„Pâinea grea”, sculptura care trona de opt ani în Piața Unirii, a...

„Pâinea grea”, sculptura care trona de opt ani în Piața Unirii, a fost mutată. Unde a ajuns și pe cheltuiala cui va fi cosmetizată

0
DISTRIBUIȚI

painea-grea

Pâinea grea a sculptorului Horia Bojin a părăsit în acest sfârșit de săptămână Piața Unirii. Lucrarea, grea de 1,8 tone a stat nemișcată pe intrarea pe strada Regimentul 5 Vânători, vreme de opt ani.

Decizia de scoatere a lucrării din Piață îi aparține autorului, care profită de faptul că întreg perimetrul a intrat în reabilitare, pentru a-și cosmetiza lucrarea. ”Pe de o parte ca să nu încurce șantierul în desfășurare, pe de altă parte, cu ocazia reabilitării pieței  mi s-a părut normal să cosmetizez lucrarea, mobilier al acestei piețe. Ocazia este foarte bună. Dacă facem curat în oraș, e firesc să participăm cu toții, și constructorul, și artiștii.


E o chestiune de frumusețe”, explică sculptorul Horia Bojin.

horia bojin

Lucrarea a fost extrasă din Piața Unirii vineri, la prima oră a dimineții, și a ajuns într-un depozit unde va fi curățată atent chiar de cel care i-a dat formă. Sculptura a fost realizată din marmură de Dobrogea din cariera Bașchioi, în vara anului în care România a trecut la leul nou. Pâinea grea a apărut ca  ”o metaforă despre cum ne ducem în spate pâinea grea, cu toții”, explică artistul, în cadrul Proiectului “Arta în Stradă” şi “Timişoara Mica Vienă, în vara lui 2005.

În vârstă de 44 de ani, sculptorul Horia Bojin a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup în România şi în străinătate, cea mai recentă fiind vernisată la mijlocul acestei luni, la Viena. Lucrările sale se regăsesc în muzee şi locuri publice precum şi în galerii şi colecţii particulare din România, Franţa, Kuweit, Moldova, Canada, Germania, SUA, Japonia, Spania şi Danemarca. (Sursă foto: Cristi Popescu )

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.