Boala din cauza căreia unul din trei pacienți au avut tentative de...

Boala din cauza căreia unul din trei pacienți au avut tentative de sinucidere. Ce campanie inedită a fost lansată la Timișoara

2
DISTRIBUIȚI

depresie-1

În jur de 400.000 de români suferă de o boală a pielii din cauza căreia viața socială le este afectată. O parte și-au pierdut locul de muncă, au divorțat sau sunt respinși de cei din jur din simplul motiv că oamenii se tem că boala ar putea fi contagioasă.

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, inflamatorie, caracterizată prin apariția unor pete roșiatice acoperite de coji alb-sidefii, dar care nu se ia. Aceste pete au diferite dimensiuni și pot apărea pe orice parte a corpului. Până în acest moment, medicii nu au descoperit care este cauza exactă a apariției bolii, și tocmai de aceea nici nu este vindecabilă, tratamentul pe care îl urmează pacienții având rolul de a ține boala sub control.

Pentru a veni în sprijinul pacienților din Timișoara care suferă de psoriazis, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Societatea Română de Dermatologie au lansat o amplă campanie. În cadrul acesteia, pacienții care suferă de psoriazis se pot prezenta, în perioada 01 aprilie – 30 iunie, pentru un consult gratuit la medicul dermatolog. Mai mult, pentru că psoriazisul nu este doar o afecțiune dermatologică, ci are un răsunet sistematic, fiind asociată de cele mai multe ori cu depresia, stresul, frustrarea și afectează relațiile pacientului cu familia sau prietenii, bolnavii vor beneficia și de câte o consultație gratuită la psiholog și nutriționist.

Potrivit ultimelor statistici realizate la nivel mondial, unul din trei pacienți cu psoriazis au avut tentative de sinucidere.


Dermatologul Patricia Cristodor atrage atenția că bolile de piele au un impact devastator asupra pacienților. “Aceste boli sunt la vedere și-l afectează pe bolnav mai mult decât o boală de inimă sau un cancer. Faptul că pe un pacient cu psoriazis se vede ceva urât este de natură să producă respingere, nu-ți vine să-l ajuți,vrei  să fugi de el, să te protejezi că cine știe ce are, poate se ia și nu ți-l dorești în imediata apropiere. E imposibil ca un om să nu resimtă această respingere și să nu-l afecteze”, explică medicul timișorean.

Rozalina Lăpădatu este președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și suferă de psoriazis de aproape 30 de ani. Din fericire, femeia a avut noroc să aibă un soț care i-a fost alături, dar nu la fel s-a întâmplat și cu alți membrii ai asociației. “Am întâlnit pacienți care au divorțat din cauza bolii, care fiind singuri nu au putut sau au reușit foarte greu să aibă o relație, pentru că în primul moment în care a arătat ce are pe piele, posibilul partener fugea. Am cunoscut pacienți care și-au pierdut locul de muncă din cauza bolii”, povestește Rozalina Lăpădatu.

Pacienții care doresc să beneficieze de consultații gratuite pot suna la numărul de telefon 0720 977 816, între orele 10.00 – 16.00, pentru a fi programați.

2 COMENTARII

  1. O singura sedinta sau „consultatie” la psiholog… nu prea inseamna mare lucru. recomand psihoterapia, ca tratament de lunga durata, cu rezultate foarte bune (in cabinetul psihoterapeutului si nu al psihologului!)

  2. O sedinta nu te ajuta foarte mult, dar ridica niste semne in caz ca exista probleme psihologice sau tendinte suicidale. Sufar de aceasta conditie de la varsta de 11-12 ani, dar nu am crezut niciodata ca este o problema majora pentru unii oameni. Initiativa mi se pare una foarte buna si cat de cat incearca sa acopere problema pe mai multe planuri; fizic propriu-zis, nutritiv si psihologic(mai rar in Romania). Felicitari pentru proiect si sper sa fie cat mai multe actiuni de genul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.