie de personal. În final, mi-am găsit încă un loc de muncă tot ca ospătar, într-un alt restaurant. A fost obositor, lucram șase zile din șapte, de la șapte dimineața până la ora 23.00 în fiecare zi, dar se câștiga bine, am avut noroc că primeam mult bacșiș”, explică băiatul.

Cosmin a reușit să câștige o sumă de bani importantă în cele trei luni cât a stat în America. În fiecare săptămână primea câte 700 de dolari, plus că nu era nevoit să cheltuiască bani pe mâncare, pentru că o avea asigurată. Așa se face că, la sfârșitul programului, tânărul a profitat la maximum de cele două săptămâni pe care le mai putea petrece în America și a plecat în vizită la New York, care se afla doar la cinci ore de mers cu mașina de Ocean City. Cosmin povestește că New York este un oraș imens dar, culmea, în care nu ai cum să te pierzi pentru că “străzile sunt numerotate, așa că dacă îi spuneam unui coleg că ne întâlnim la o anumită intersecție ne găseam foarte ușor”. S-a întors în România cu aproximativ 5.000 de dolari în buzunar, bani pe care însă nu i-a cheltuit imediat, ci a reușit să se întrețină pe toată perioada anului universitar următor. Studentul fiind din județul Hunedoara, avea și o chirie de plătit la Timișoara. “Le-am făcut o bucurie părinților și nu le-am mai cerut bani deloc, ba mai mult, mi-am plătit și avansul ca să pot pleca din nou în America, în jur de 2.000 de dolari”, spune tânărul zâmbind.

10600_418950191486978_1713961660_n

Americanii nu au idei preconcepute”

Cosmin a repetat experiența americană și în următorii doi ani de facultate.


Tânărul nu a mai fost nevoit să-și caute un alt loc de muncă, pentru că patronii celor două restaurante au fost mulțumiți de modul în care și-a făcut treaba, astfel că l-au angajat imediat ce a ajuns în Ocean City. Băiatul povestește că l-au uimit două lucruri în America: obezitatea oamenilor și faptul că americanii nu au idei preconcepute. “Americanii mănâncă extrem de mult produse de la fast-food. Erau unii oameni care, pentru că erau prea grași, pur și simplu nu mai puteau să meargă, erau plimbați în cărucior. Pe de altă parte, americanii sunt un popor de milioane. Pentru ei nu contează de unde ești, nu te cataloghează în niciun fel. Îți dau posibilitatea să arăți ce poți, vor să te cunoască și apoi își fac o părere despre tine”, povestește Cosmin.

Tânărul înscris la master la Timișoara spune că și în următoarele două veri petrecute în America nu a ratat posibilitatea de a vizita noi obiective turistice. Astfel, după New York a urmat Cascada Niagara, unul dintre cele mai spectaculoase peisaje create de natură, Marele Canion al fluviului Colorado din Arizona sau Las Vegas.

Cosmin a terminat Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului la Universitatea Politehnica din Timișoara, iar acum este înscris la master la aceeași specializare. Hunedoreanul este dezamăgit de faptul că, la fel ca alți tineri de vârsta lui, nu reușește să-și găsească un loc de muncă în domeniul în care a studiat. A depus nenumărate CV-uri, însă nimeni nu l-a chemat la interviu pentru că i se cere experiență, pe care nu o are. Tânărul este hotărât ca vizita din America din vara acestui an să fie cu totul diferită față de celelalte. Cosmin este decis să rămână în Statele Unite pentru o perioadă mai lungă de timp, cel puțin până va reuși să strângă banii necesari cu care să-și cumpere o casă, să-și poată construi un viitor în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.