Primarul pesedist din Săcălaz, nabab pe banii publici: cursuri de Master și...

Primarul pesedist din Săcălaz, nabab pe banii publici: cursuri de Master și de mediator, prime și sporuri ilegale pentru angajați. Vezi prejudiciul enorm stabilit de Curtea de Conturi

30
DISTRIBUIȚI

todasca ilie

Primarul din Săcălaz, fostul pedelist și actual pesedist Ilie Todașcă, a transformat bugetul local în pușculiță proprie, banii fiind folosiți în mod ilegal pentru numeroase acțiuni, după cum a scos la iveală un control al Curții de Conturi. Numai pentru plăți ilegale către angajații instituției s-au dat aproape 2,5 milioane lei,  anul electoral 2012 fiind vârful.

Auditorii au constatat faptul că primarul și viceprimarul au primit, în 2012, spor de vechime, deși legislația în vigoare interzice acest lucru. Valoarea estimată a pagubei se ridică la 46.183 lei, iar abaterea se datorează „nerespectării cu bună ştiinţă de către conducerea unităţii auditate a legislaţiei cu privire la salarizarea personalului din sistemul bugetar, inclusiv al demnitarilor”. De asemenea, Primăria Săcălaz a plătit lunar, fără a exista niciun temei legal, suma de brută de 700 lei „pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă” din 2011 şi până în 2013, prejudiciul fiind de 731.881 lei. În 2012, fiecare angajat al primăriei a primit un salariu mediu pe economie cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, fiind acordate prime de 8 Martie şi 1 Iunie.


Plăţile nelegale în valoare de 482.640 lei au fost efectuate în baza contractului colectiv de muncă şi a unor acte adiţionale, care nu au ţinut cont, conform Curţii de Conturi, de legislaţia în vigoare.

Tot în 2012 s-a plătit ilegal spor de dispozitiv de 25% din salariul de bază funcţionarilor publici şi personalului contractual, prejudiciul fiind de 586.000 lei, şi suplimente salariale de 303.796 lei. Tot în anul electoral 2012, la Primăria Săcălaz au fost angajate ilegal 24 de persoane în baza unor contracte civile, salariul lunar acordat fiind de la 690 lei până la 750 lei. Prejudiciul total – 308.523 lei. Auditorii au stabilit „săvârşirea unor fapte, cu bună ştiinţă, întrucât aici nu poate fi vorba de eroare, necunoaştere sau greşeală, ci doar de intenţia directă, ce au determinat echipa de audit să aprecieze că există indicii de săvârşire a unor fapte prin încălcarea legilor penale„.

În acelaşi an, primăria a plătit către Universitatea Politehnica Timişoara o factură în valoare de 13.200 lei din 2008 reprezentând contravaloarea „unor cursuri de Master, anul II, modulul Managementului Sectorului Public, pentru Vlad Mărioara Simona, Bondar Daniel, Olar Viorel, Bîlc Manuela, Tulcan Otilia şi Buboi Evodia”. Deşi conducerea instituţiei a invocat o sentinţă din 2011 care ar fi obligat la plata sumelor, auditorii au constatat că serviciul de contabilitate a dispus plata, deşi obligaţia era prescrisă, trecând trei ani de la emiterea facturii. În plus „aceste cheltuieli aferente unor studii superioare aprofundate nu pot fi confundate cu c/val cheltuielilor aferente cursurilor de perfecţionare profesională pe care entităţile publice le suportă din bugetul acestora pentru proprii angajaţi”. Tot în 2012, Primăria Săcălaz a plătit 4.000 lei pentru cursul de mediator al consilierului juridic Otilia Tulcan şi această plată fiind nelegală deoarece profesia de mediator este una independentă de profesia de consilier juridic. Curtea de Conturi a dispus recuperarea sumelor.

Primarul Ilie Todaşcă a declarat că „tot ce scrie în raportul Curţii de Conturi este o minciună. Am contestat în instanţă raportul. Pentru cursul de mediator a existat hotărâre a consiliului local. Cursul nu a fost făcut în interes propriu, ci pentru a avea un mediator la primărie în caz că este nevoie”.

30 COMENTARII

  1. Cate cazuri amediat jurista pana acum? daca a mediat unde sunt banii? Sa fim seriosi, si-a facut un curs pentru zile negre cu banii fraierilor. Cat despre legalitatea Raportului ” am contestat in instanta raportul” toate rapoartele ,pana acum, au fost contestate in instanta, ce se va intampla cand se vor termina procesele. Daca 1% din ce spune Curtea de Conturi este adevarat, tot este o mare problema.

