Școlile profesionale vor fi reînființate în Timiș . De ce crede inspectorul...

Școlile profesionale vor fi reînființate în Timiș . De ce crede inspectorul școlar Halasz că nu vor mai fi atât de mulți picați la BAC

1
DISTRIBUIȚI

bacalaureat-03_resize-640x425

Companiile din județul Timiș care au nevoie de meseriași, dar nu-i găsesc, primesc acum o veste bună. Din toamna acestui an, Ministerul Educației a decis să reintroducă învățământul profesional cu durată de trei ani. Până acum, elevii erau obligați să se înscrie în clasa a IX-a la liceu, chiar dacă obțineau o medie sub cinci la Evaluarea Națională, și abia din clasa a X-a puteau opta pentru o clasă profesională. Însă puțini dintre cei care urmau primul an de liceu optau pentru învățământul profesional, care dura doi ani. Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș, consideră că măsura este binevenită, mai ales că cei care nu doresc să susțină examenul de Bacalaureat pot învăța o meserie, iar după finalizarea celor trei ani de învățământ profesional se pot angaja.


“Măsura va fi pusă în practică începând cu 1 septembrie 2014. Cred că din următorul an școlar vor ajunge la liceu, într-adevăr, doar cei care au o șansă reală să promoveze examenul de Bacalaureat pentru că nu toți absolvenții clasei a VIII-a vor mai fi obligați să meargă doar la liceu”, a explicat Francisc Halasz.

Inspectorul școlar adjunct consideră că, totuși, măsura a venit destul de târziu, chiar în mijlocul anului școlar, și încă nu sunt puse la punct toate detaliile. Nu se știe în ce condiții pot intra elevii la liceu sau la profesională și nici câte clase s-ar putea forma în fiecare școală, cert este că o mare parte din clasele tehnologice de liceu vor fi transformate în clase profesionale. “Este nevoie de meseriași, dar nu-i avem pentru că nu au mai fost instruiți. În județul Timiș avem 20 de licee tehnologice care vor fi nevoite să refacă planul de școlarizare. Nu am avut până acum școală profesională din clasa a IX-a, de aceea nici nu știm care sunt specializările cele mai căutate, dar le vom cere sprijinul companiilor să ne spună de ce meseriași au nevoie”, a conchis Francisc Halasz.

1 COMENTARIU

  1. Halasz ca de obicei e paralel cu informatia . Scoala profesionala a existat la Timisoara si inainte si dupa revolutie . Cea care a desfiintat-o este abramburica recte Ecaterina Andronescu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.