Povestea din spatele celor mai EMOȚIONANTE trei minute despre Roșia Montană, spusă...

Povestea din spatele celor mai EMOȚIONANTE trei minute despre Roșia Montană, spusă chiar de autor: „Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

rosia montana2

Un dentist din Timișoara și prietenii lui au realizat cel mai frumos protest – manisfest împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montana. Un film de două minute și 53 de secunde care, din septembrie, de când a fost postat pe Vimeo și Youtube, a devenit viral. Sunt sute de mii de vizualizări și mii de distribuiri.  Mai nou, autorul a lansat și o versiune în limba engleză. Filmul va fi prezentat, diseara, la Universitatea de Vest, cu ocazia Zilelor Roșia Montană.

„Nu anii ne îmbătrânesc, ci momentul în care renunțăm la visurile noastre. Visurile pe care le abandonezi sunt idealurile copilului care ai fost cândva; privește-te prin ochii lui și vei ști. Vei ști dacă trăiești în vis sau o dramă”. Cuvinte care taie în creier, fără anestezie. Odată cu ele, imaginile de o simbolistică atât de puternică încă puteau rula și fără vorbe, se derulează rapid.

Filmul se cheamă, simplu, „Roșia”. Florin Cofar, inițiatorul și producătorul lui, se ferește să dea foarte multe detalii despre sine și echipă deoarece, spune, ceea ce contează e mesajul. E modest. Un copil crescut la țară care înțelege ce înseamnă să îți pierzi adevăratele valori. „Învață din drama mea. Alege să nu fii indiferent. Alege să ai idealuri, să lupți pentru ele. Alege să rămâi tânăr și liber” – sunt gândurile lui Florin recitate ca într-o rugăciune de Marius Văduva – protagonistul filmului.

 „Nu am participat la manifestațiile din stradă, am preferat să facem filmul”

Florin Cofar, stomatolog, Mihai Simonea, producător video, Ciprian Boca, economist, Iulian Petrar, freelancer, Marius Văduva, inginer constructor, Teodora Moroca, economist – toți prieteni la cataramă, cu vârste în jur de 30 de ani, plus Silviu, un puști de șapte ani, de pe stradă. Așa arată echipa celui mai vizualizat film despre Roșia Montană.

rosia montana3

„Ce ne unește e faptul că știm ce înseamnă să copilărești la sat și că avem o pasiune pentru video.


Iar acest film a fost protestul nostru sub forma unei opere de artă față de acest subiect. Nu am participat la manifestațiile din stradă, am preferat să avem protestul / mesajul nostru sub această formă. Noi luptăm împotriva indiferenței. Eu personal accept un punct de vedere care e  diferit de al meu, în fața indiferenței care e tot o alegere, iar țara în care trăim e suma alegerilor pe care le facem, căci, cu fiecare decizie certificăm ceva și negăm altceva”, spune stomatologul.

Proiect de amatori

Florin a scris textul filmului într-o jumătate de zi  – a avut șapte variante și a ales-o în final pe ultima. Se întâmpla la începutul lui septembrie, anul trecut. Echipa s-a pregătit apoi timp de trei zile, alte trei a filmat pe teren, în satul Geamăna, din Alba (sat îngropat în steril în urma  exploatării cu cianură, în care mai trăiesc șapte familii, după ce în anii ’80 erau sute) și apoi a urmat montajul și restul. Ce a ieșit e greu de imaginat că e producția unor amatori, realizată cu un DSLR și cameră GoPro.

florin Cofar

„Nu am vrut în niciun caz să fim puși în lumina reflectoarelor. Ceea ce îmi doresc e să se înțeleagă că suntem oameni simpli și ținem să rămânem așa. Din punctul nostru de vedere inițiativa aceasta e ceea ce contează. Și mesajul transmis. Oamenii așteaptă schimbarea de la altcineva – de la vârful politic sau economic – pe când schimbarea adevărată începe de la fiecare în parte – iar acest adevăr cel mai bine se  comunică printr-un exemplu”, mai spune Florin Cofar.

Filmul e făcut în așa fel încât fiecare privitor să își tragă propriile concluzii. „Am convingerea că o parte din oameni vor înțelege automat, iar celor care nu o fac, lor degeaba le explici”, mai spune stomatologul timișorean.

#Rosia from Florin Cofar on Vimeo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.