Pentru că

Pentru că

0
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

Care credeți că a fost evenimentul din 2013 care a avut cel mai mare impact asupra greu-încercatului popor român? Acordul de coabitare dintre preşedinte şi premier? Nu, știam demult că toți politicienii sunt degeaba, nu s-a schimbat nimic. Condamnarea lui Gigi Becali? Posibil, dar nu, nu e asta. Poate ceva de „afară”? Alegerea noului Papă? Nașterea „bebelușului regal” în Marea Britanie? Zecile de mii de victime ale conflictului din Siria? Sau poate mai departe, faptul că sonda spațială Voyager 1 a devenit primul obiect făcut de om care părăsește sistemul solar?

Nu.

A fost moartea unui semi-obscur actor de la Hollywood, pe numele său Paul Walker.


Nefericitul deces a pus în mișcare un lanț de evenimente care a dus, pe meleagurile noastre, la apariția unui (nou) Dr. Frankenstein al limbii române. Autorul deja mult prea celebrei construcții semantice „Pentru că seria filmelor și… pentru că automobile” a devenit, în România, cel puțin la fel de cunoscut ca și actorul a cărui moarte rapidă și furioasă tocmai o comemora.

La început a fost amuzant, însă distracția s-a terminat rapid. „Pentru că” a început să apară tot mai des și în locuri din ce în ce mai neașteptate. De la 6 la 60 de ani, și de la 10 clase la două facultăți (degeaba). „Pentru că” este noul „decât”. Și mi-e teamă că va mai rezista mult timp pe baricade. Măcar până la apariția următoarei erori care ni se va părea mai întâi amuzantă, apoi agasantă. Pentru că internet. Pentru că „mass-media”. Pentru că România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.