    • Tigane` arde-l pe fraier

      La puscarie ..fuxx cristos
      cel mai hot primar .
      cate 20 de vile mai are la vatra dornei ?..de ce nu`l cauta nimeni mai bine pe jegosu asta ?
      cat mai fura de la oameni ?

  2. Dacă cei de la curtea de conturi nu și-au făcut treaba bine sa fie dați afara din sistem,si dacă și-au făcut bine treaba restu la pușcărie si bani înapoi la primărie.

  3. Ce este atat de extraordinar. La Primaria Sacalaz angajatii au masini de lux de sute de mii de euro. Copii primarului au masini de lux de cel putin 100000 de euro bucata. De asemenea au cel putin 10 camioane. Pai de ce sa le fie ciuda la oameni, Primaria Sacalaz este SRL-ul Primarului si a oamenilor lui.

  4. Ce procese? Asteapta sa ajunga la un judecator de-al lor, corupt si hot, si le-a rezolvat pe toate. Toti primarii trebuie controlati, iar la depistarea hotiilor, dati afara imediat si confiscate toate bunurile, pentru a recupera paguba! Ma mir, ca nu le crapa obrazul de rusine, cind se mindresc cu case , masini, copii timpiti, toate facute pe banii platiti de prostii care muncesc si platesc la zi impozitele.

    • bine spus mariana!!!Și cred că tot degeaba,că doar m-am luptat cu nemernicii ăștia 3 ani și tot ei m-au făcut pe la spate de culmea tot eu le plătesc lunar ca poprire,asta e cu adevărat justiție în țara noastră,CORUPTĂ LA MAXIM!

  5. Comuna SACALAZ (Beregsau Mare, Beregsau Mic si Sacalaz) isi merita ISI MERITA CU VIRF SI INDESAT CONDUCATORI. O COMUNA DE SEMI-HANDICAPATI. Cine sunt cei mai destepti sunt TIGANI din Sacalaz EI STIU PENTRU CE VOTEAZA (BANI TATA!!!).

    • BINE AI SPUS,NE MERITĂM SOARTA PENTRU CĂ NU MAI AI CUM SĂ-I SCHIMBI PE ĂȘTIA,NU VEZI CĂ DIN PDL A DEVENIT PSD-ist!!!

  6. Todasca este prieten cu PSD-istul Marcel Mihoc .Sunt prieteni doi hoti care fal lobby firmei de propectiuni a lui Tender contra cost ca doar au nevoie de bani pt. campania electorala .

  7. Se fura cu o nesimtire si un tupeu la maxim din banii publici . A demonstrat Curtea de conturi . Si care va fi rezultatul ? Acest primar trebuia ridicat de urgenta , sechestru pe toata averea lui si a rudelor pana la gradul al IV , asa trebuie procedat cu acesti nesimtiti de BISNITARI de fonduri publice . Mai sunt si altii si nu se n tampla nimica . Rusine JUSTITIEI k mai sunt liberi .

  8. Un traseist politic ,care f….e Sacalazeni dupa bunul plac,mar tragic este ca le place Sacalazenilor, de a rezistat asa de mult la Primarie el si gasca lui de lingai si analfabeti .

  9. astea de la curtea de conturi ar trebui sa verifice si cum au venit Nemti sa-si revendice casele in Sacalaz …
    T & P
    PS.se stiu ei care sunt

  10. Ca locuitor in comuna Sacalaz stiu ca se fura, este vizibil. Drumuri nu sunt decat in zonele rezidentiale, gaz nu este, canalizare nici atat, sa nu mai vorbim de alte facilitati la doar 6km de un mare oras, Timisoara. Important este daca ceea ce a constatat Curtea de conturi o sa aiba repercursiuni respectiv, eliberarea din functie, pedepse penale si recuperarea banilor. Foarte importanta, recuperarea banilor. Poate atunci se vor micsora afacerile mafiote care se fac in aceasta comuna. Ti-e scarba si greata cine face aceste afaceri: un tractorist spalat si scolit peste noapte la fara frecventa, venit din fundul Moldovei. Dar ce se intampla cu bastinasii de aici, nimeni nu vrea sa preia fraiele acestei comune? Adica oamenii cu bun simt stau pe margine ca sa vina nesimtitii si jegosii astia sa ne conduca? Nu e le rusine obrazului?

