Mafia facturilor, „tun” de peste un milion de euro după o operaţiune...

Mafia facturilor, „tun” de peste un milion de euro după o operaţiune pe ruta România – Danemarca – India. Vezi cum se cară zeci de tone de tablă cu Oltcit-ul

2
DISTRIBUIȚI

dollars on your desktop

Mafia facturilor a pus la cale o nouă operațiune de proporții prin care a dat un „tun” de peste un milion de dolari. Polițiștii de frontieră din Mehedinți au destructurat o grupare infracțională din Strehaia care prin achiziţionarea fictivă a e 775,385 tone de tablă silicioasă, transformarea fictivă a acesteia în deşeuri, exportarea ei, tot fictivă, în India şi încasarea în mod nejustificat de TVA , a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 1.322.378 de dolari.

Polițiștii de frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere aparţinând  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi ţi cei de la STPF Timişoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Mehedinţi au lucrat un an de zile la acest caz în care au colaborat și cu autoritățile din China, Danemarca și India.

Cum ”transporți” 25 de tone de tablă cu Olcit-ul

Modul de acțiune al țiganilor din Strehaia e halucinant. M. Verdeana, soţul ei M. Nelu şi socrul ei M. Gheorghe, administratorii unor firme, s-au ”aprovizionat” cu tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din ţară pe care o transportau, fictiv, din Strehaia la o firmă din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era R. Toma. Aici tabla era transformată, fictiv, în deşeuri şi era exportată tot fictiv, printr-o firmă daneză, în India, în portul Mumbay.

Deşi pare ilogic din punct de vedere economic să „achiziţionezi tablă silicioasă purtătoare de TVA, pe care să o transformi în deşeuri de tablă silicioasă, nepurtătoare de TVA şi ulterior pe acestea să le exporţi în străinătate” acest procedeu are o explicaţie.  ”Membrii grupării încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare”, explică anchetatorii. ”În fapt, societatea din Strehaia nu a achiziţionat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea  deşeuri de tablă silicioasă recuperate din tole de transformator scoase din uz.


Pe tot acest circuit Strehaia –Râmnicu Vâlcea- Strehaia, tabla silicioasă nu a fost supusă niciunei transformări sau modificări decât scriptic. În acest mod, membrii grupului infracţional au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301. 000 dolari”, a declarat comisarul șef de poliție Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Mehedinți.

Mai mult decât atât, în acte, țiganii susțineau că au transportat cantități impresionante de tablă (între 11 și 25 de tone per transport) cu un autoturism Olcit, cu o Dacia Logan sau un Ford. În timpul anchetei s-a descoperit și că toate facturile fiscale prin care membrii grupului  se aprovizionau cu tablă silicioasă erau emise de firme fantomă.

 Operațiune ”suveică” cu 39 de facturi emise din Danemarca

”Achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă şi transformarea ei în deşeuri de tablă silicioasă nu ar fi avut o justificare logică dacă membrii grupului infracţional nu ar fi avut garanţia exportului în India prin intermediul unei societăţi daneze, activitate care se fundamentează exclusiv pe 39 de facturi de export (INVOICE) întocmite fictiv. În fapt, mărfurile nu au părăsit niciodată portul Constanţa. Punctul final al activităţii infracţionale îl constituie borderourile fictive şi pe baza cărora membrii grupului infracţional din Strehaia au extras dintr-o bancă suma de 1.019982,27 dolari SUA, viraţi în cont de firma daneză. Astfel, banii se „plimbă” de la o societate comercială la alta prin intermediul unor operaţiuni tip „suveică”- operaţiuni specifice activităţilor ce urmăresc spălarea banilor, prin scopul de a disimula originea ilicită a fondurilor şi de aceea o parte a societăţilor aparţinând membrilor grupului infracţional au dublă calitate de creditor şi beneficiar în relaţiile dintre ele”, au mai arătat polițiștii de frontieră.

Săptămâna trecută, D.I.I.C.O.T. Mehedinţi a întocmit rechizitoriul și i- trimis în judecată pe M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului. Dată fiind complexitatea cauzei se vor executa separat cercetări în colaborare cu autorităţile daneze, chineze şi indiene, deoarece pentru alţi doi învinuiţi, împuterniciţi ai firmei daneze, s-a disjuns cauza.

2 COMENTARII

  1. Oare asa sa se fi intamplat cu tiganii din Strehaia si in cazul RAAN ?!
    Sa se fi disjuns cauza si pentru conducatorii RAAN , ca nu se mai aude nimic ……. Caracterul strategic RAAN sa fie de vina ?! Ca asa s-a ajuns la INSOLVENTA …

  2. Felicitari politistilor de frontiera si procurorilor care au lucrat la acest caz extrem de complex. Aveti tot respectul si consideratia noastra pentru munca extraordinara pe care ati desfasurat-o. Aceste reactii judiciare daca sunt incurajate si promovate in media pot stimula si pe alti politisti sa se angajeze fara frica si cu multa incredere in lupta impotriva unui fenomen care netratat la timp duce la aparitia unor structuri de tip mafiot la nivel politio-economico-financiar care pot submina increderea cetatenilor in stat.
    Domnule Bota si pe dumneavoastra va felicit pentru promovarea exemplelor de buna practica din politia romana. Aceasta este dovada certa ca politia de frontiera nu este formata in exclusivitate din oameni lipsiti de integritate. Cinste lor si famiiilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.