CAMPANIE PRESSALERT.ro LUPTĂTOARELE Cum a devenit „Generaţia tânără” sinomin cu salvatorii de...

CAMPANIE PRESSALERT.ro LUPTĂTOARELE Cum a devenit „Generaţia tânără” sinomin cu salvatorii de suflete

3
DISTRIBUIȚI

premiu_gtr4

”Nimic nu este mai puternic pe lume decât o femeie, pentru că este dătătoare de viață. Bărbații să nu uite că și ei sunt născuți de o femeie” – sunt cuvintele Marianei Petersel, timișoreanca  în vârstă de 66 de ani nominalizată între finalistele Trust Women Hero Award datorită muncii susținute, serviciilor individuale oferite victimelor traficului de persoane și promovarea drepturilor femeilor la nivel mondial. I-a fost acordat și Premiul Drepturilor Omului al Ambasadei Franţei în România pentru anul 2011.

A fondat  Asociația „Generație Tânără”, organizaţie care, din 2001, dezvoltă programe de luptă împotriva abuzurilor aduse fiinţelor umane, programe de asistenţă şi reintegrare socială şi profesională destinate femeilor şi copiilor, dar şi acţiuni de ajutorare a familiilor sărace cu copii care locuiesc în zone rurale. „Noi lucrăm cu voluntari profesioniști, avocați, medici, având în vedere faptul că am ales un segment greu, familie și copil, dar avem mulți tineri care se oferă și doresc să dea ceva pentru comunitatea în care trăiesc, pentru țara în care trăiesc. Eu sunt destul de bătrână și vreau să pregătesc o echipă tânără, care să preia lucrurile acestea și să le ducă mai departe”, spune doamna Petersel.

Istoria asociației își are rădăcinile în Republica Moldova unde Mariana Petersel a plecat cu scopul de a-i ajuta pe copii să învețe limba română. „Am avut marea bucurie să mă număr printre  cei care au putut să plece în Republica Moldova. Acolo i-am ajutat pe copii să învețe limba română și am creat prima organizație neguvernamentală. Asta am făcut în 1990.  În 2001 m-am întors acasă, dar străinii cu care am lucrat în Republica Moldova au venit după mine și m-au rugat să fac asociația în România. De atunci noi încercăm să ducem stindardul acesta mai departe si să fim un baston pentru întreaga noastră societate, pentru rezolvarea problemei defavorizaților”, povestește Petersel .

Peste 2.000 de victime ale traficului de persoane salvate

Din 1995 Mariana Petersel a fost alături de mii de persoane, de diferite vârste, dintre care peste 2.000 au fost victime ale traficului de ființe umane. Femeia mărturisește că niciunul dintre cazurile de care a avut parte nu seamănă între ele deoarece situațiile, cu care persoanele în cauză s-au confruntat, au fost diferite.


Printre cele mai deosebite cazuri se numără povestea unei mame care își îngrijea singură cei doi copii. Aceasta a fost adusă, în anul 2.008, dintr-o țară magrebiană în România ca imigrantă ilegală, după ce i s-a promis un loc de muncă și posibilitatea de a-și aduce copii în Occident. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar femeia a fost traficată la noi în țară pentru a fi introdusă într-o rețea de prostituție.

gtr_gaerie8

Forțată, a practicat prostituția în București și Timișoara. Norocul a fost acela că a fost găsită de poliție în Timișoara și a așa a ajuns la Asociația Generație Tânără care a ajutat-o să treacă peste traumele psihice şi fizice. Nu a durat mult timp până a cunoscut un român cu care s-a căsătorit și care a ajutat-o să își crească copii. „Acestea s-au întâmplat exact în momentul în care legislația a devenit permisivă și a putut să ofere drept de ședere victimelor pe teritoriul României și să își câștige existența. A fost una dintre poveștile de succes și mă bucur că acum o săptămână am primit un buchet de flori din partea ei, deoarece venise în țară împreună cu soțul (n.r. – cei doi au decis ca, până ce copiii femeii mai cresc, să locuiască în țara din care inițial femeia a plecat). Asta înseamnă că i-am făcut un bine și nu ne-a uitat”, mai spune Mariana Petersel.

Femeile ar trebui să-și schimbe „modul de luptă”

Numai în luna ianuarie Asociația Generația Tânără s-a confruntat cu 22 de cazuri de violență domestică.  Mariana Petersel consideră că vina este de multe ori a femeilor și trebuie schimbat „modul de lupă”. ”Seminarii, discuții, proteste, povești – nu ajută. Ar trebui să ne demonstrăm mai mult capacitatea. Este destul de trist. Am citit de curând o statistică în care 6.500 de femei au trecut prin violență domestică, dintre care 800 au fost omorâte de această furie a bărbaților. Nici nu pot să înțeleg dacă e la marginea demenței, dacă ține de educație sau vine dintr-un egoism total. Un lucru dureros este acela că încă nu putem să vorbim despre respect. Sunt câteva lucruri la care ar trebui să lucrăm mai mult. Mi-aș dori foarte mult să se schimbe această situație, să avem mai multe femei în Parlamentul României, mai multe femei care sunt factori de decizie și mi-aș dori ca femeile să aibă o viață frumoasă alături de partenerul lor. Cred că trebuie să învățăm să fim mai toleranți și mai apropiați unii de alții, să ne redescoperim și să învățăm să să ne iubim”, conchide președinta Asociației Generație Tânără.

 

3 COMENTARII

  1. Un om cu totul deosebit. Un suflet generos, un antreprenor social responsabil. Generatie Tanara este una din cele mai importante organizatii neguvernamentale din Romania implicate in proiecte de asistenta si reinsertie a victimelor. Felicitari stimata doamna Mariana Petersel, va doresc sa fiti sanatoasa si sa aveti putere de munca pentru a duce mai departe proiectul pe care l-ati initiat, proiect de care comunitatea noastra are atat de mare nevoie.

  2. Felicitari Doamna Petersel!
    Sunteti un model in ceea ce inseamna implicare si atitudine si spirit civic. Imi pare rau ca nu sunteti ajutata asa cum trebuie de autoritati. Va felicit si pentru proiectul cu Colegiul Tehnic de Vest si va asigur de sprijinul meu oriunde ma voi afla.

  3. „Mariana Petersel consideră că vina este de multe ori a femeilor și trebuie schimbat „modul de lupă””. WOW, dna Petersel? Serios? Femeile -s de vina? Ce mod de lupta propuneti din experienta dvs. transnationala?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.