  11. Cand ma refeream la instanta (comentariul anterrior), voiam sa spun ca asa este facut sistemul incat ai timp ani de zile sa o tot lalaiesti. Daca raportul ( continutul ) va fi mentinut de instanta sau o anumita arte a lui, ramane la latitudinea sefului de la curte daca trimite sau nu mai departe (la parchet) dosarul (faptele). Chiar ajuns acolo, cu o relatie, doua poate sa fie tras pe dreapta multa vreme, mai exact atat cat joci cum trebuie. Se referea cineva la firma Prospectiuni, de exemplu…….pentru autorizarea lor (Prospectiuni SA) primaria Sacalaz prin primar si jurista Tulcan Otilia, au trimis un aviz pozitiv pentru eliberarea AC in vederea efectuarii de prospectiuni seismice, in conditiile in care cu o luna inainte trimisesera un prim aviz negativ. Si asa se adevereasc niste lucruri, Todasca nu putea sa nu fie de acord daca voia sa fie la psd, la fel si T.Otilia care trebuie sa faca macar un consilier pentru ca, nu-i asa, unii ne-am nascut consilieri sau primari……..

  12. A DA!!! Primarul s-a dat cu PSD-ul. Cred ca de data asta s-a intepat Bojin nu il mai poate scoate din rahat ca si ex-Deputatul TABARA Pentru ca Bojin are la randul lui PROBLEME cat CARU!!!!! SI NU ESTE IUBIT DEFEL CE CEI DE LA BUCALE!!!!!!

    • Didina, te iubim pe banii tai, ma refer la banii din taxe si impozite, mai nou si imprumuturi de tot felul. Daca vrei purtam o discutie aplicata si cu documente, ce zici?

    • Didina dragă am impresia reală că ești foarte retardată din p.d.v. MINTAL,ăsta era un comentariu la preocuparea ta de a citi unele replici REALE da cum ești una de a lor normal că te supără adevărul,nu?Femeia lu Dumnezeu,mergi la educația ta și sincer veziți de oale,că altele ca tine fură din greu la primărie,poate că te inițiază și pe tine mai bine în arta FURATULUI CU ACTE,EXEMPLIFIC Simona Vlad.M-aș bucura să nu mai scri nimic,e mai deștept pt tine!ZIC.

  13. ce tot comentati aiurea pe la colturi ,mergeti la primarie si faceti schimbarea daca nu va convine , de ani de zile spuneti ca vreti schimbare dar stati acasa ca puxxx bete si nu mergeti la vot….

  14. Un om informat un om castigat…….glumeam. Mai ca as crede ca esti tu, Liviu. Stau si ma gandesc, cred ca nu esti Liviu Vasiu…….daca esti, inclin sa spun ca tu esti unul din ei.
    Daca esti un alt Liviu, imi cer scuze.

  15. NU VA MAI BAGATI IN SEAMA FRAERI CA VIOREL SI NU MAI STIU CUM
    CE SA FACUT IN PRIMARIE SA FACUT SI LUCRURI PENTRU COMUNA CURSURILE SI TOT CE SA FACUT E SPRE BINELE VOSTRU DOAR TU SPUI(Un om informat un om castigat…….glumeam)SI NU MAI FA GLUME AICI CA NU ESTI IN MASURA
    CA SI LA TINE IN OGRADA DACA VINE CURTEA DE CONTURI SI SANIPIDU SA VADA CUM STA CARNEA NU CRED CA ITI CONVINE
    SI NU MAI VORBI DE TRADATORI CA TU ESTI CEL MAI MARE
    ASA CA TACI DR.QU SI STAI IN BANCA TA

  16. domn primar zilele iti sunt numarate vine noul an 2016 fati bagajul ca pleci departe ,si mai iei pe langa tine toate divele cu facultate lumea sa desteptat se mai vrea o schimbare gata cu pumnul in gura primaria nui a ta asa ca hai pa si ne mai vedem cand vei fi un simplu cetatian al comunei in 2016 mai lasa tinerii la conducere ca neam saturat de tine!!acest mesaj ti la lasat o viitoare tanara care nu are nevoie de palate si bogatii bogatia este chieia spre nefericire ci spre o fata falsa .

  17. cel mai hot primar din tara, nu stiu daca a facut vreun master pentru asta. Are la mana procurori, judecatori, presa ca le-a dat la toti terenuri ca doar nu a dat de la el. La toate contractele a luat spaga si multe lucrari facute pe bani publici au fost numai fictive iar finalizarea unor proiecte s-a facut de fapt din banii de intretinere iar receptia facuta dupa….. Smecherii de baiat destept. La alegeri a scos plasele de bani sa mituiasca toate cultele. Bravo dom primar!! Tot inainte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.