Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat în cea mai PERICULOASĂ expediţie din carieră....

Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat în cea mai PERICULOASĂ expediţie din carieră. Ce mesaj emoţionant i-a transmis fiul său la despărţire

2
DISTRIBUIȚI

Horia Colibasanu pe varful Lhotse 2013Horia Colibășanu a plecat azi, puțin după ora 10,00, în expediția vieții lui. El și-a propus să fie primul român care urcă Everestul și înfige pe cel mai înalt vârf din lume drapelul românesc. ”Baftă, tata!”, au fost cuvintele fiului său la plecare. De baftă chiar are nevoie, pentru că de curaj nu duce lipsă, iar ascensiunea la 8.848 de metri o va face fără tuburi de oxigen.

În vârstă de 37 de ani, Horia Colibăşanu este singurul român care a escaladat vârfurile Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din topul celor mai periculoase cinci din lume (după rata de mortalitate). Succesul pe K2 i-a adus o echivalare cu un titlu de vicecampion mondial din partea Agenției Naționale pentru Sport (structură integrată ulterior Ministerului Sportului). Performanța sa pe K2 din 2004 nu a mai fost atinsă în România. Horia este și singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering” (la „Piolets d’Or”, 2009), din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Fără oxigen la aproape 8.500 de metri

Timișoreanul a luat avionul azi din București, iar peste două săptămâni va începe ascensiunea propriu-zisă, pe vârful de aclimatizare.


”La începutul lunii mai voi urca pe Everest”, ne-a spus Colibășanu înainte de plecare. Expediția Everest Summit 2014 (martie – mai) are ca obiectiv escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt munte din lume (8.848 metri). Horia Colibășanu va încerca ascensiunea cu propriile forțe fizice și psihice, adică fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, în stilul expedițiilor clasice, alpine. O ascensiune reușită ar echivala cu o nouă premieră a lui Horia Colibășanu, a șasea, pentru România. “În 2004, plecam spre temutul și mortalul K2, din Pakistan, cu echipament împrumutat și cu o mănușă plină cu câteva mii de dolari. Un om care mă văzuse o singură dată și care era conștient că aveam zero experiență la 8.000 de metri, mi-a trimis acei bani într-o mănușă de munte, o sumă enormă pentru acele vremuri, pariind pe mine. Așa a fost posibilă povestea de succes K2, neegalată nici acum în România. Așa s-a născut, apoi, povestea celor cinci premiere pe care le-am adus României. Le mulțumesc celor care țin această poveste vie în continuare”, spune  alpinistul Horia Colibăşanu.

Susținere de la aleșii locali ”pe persoană fizică”

În expediția de acum pleacă cu un buget de 35.000 de euro, parteneri și sponsori alături. Dacă primăria Slatina îi este din nou sponsor, Timișoara a contribuit ”pe persoană fizică”. ”Eu îmi găsesc sponsori, nu e problemă. Cei din primăria Timișoara  și din Consiliul Județean m-au susținut, ca persoane fizice, nu instituțional”, a spus alpinistul care mulțumește public miilor de susținători. Anul acesta îi are ca parteneri oficiali pe Timișoreana, Primăria Slatina, Allianz-Țiriac, Vitas și Made in TM.

Horia va face echipa cu slovacul Peter Hamor (cu zece vârfuri de 8.000m în palmares), unul dintre cei mai buni alpiniști din lume la ora actuală. Cei doi vor aborda vârful Everest pe ruta nordica, prin Tibet (China).

Trebuie spus că din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale Everestului, doar 173 au fost realizate fără oxygen suplimentar, adică 3%.

2 COMENTARII

  1. e o pasiune si atit…..pt altii copii talentati nu se gasesc sponsorii……tenis,sah, fotbal,volei etc….ei merg pe cheltuiala parintilor iar cind parintii nu mai au bani se incheie si cariera

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.